Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 19 mars 2018

Så odlar du squash på bästa sätt

Squash, zucchini eller courgette – kärt barn har många namn. Detta är en av favoriterna hos hobbyodlarna!

FOTO: Istock

Det man älskar med squash är att det är enkelt att odla och att skördetiden är lång! Du kan använda den färsk i sallader, grillad eller i ugnsrätter.

Odla från frö

Förkultivera: Förkultiveras inomhus i planteringsjord april-maj. Det att du sår fröna inomhus så att de hinner växa till sig lite innan du planterar dem utomhus.

Det tar cirka 4-6 veckor för fröna att växa till sig så pass mycket att de klarar av att stå utomhus på friland eller i pallkrage. Sådden bör därför göras någon gång i april-maj beroende av var i landet man bor.

Läs också: Så gör du bästa förkultiveringen!

Ovanpå kylskåp?

Håll sådden varm när den står och växer till sig. Det vill säga ungefär 25 grader. Ett bra tips är att ställa din sådd ovanpå kylskåpet där det brukar bli extra varmt. Täck över sådden med lite plastfilm med lufthål.

Så snart fröerna grott behövs ingen täckning, men nu är det viktigt med mycket ljus. Efter att plantorna har grott så behöver det vara cirka 20 grader runtomkring.

Läs också: Så odlar du bondbönor!

Plantera ut dem

När det är dags att plantera ut dem så måste du avhärda dem, det vill säga du måste vänja plantorna vid väder och vind. Ställ ut dem några timmar i taget innan de har växt till sig. Det är olika från planta till planta, men ge det ett par veckor. Du kan plantera ut allt när frostrisken i jorden är över. Hur vet man när det är? Det är ju en liten chansning, men följ hur jorden ser ut. I maj borde den mesta frostrisken vara över (men det beror givetvis på var i landet du bor).

Squash vill ha det varmt och soligt med mullrik och väldränerad jord som gärna får innehålla både kompost och lite vedaska (som du hittar i en öppen spis där man har eldat ved och inget olämpligt så som plast). Men det är lite klurigt att få till precis rätt mängd vedaska. Så häll gärna lite mindre i början.

Tänk på avståndet!

På friland planteras växterna ut med 70 centimeters avstånd. Odlar man i kruka behöver volymen vara minst 10 liter, men för att få en bra skörd bör man satsa på betydligt större. En stor hink med hål eller så kan du ta en stor lövkorg som du ”tätar till” med någon lämplig plast.

Skörd

Skördetiden för dina plantor är lång. Härligt! Ungefär i september är det bara att skörda efterhand när squashen har blivit mellan 15-20 centimeter långa. Och sedan är det bara att plocka och plocka.

Läs också: Odla mangold – en annan enkel kompis i pallkragen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen