Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 5 februari 2019

Odla svamp – inomhus eller i trädgård

Ditt svampställe kan börja i en liten låda i köket för att sedan växa sig större utomhus. Så här hittar du genvägarna till svamplycka runt knuten.

 Svampodling både ute och inne. Tidig vår är bästa tiden att börja.
Svampodling både ute och inne. Tidig vår är bästa tiden att börja. FOTO: Jan Skogens rîst Svensson

Det har blivit lättare att odla egen svamp hemma. Fler svenska företag säljer mycel, odlingspaket och mycelpluggar för hemmaodlare. Utbudet av svampsorter att testa har också vuxit.

Den klassiska frigolitlådan med champinjoner har fått sällskap av härdiga svampsorter som kungsmussling samt grå och gul ostronskivling men även tropiska, värmeälskande svampar som bara kan odlas inne.

 Nyskördad ostronskivling färdig för pannan.
Nyskördad ostronskivling färdig för pannan. FOTO: Istock

– Det har blivit både enkelt och roligt att odla svamp hemma. Bästa nybörjarsvampen är ostronskivling. Den är lättast att lyckas med, säger Johnny Ammer (fd Carlsson) på Svamphuset.

Odla mycel i träpluggar

Han är en av de företagare som tagit fram lösningar som inte bara passar yrkesodlare i svampbranschen utan småodlare som vill odla för nöjes skull.

– Bästa nybörjarsvampen är ostronskivling. Den är lättast att lyckas med. Jag brukar råda folk att inte börja med mycel i träpluggar, det är svårare att få bra resultat.

I stället föreslår han att nyfikna börjar med en svampodlarsats i låda eller påse, låter den växa och sedan flyttar den utomhus. Johnny odlar ute i pallkrage och i stock som ympats med svampmycel under en avsågad skiva av stammen.

– När svampen förbrukat näringen i påsen kan den inte växa mer, men mycelet lever.

Odla svamp i kaffesump

Under åren har Johnny testat alla möjliga sorters växtmedium. Han har testat att odla i halm, papper och till och med kaffesump.

– Men sumpen är ingen bra idé. Till att börja med är den väldigt pigg på att mögla men svampen kan också ta upp väldigt mycket koffein ur sumpen. Det är inget man vill ha.

Läs också: Bokashi – så fungerar det

Så odlar du svamp inomhus

 Svampodling inomhus. Här i en papplåda med husmotiv.
Svampodling inomhus. Här i en papplåda med husmotiv. FOTO: Mats Karlsson

Enklaste sättet att odla svamp är att köpa ett färdigt paket med mycel och växtmedium. Oftast får svamparna växa i halmpellets eller i lövträspån.

Först blandas mycel med växtmedium i en påse av plast. Sedan hälls vatten på så att allt blir genomblött, hur mycket som behövs står på förpackningen.

Odlingen ställs sedan i rumstemperatur, inte för varmt eller i direkt sol. Efter 2-4 veckor, beroende på art, har påsen fyllts med mycel och det är dags att släppa ut fruktkropparna.

Hål snittas i påsen och när svamparna är stora nog skärs de av så långt ner på foten det går.

3 sätt att odla svamp i trädgården

 Shiitake som tagit fart i en stam.
Shiitake som tagit fart i en stam. FOTO: Istock

1. Odla svamp med plugg

Ta en stam av lövträd, minst 15 centimeter i diameter. Det måste vara en färsk stam som saven börjat stiga i, torra gamla stammar fungerar inte. Borra sedan hål i stammen och slå ner en ympad plugg i varje. Räkna med ungefär 50 per meter stam.

Försegla hålen med smält bivax, ympvax eller ostvax.

Lägg den i ett skuggigt hörn i trädgården. Man kan också gräva ner en kortare stock en bit i marken så att den kan dra åt sig markfukt. Vattna om det behövs, den får inte torka ut. Ostronskivling odlad på björk eller motsvarande kan ge resultat redan efter 6 månader. Hårdare träslag tar längre tid.

2. Odla svamp med skiva på stubbe eller stam

 Ostronskivling på väg ut i en odling under en skiva av stubben.
Ostronskivling på väg ut i en odling under en skiva av stubben. FOTO: IBL

Helst av allt använder Johnny den här metoden på högstubbar av nyss kapade träd men det går också att göra med färska avkapade stammar och stubbar. Högstubben och stubben drar upp markfukt under lång tid så chansen att lyckas blir större. Svamparna bryter också ner stubben så att du slipper fräsa bort den.

Kapa en minst 5 centimeter tjock skiva av stammen med såg, smula svampmycel ur en utflyttad påsodling på stubbens yta och skruva eller spika tillbaka skivan. Täta till sist skarven med vax.

3. Svampodling i pallkrage

 Shiitake växer i en odlingslåda i trädgården.
Shiitake växer i en odlingslåda i trädgården. FOTO: Jan Skogens r st Svensson

Ställ små pallkragar i en skuggig del av trädgården och lägg plast eller fiberduk underst. Fyll sedan sågspån från lövträd eller halmpellets.

Ta bort plasten från en inomhusodlad mycelklump och mylla eller smula ner den. Vattna noga, gärna med vattenspridare mitt i sommaren.

Spännande svampsorter att prova

Kungsmussling (Pleurotus eryngii): En stadig svamp som går att odla ute. Den är en stadig rackare som till exempel passar bra att steka.

Grå ostronskivling (Pleurotus ostreatus): Den växer vilt i Sverige och är en bra nybörjarsvamp. Har en mild smak om den tillagas varsamt.

 Gul ostronskivling i sitt lilla svamphus.
Gul ostronskivling i sitt lilla svamphus. FOTO: Johnny Ammer

Gul ostronskivling (Pleurotus citrinopileatus): Den gula svampen är snabbväxande kusin till ostronskivlingen.

Nameko (Pholiota nameko): Japans mest odlade svamp. En delikatess som inte växer vilt i Sverige.

 Pioppino ute i naturen.
Pioppino ute i naturen. FOTO: Istock

Tuvad åkerskivling (Agrocybe aegerita): Kallas även pioppino och är släkt med en vildväxande tuvad åkerskivling som finns i Sverige. Den odlade smakar lite sött, påminner om cashewnöt.

Shimeij (Hypsizygus tessulatus): Asiatisk matsvamp som passar för odling inomhus. Svårare att odla.

Blek ostronskivling (Pleurotus pulmonaris): Nära släkting till den grå ostronskivlingen som också växer vild i Sverige.

 Igelkottstaggsvamp, en riktig snygging.
Igelkottstaggsvamp, en riktig snygging. FOTO: Johnny Ammer

Igelkottstaggsvamp (Hericium erinaceus): En exotisk svamp som smakar åt hummerhållet om den tillagas varsamt. Vildväxande igelkottstaggsvamp är fridlyst i Sverige, vill du äta får du odla den själv.

Shiitake (Lentinula edodes): Shiitake kallas ekskivling på svenska. En matig svamp som har mycket umamismak.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen