Odla squash och pumpa – så lyckas du
Pumpa och squash är trädgårdens glädjegrönsaker. De är lätta att odla, galet produktiva och växer dessutom fint på komposten.
Få grödor bringar sådan glädje som pumpa och squash. Inte nog med att plantorna är lätta att odla, de har också en tendens att närmast spotta ur sig frukter för såväl färskkonsumtion som vinterlagring.
Dessutom bjuder de på vackra och ätbara blommor, vad sägs om friterade squashblommor fyllda med ricottaost? Och så ringlar de sig fint över såväl grönsaksland som komposthögar.
Men visst ställer dessa gurksläktingar en del krav på sin odlare. Dels behöver de förodlas för att komma igång och ge skörd i tid, åtminstone om du inte bor i landets sydligaste delar, dels behöver de mängder med näring. Och här, tadaaa, kommer komposten in i bilden.
Mycket mat och lite jobb med squash
Förvisso låter sig såväl squash och pumpa odlas i såväl krukor och pallkragar som på friland och i upphöjda bäddar. Men med några plantor på en hög med halvt nedbrutna växtrester är kompostgrönskan ett i det närmaste arbetsfritt faktum som ger mat för hela året.
Squash har odlats som basföda i Centralamerika sedan urminnes tider, bland annat har man hittat 12 000 år gamla squashfrön i grottor i Ecuador. Till Europa kom squashen, som så mycket annat, med 1500-talets upptäcktsresande. Inte minst förälskade sig italienarna i grödan som de kallade för zucchini, medan fransmännen döpte den till courgette.
I takt med squashens popularitet ökade antalet arter, och en mängd olika sorter utvecklades inom varje art. Och det är här förvirringen uppstår. Plantorna fick olika grupperingar och namn, ofta baserat på växtsätt, fruktens utseende och det språk som talades i området där de odlades.
Som exempel kom stora melonformade squashfrukter att kallas för pumpa, utifrån latinets ’pepo’ som betyder melon, och vips var pumpan ett faktum. Frukterna sorteras också in i sommar- och vintersorter, allt beroende på skördetid och lagringsegenskaper.
Sommarsquash och vintersquash
Enkelt uttryckt är sommarsquash tidig och tunnskalig vilket gör att den inte klarar lagring och därför äts färsk. Vintersquash skördas under sensommaren och hösten, då den har mognat fram ett kraftigt skal och ett lite torrare kött vilket gör att den kan lagras längre. Plus: Både sommarsquash och vintersquash kan alltså vara squash eller pumpa.
Känns det rörigt? Strunt samma. Det viktiga är att både squash och pumpor väller över alla breddar, att smakrika små zucchinis kan ätas råa som primörer och allt eftersom de växer sig större kan förtäras smörkokta, ugnsbakade, stekta, grillade, inlagda eller i soppor, gratänger och grytor. Liksom att det framåt hösten är möjligt att baxa in gigantiska femtonkilospumpor i vardagsrummet för förvaring till vintern. Alltså exakt det som gör att squash och pumpa är trädgårdens kanske mesta glädjegrönsaker.
Vad är vad i squash- och pumpadjungeln?
Det är skillnad mellan squash och pumpa, samtidigt sorteras de ibland in under samma art. Dessutom uppstår gärna förvirring kring sommar- och vinterarterna. Så här ser det ut:
• Både pumpa och squash tillhör gurkfamiljen, Cucurbitaceae.
• Cucurbita pepo är den vanligaste och mest lättodlade arten. Den inbegriper huvudsakligen sorter med tunt skal och vitt kött, och kallas ofta sommarsquash eller zucchini. Den skördas under sommaren och tål ingen längre lagring. Här ingår också så kallad pajpumpa, sorter med stora, runda frukter som är hårdare i både skal och kött och därmed tål lagring. Plantorna har ett buskigt växtsätt. Några enstaka sorter har slingrande rankor.
• Cucurbita maxima är en annan vanlig art. Den innefattar olika sorters matpumpor, som också benämns som vintersquash. Dess frukter mognar under sensommar och höst, har större form- och färgvariation och är hårdare i både skalet och köttet. De kan lagras en längre tid. Plantorna växer med långa rankor.
• Cucurbita moschata är en mer ovanlig art. De typer vi främst odlar är myskpumpa och butternutpumpa, jordnötsformade frukter med fast kött och söt, nötaktig smak.
Läs också: Så odlar du din egen majs
Självförsörjande på squash och pumpa – tänk så här
• Sommarsquash äts med fördel färsk under säsong. För ett hushåll om fyra personer räcker det väl med 3–4 plantor. Sommarsquash innehåller mycket vatten men är rik på C- och B-vitamin liksom flera viktiga mineraler. I fröna finns en del fett och protein.
• Vintersquash och pumpa kan färsklagras länge och är därmed perfekta att spara till vintern då de utgör en mättande och smakrik ingrediens i köket. Satsa på flera plantor av olika sort för smakvariation. Pumpa är rik på C- och B-vitamin, mogna frukter innehåller också både vitamin A och kolhydrat. Nära hälften av pumpafröet består av bra fett med fina fettsyror.
Så odlar du squash och pumpa
Både squash och pumpa vill ha varm och näringsrik jord, de behöver minst 15 grader i jorden för att gro. Du som bor i södra delen av landet kan så sommarsquash på friland, i övrigt måste såväl sommar- som vintersquash förkultiveras inomhus.
Plantorna växer snabbt och blir svåra att förvara inomhus, därför är det onödigt att så för tidigt. Plantorna är också väldigt frostkänsliga och ska inte sättas ut i köksträdgården innan de sista frostnätterna har passerat, vilket normalt har skett första veckan i juni. Från sådd till utplantering tar det cirka fyra veckor, vilket innebär att det är optimalt att så squash och pumpa i början av maj.
Sådd: Använd rena krukor. Bottna med plantjord och toppa med såjord. Fukta jorden med blomspruta. Peta ner två squash- eller pumpafrö i varje kruka, cirka 2 centimeter ner i jorden. Vattna. Täck sådden med genomskinligt lock eller plastfilm med lufthål.
Ställ krukorna varmt, gärna på ett badrummets värmegolv eller på en värmematta, då gror de snabbt. Jorden ska vara mellan 25 och 30 grader för att fröna ska gro fint. Håll koll på jorden under lock eller plastfilm, vattna om den känns torr. Jorden ska vara fuktig men inte genomblöt. När fröna har grott tas lock eller plastfilm bort.
Klipp av den svagaste grodden om båda fröna har grott, eller dela plantorna försiktigt och sätt dem i varsin kruka. Se till att plantorna har mycket ljus.
Omplantering: När plantorna har fyra riktiga blad, utöver de två små hjärtblad som först dyker upp, planteras de om i större kruka. Använd en bra planteringsjord med naturgödsel. Då squash och pumpa växer snabbt kan det krävas ytterligare en omplantering till större kruka.
Sätt inte plantorna djupare än de stod i den förra krukan, rothalsen är känslig och kan ruttna i blöt jord.
Avhärdning: När risken för frost är över kan plantorna flyttas till sin slutliga växtplats. Först behöver de dock vänja sig vid klimatet och solens UV-strålning. Ställ ut plantorna ett par timmar per dag i en veckas tid. Ställ dem i skugga eller under fiberduk så att inte bladen bränns i solen.
Utplantering: Sätt ut plantorna i väl uppvärmd och lucker jord, grundgödslad med till exempel kompost eller kogödsel. Tänk på att inte sätta plantorna djupare än i föregående kruka, risken är annars stor att stjälken ruttnar.
Sätt plantorna med minst 70 centimeters mellanrum. Squashplantor kan också odlas i kruka, ju större desto bättre men inte mindre än 20 liter om de ska ge en bra skörd. Var beredd att skydda plantorna med fiberduk om nätterna blir kalla.
Kompostgrönska: Sätt gärna ett par plantor direkt i trädgårdskomposten. Vattna rejält. Genom att täckodla komposten, och alltså lägga på gräsklipp och gamla växtrester, fyller du på med näringsrikt material samtidigt som fukten bibehålls och ogräs håller sig borta. Belöningen blir en grönskande kompost med slingrande plantor som ger mat i mängder.
Skötsel: När plantorna står på sin slutgiltiga växtplats växer de snabbt och ymnigt. Vattna regelbundet och rikligt, och håll gärna jorden täckt med färskt gräsklipp eller växtmaterial för att inte vattnet ska dunsta.
Gödsla med guld- eller nässelvatten ett par gånger under säsongen. Var dock lite försiktig med kväve, risken finns att stjälkar och blad tar över tillväxten på bekostnad av blomningen.
Om den vegetativa tillväxten tar över bör du strypa tillgången på kväve. Om tillväxten stannat av och plantorna ser taniga ut bör du å andra sidan gödselvattna. Tänk på att krukodlade plantor behöver näring lite oftare än de som står på friland.
Pollinering: Många av de vanliga sorterna av sommarsquash är självfertila, har bara honblommor och är inte beroende av pollinerare. I övrigt får både squash och pumpa stora gula blommor av olika kön på samma planta. Hanblommorna kommer först och är ofta flera till antalet. Honblomman kommer när det blir riktigt varmt, och har en tydlig ansvällning som utvecklas till frukt om den blir pollinerad.
Vid avsaknad av humlor och bin kan odlaren behöva bistå med pollinering. Gnid försiktigt en hanblomma mot honblommans pistill, eller pensla med en mjuk pensel mellan blommorna.
Skörd & förvaring av squash och pumpa
• I juli brukar det vara dags för den första, späda sommarsquash-skörden. Frukter som är 10–15 centimeter långa har en koncentrerad men mild och fin smak. Större frukter får hårdare skal, fler kärnor och kan bli aningen träiga. Ju mer du skördar desto mer stimuleras plantan att sätta frukt, vilket ger ytterligare frukter att skörda. Skär av squashstjälken med kniv.
• Vintersquash och pumpa kan skördas unga, men blir mer smakrika om de får växa till full storlek och sedan mogna i solen. Skörda när skaftet börjar hårdna och skalet skiftar i färg.
• Sommarsquash förvaras svalt, den klarar sig i kylskåp i några veckor. Däremot tål den ingen längre färsklagring, den måste frysas eller förädlas för att hålla över vintern. Riven eller tärnad squash går fint att frysa och använda i matlagning, inlagd squash håller hur länge som helst.
• Sent skördad vintersquash och pumpa klarar att färskförvaras långt inpå vintern. Skörda när skaftet har börjat torka in, och hantera frukterna varsamt. Minsta stöt kan orsaka skador där mögelsvampar och bakterier får fäste. Placera frukterna luftigt och torrt. Hellre på en hylla hemma i vardagsrummet än i en fuktig källare.
Sjukdomar och skadedjur som kan drabba squash och pumpa
Problem: Röta i fruktens blomända.
Åtgärd: Förhindras genom att blomman avlägsnas när frukten har kommit igång och blomman börjar vissna.
Problem: Frukten börjar ruttna i toppen.
Åtgärd: Tecken på dålig befruktning. Ta bort hela frukten.
Problem: Angrepp av löss.
Åtgärd: Spreja bort lössen med vatten.
Problem: Åkersnigel och/eller mördarsnigel mumsar på frukterna.
Åtgärd: Plocka och eliminera sniglar, ständigt. Skörda frukten kontinuerligt så det inte finns något för sniglarna att äta.
Odla squash & pumpa i norr
Visst går det att odla både squash och pumpa i norr, det som krävs är varmt och skyddat läge och lite extra omsorger. Odla gärna i upphöjda bäddar, drivbänkar eller pallkragar med ett rejält lager färsk hästgödsel under jorden, så alstras värme underifrån.
Förutom förkultivering och utplantering när risken för nattfrost är över är det bra att odla med fiberduk tills plantorna har etablerat sig väl i köksträdgården. När plantan blommar behöver fiberduken lyftas så att humlor och bin kommer in, men du kan förstås själv hjälpa till med pollineringen.
Under den varmaste delen av sommaren klarar sig plantorna utan fiberduk, men vill gärna ha ett lager gräsklipp på jorden gödsel och som skydd mot ogräs och fuktförlust. När hösten närmar sig ska fiberduken fram igen, åtminstone om det blir kallare än +10°C.
Satsa på tidiga sorter, Hushållningssällskapet Norrbotten–Västerbotten tipsar om de tidiga Cucurbita Pepo-sorterna Ambassador, Elite, Superba och Goldrush. Cucurbita maxima Blue Hubbard klarar kallt klimat och ger bra skörd i norr, även ryska Cucurbita maxima Kroshka är en pålitlig, tålig och tidig sort.
Squash & pumpa i mängder
På en odlingsbädd om 120 x 400 centimeter får det plats cirka 10 plantor med squash- och/eller pumpaplantor. En sommarsquashplanta ger omkring 10 kilos skörd, en vintersquash- eller pumpaplanta betydligt mer – beroende på hur stora och tunga frukterna blir.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.