Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 15 mars 2018

Så odlar du svartkål

Svartkål är ju en riktig trendväxt som tagit sig in på finsalongernas tallrikar. Inte så konstigt – så god och så enkel att odla!

FOTO: istock

En svartkål kallas också för palmkål eftersom den växer upp ur jorden lite som ett palmträd. Eftersom svartkålen har en mild smak så passar den bra i både soppor, grytor och wok, men den går även mycket bra att steka lite lätt i stekpanna med en klick smör.

Sådd: Du kan börja i april.

Sådjup: cirka 1 cm.

Grotid: 14 dagar.Läs också: Så odlar du mangold

Förkultivering inomhus: Så två frön i varje kruka med planteringsjord 4-6 veckor före utplantering. Vattna före sådd. Placera dem varmt, ca 20 grader. Håll jorden fuktig. När fröna grott, placera krukorna, i ett ljust fönster, i ca 15-18 grader. Titta på dina små plantor, för nu är det dags att ta bort den minsta av de två som grott i krukan. Ta helt enkelt bort den svagaste plantan av de två. Avhärda innan utplantering. Det betyder att du måste vänja plantorna lite i taget genom att först ställa ut krukorna ett par timmar i taget. Använd fiberduk också. Efter några dagar kan du öka tiden som plantorna står utomhus. Till slut är plantorna redo, det vill säga avhärdade, och kan då stå utomhus hela tiden. Täck med fiberduk hela säsongen.Läs också: Så förkultiverar du på bästa sätt

Plantavstånd: När du ska plantera ut de små plantorna så ska de stoppas ner i marken med cirka 40 centimeter mellan sig.

Utplantering: Vid utplantering sätt ner varje planta så att jorden når upp till första bladparet. Var rädd om rötterna. Använd fiberduk hela perioden, den skyddar bra mot skadeinsekter. Luckra jorden hela sommaren så vattnet sjunker ner och inte lägger sig på ytan. Luckra betyder att du rafsar runt lite på jordytan så att vattnet kan rinna ner ordentligt! Gödsla varje vecka med till exempel gräsklipp eller kompost. Håll jorden fuktig inte blöt.

Läge: Plantorna vill ha mycket sol.

Skörd: Du kommer se när bladen har kommit upp och känns stora och fina. Då tar du helt enkelt bort de yttre bladen. Du kommer kunna plocka blad från och med september. Plantan kommer bli mellan 40 och 60 centimeter hög. Läs också: Så odlar du bondbönor!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen