Odla svamp – inomhus eller i trädgård
Ditt svampställe kan börja i en liten låda i köket för att sedan växa sig större utomhus. Så här hittar du genvägarna till svamplycka runt knuten.
Det har blivit lättare att odla egen svamp hemma. Fler svenska företag säljer mycel, odlingspaket och mycelpluggar för hemmaodlare. Utbudet av svampsorter att testa har också vuxit.
Den klassiska frigolitlådan med champinjoner har fått sällskap av härdiga svampsorter som kungsmussling samt grå och gul ostronskivling men även tropiska, värmeälskande svampar som bara kan odlas inne.
– Det har blivit både enkelt och roligt att odla svamp hemma. Bästa nybörjarsvampen är ostronskivling. Den är lättast att lyckas med, säger Johnny Ammer (fd Carlsson) på Svamphuset.
Odla mycel i träpluggar
Han är en av de företagare som tagit fram lösningar som inte bara passar yrkesodlare i svampbranschen utan småodlare som vill odla för nöjes skull.
– Bästa nybörjarsvampen är ostronskivling. Den är lättast att lyckas med. Jag brukar råda folk att inte börja med mycel i träpluggar, det är svårare att få bra resultat.
I stället föreslår han att nyfikna börjar med en svampodlarsats i låda eller påse, låter den växa och sedan flyttar den utomhus. Johnny odlar ute i pallkrage och i stock som ympats med svampmycel under en avsågad skiva av stammen.
– När svampen förbrukat näringen i påsen kan den inte växa mer, men mycelet lever.
Odla svamp i kaffesump
Under åren har Johnny testat alla möjliga sorters växtmedium. Han har testat att odla i halm, papper och till och med kaffesump.
– Men sumpen är ingen bra idé. Till att börja med är den väldigt pigg på att mögla men svampen kan också ta upp väldigt mycket koffein ur sumpen. Det är inget man vill ha.
Läs också: Bokashi – så fungerar det
Så odlar du svamp inomhus
Enklaste sättet att odla svamp är att köpa ett färdigt paket med mycel och växtmedium. Oftast får svamparna växa i halmpellets eller i lövträspån.
Först blandas mycel med växtmedium i en påse av plast. Sedan hälls vatten på så att allt blir genomblött, hur mycket som behövs står på förpackningen.
Odlingen ställs sedan i rumstemperatur, inte för varmt eller i direkt sol. Efter 2-4 veckor, beroende på art, har påsen fyllts med mycel och det är dags att släppa ut fruktkropparna.
Hål snittas i påsen och när svamparna är stora nog skärs de av så långt ner på foten det går.
3 sätt att odla svamp i trädgården
1. Odla svamp med plugg
Ta en stam av lövträd, minst 15 centimeter i diameter. Det måste vara en färsk stam som saven börjat stiga i, torra gamla stammar fungerar inte. Borra sedan hål i stammen och slå ner en ympad plugg i varje. Räkna med ungefär 50 per meter stam.
Försegla hålen med smält bivax, ympvax eller ostvax.
Lägg den i ett skuggigt hörn i trädgården. Man kan också gräva ner en kortare stock en bit i marken så att den kan dra åt sig markfukt. Vattna om det behövs, den får inte torka ut. Ostronskivling odlad på björk eller motsvarande kan ge resultat redan efter 6 månader. Hårdare träslag tar längre tid.
2. Odla svamp med skiva på stubbe eller stam
Helst av allt använder Johnny den här metoden på högstubbar av nyss kapade träd men det går också att göra med färska avkapade stammar och stubbar. Högstubben och stubben drar upp markfukt under lång tid så chansen att lyckas blir större. Svamparna bryter också ner stubben så att du slipper fräsa bort den.
Kapa en minst 5 centimeter tjock skiva av stammen med såg, smula svampmycel ur en utflyttad påsodling på stubbens yta och skruva eller spika tillbaka skivan. Täta till sist skarven med vax.
3. Svampodling i pallkrage
Ställ små pallkragar i en skuggig del av trädgården och lägg plast eller fiberduk underst. Fyll sedan sågspån från lövträd eller halmpellets.
Ta bort plasten från en inomhusodlad mycelklump och mylla eller smula ner den. Vattna noga, gärna med vattenspridare mitt i sommaren.
Spännande svampsorter att prova
Kungsmussling (Pleurotus eryngii): En stadig svamp som går att odla ute. Den är en stadig rackare som till exempel passar bra att steka.
Grå ostronskivling (Pleurotus ostreatus): Den växer vilt i Sverige och är en bra nybörjarsvamp. Har en mild smak om den tillagas varsamt.
Gul ostronskivling (Pleurotus citrinopileatus): Den gula svampen är snabbväxande kusin till ostronskivlingen.
Nameko (Pholiota nameko): Japans mest odlade svamp. En delikatess som inte växer vilt i Sverige.
Tuvad åkerskivling (Agrocybe aegerita): Kallas även pioppino och är släkt med en vildväxande tuvad åkerskivling som finns i Sverige. Den odlade smakar lite sött, påminner om cashewnöt.
Shimeij (Hypsizygus tessulatus): Asiatisk matsvamp som passar för odling inomhus. Svårare att odla.
Blek ostronskivling (Pleurotus pulmonaris): Nära släkting till den grå ostronskivlingen som också växer vild i Sverige.
Igelkottstaggsvamp (Hericium erinaceus): En exotisk svamp som smakar åt hummerhållet om den tillagas varsamt. Vildväxande igelkottstaggsvamp är fridlyst i Sverige, vill du äta får du odla den själv.
Shiitake (Lentinula edodes): Shiitake kallas ekskivling på svenska. En matig svamp som har mycket umamismak.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.