Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 4 april 2018

Så odlar du sockerärtor!

Att odla sockerärtor är ingen konst! Och de knapriga ärtorna är ju så goda till sommarens fräscha sallad.

FOTO: LianeM

Sockerärt är en av de vanligaste sorterna vi har i Sverige. De har mjuka, breda, och en aning böjda baljor med runda frön. och det bästa av allt – de är väldigt lättodlade så länge du har mycket värme att erbjuda dem.

Läs också: Odla ingefära hemma – så gör du

Växtplats och jordmån: Du behöver en ganska öppen och ljus växtplats. Om du odlar ute på friland så behöver du kolla så att jorden är lerhaltig och mullrik. PH-värdet ska gärna vara över 6,5. Om du odlar i en kruka hemma eller i en pallkrage så är det lättare, du behöver bara hitta rätt sorts jord hos trädgårdshandlare.

När ska jag så? Du kan så direkt i jorden så fort att den reder sig. Det betyder att jorden har torkat upp så mycket att den inte klibbar fast vid spaden när du gräver.

Du sår fröna i 3-4 centimeters djup. Och lägg fröna med cirka 5-10 centimeter emellan. Och ska du plantera i flera rader så behöver du ha 35-50 centimeter mellan varje rad.

Läs också: Så odlar du svartkål – världens enklaste

Lättskötta

Allmän skötsel: Du behöver egentligen bara se till att det inte blir för mycket ogräs runtomkring. Plocka bort ogräs, helt enkelt. Sedan ska du luckra upp jorden på ytan så att vattnet rinner ner lättare.

Du ska börja vattna plantan när blomningen börjar och baljorna – det du ska äta – ska börja utvecklas. Många bönplantor växer väldigt högt så se till att de har någon form av stöd.

Gödsling: Ärter har ett måttligt behov av näring och bör inte kvävegödslas. Därför ska du fråga någon som kan sälja gödsel till dig att du behöver gödsel som inte har kväve i sig.

Skadeinsekter och sjukdomar: Ärter är i regel väldigt lättskötta.

Skörd: Baljorna skördas när de fortfarande är rätt skira, alltså tidigt på säsongen. Ta baljorna innan de blir för bulliga! Då smakar de inte lika gott.

Förvaring: Du kan förvälla baljorna, alltså koka lite lätt i lite saltat vatten. Sen lägger du dem i fryspåsar och fryser in på direkten. Läs också: Så odlar du blåbär hemma – lätt som en plätt!

Olika sorter

Vilken sort ska jag välja? Det finns mängder att välja mellan: tidiga och sena sorter, lågväxande, medelhöga och höga. De låga sorterna har mindre baljor och ger en tidigare men mindre skörd. De medelhöga och höga ger en större skörd.

Läs också: Odla luffa – naturens egen tvättsvamp!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen