Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 12 april 2021

Odla tagetes – så lyckas du

Minns ni tiden när gula blommor var det fulaste man kunde ha i trädgården?

Nu får vi äntligen älska vår sommarfavorit igen. Välkommen tillbaka, tagetesen!

 Kryddtagetesen ’Red Gem’ har en aromatisk ton av citrus, som passar bra i sallader och matlagning.
Kryddtagetesen ’Red Gem’ har en aromatisk ton av citrus, som passar bra i sallader och matlagning. FOTO: Karin Wildheim

På sjuttiotalet stod de i snörräta rader med bar jord emellan. Sedan följde förbudstiden, när planteringarna skulle gå i rosa, vitt och blått och inget annat. Nu är tagetesen tillbaka igen men i en vildare, mindre stram version.

Det är bara att tacka och ta emot eftersom tagetes är tåliga, friska och rikblommande växter. De klarar blåst och den svenska sommarens alla avigsidor bättre än de flesta andra sommarblommor trots att de har sitt ursprung i Mexiko och Centralamerika.

Olika sorters tagetes

Dessutom finns det numera många, roliga sorter att leka med i rabatterna.

Vad sägs till exempel om den randiga ’Mr Majestic’, som ger associationer till cirkustält och tivoliattraktioner? Klart man vill ha en sådan humörhöjare i rabatten även om den konkurrerar ut det mesta i trädgården med sin uppseendeväckande teckning.

 Den enkelblommande ’Mr Majestic’ är en riktig kameleont. I fint väder bjuder den på en så här imponerande teckning. Under perioder med sämre väderlek övergår kronbladen till enfärgat brunrött.
Den enkelblommande ’Mr Majestic’ är en riktig kameleont. I fint väder bjuder den på en så här imponerande teckning. Under perioder med sämre väderlek övergår kronbladen till enfärgat brunrött. FOTO: Karin Wildheim

Eller ’Strawberry Blonde’, med blommor skiftande från olika toner av gult till rosa, aprikos och rött. Som en peach melba serverad i terrakottakruka!

 ’Strawberry Blonde’ är en sort som bara har några år på nacken men som har blivit mångas favorit med sin unika färgställning.
’Strawberry Blonde’ är en sort som bara har några år på nacken men som har blivit mångas favorit med sin unika färgställning. FOTO: Karin Wildheim

De trädgårdsägare som fortfarande tvekar inför det solgula, roströda och brandgula har till och med fått en egen sort: Den bleka men storståtliga ’Vanilla’.

Odla tagetes – gör så här

Vill man dra upp egna plantor sår man fröna inomhus under första halvan i april. De ska sås ganska ytligt och täckas med bara en halv centimeter jord. Fröna har lätt för att gro och efter några veckor har man fina små plantor att skola om.

 Tagetesens gulröda toner blir en fin kontrast mot blålila blommor, här i lådan representerade av petunia, sommarljus och oregano.
Tagetesens gulröda toner blir en fin kontrast mot blålila blommor, här i lådan representerade av petunia, sommarljus och oregano. FOTO: Karin Wildheim

När risken för frost är över planteras de ut. Hade tagetesen själv fått välja hade den valt en solig plats med väl genomsläpplig jord men den är, som sagt var, inte så kinkig. De flesta växtplatser funkar.

För att få buskigare plantor kan man nypa bort de första knopparna. Då får man desto rikligare blomning senare. Det är även bra att knipsa bort vissnande blommor så att all kraft kan gå till dem som är på väg.

Plantera tagetes med grönsaker

 Artikelförfattaren storsatsar. Ett nyupptaget land vid ödehuset har fått tagetes som gröngödsling i form av en blandad tageteshäck, som samtidigt sprider väldoft på vägen till dasset.
Artikelförfattaren storsatsar. Ett nyupptaget land vid ödehuset har fått tagetes som gröngödsling i form av en blandad tageteshäck, som samtidigt sprider väldoft på vägen till dasset. FOTO: Karin Wildheim

Tagetes samsas väl med andra prydnadsväxter men även med grönsakerna i köksträdgården. Blommorna gör sig särskilt fint mot en bakgrund av grönkål, mangold och purjolök.

 Linnétagetesen ’Burning Embers’ är en högväxt skönhet med luftigt växtsätt och tegelröda små blommor. Den passar fint tillsammans med exempelvis grönkål i kökslandet.
Linnétagetesen ’Burning Embers’ är en högväxt skönhet med luftigt växtsätt och tegelröda små blommor. Den passar fint tillsammans med exempelvis grönkål i kökslandet. FOTO: Karin Wildheim

Växten har till och med förmågan att skrämma bort ondsinta nematoder i exempelvis en rostrött jord. Även samplantering med tomater rekommenderas.

Vid första frosten är fägringen över. Då rycker man upp plantorna och lägger dem på komposten eller direkt i landet för att få en jordförbättring till nästa år.

Läs också: Lyckas med syren – plantering och skötsel

Tagetes lite av en snigelmagnet

 Snigeldrabbade trädgårdsägare får satsa på krukodling. I bakre raden står en ’Vanilla’, som har fått sällskap tagetesarna ’Tiger Eyes’ och ’Strawberry Blonde’. I främre raden syns sorterna ’Lemon Star’, maffiga ’Taichan Orange’, ’ Tangerine Gem’och ’Strawberry Blonde’
Snigeldrabbade trädgårdsägare får satsa på krukodling. I bakre raden står en ’Vanilla’, som har fått sällskap tagetesarna ’Tiger Eyes’ och ’Strawberry Blonde’. I främre raden syns sorterna ’Lemon Star’, maffiga ’Taichan Orange’, ’ Tangerine Gem’och ’Strawberry Blonde’ FOTO: Karin Wildheim

Tyvärr är tagetesen inte lika bra på att skrämma bort sniglar. Den fungerar tvärtom som en magnet för dem.

Bra – om man vill locka de spanska skogssniglarna och andra slembomber till en viss punkt i trädgården, där man lätt kan plocka dem och göra deras saga all.

Desto sämre om man vill njuta av blomningen. En uppäten tagetes gör ingen glad. Bästa sättet att komma undan problemet är att satsa på krukodling och, som alltid, flitig snigelplockning.

En tagetes för varje smak

Sammetstagetes

 Sammetstagetes har ett kompakt växtsätt och blommar tätt och rikligt hela sommaren, särskilt om man nyper bort de överblommade fröställningarna.
Sammetstagetes har ett kompakt växtsätt och blommar tätt och rikligt hela sommaren, särskilt om man nyper bort de överblommade fröställningarna. FOTO: Karin Wildheim
 Sammetstagetes med mörkröda kronblad med gul mitt och strimma längs kanten är en effektfull färgkombination. Det finns flera sorter; ’Carmen’, ’Panther’, ’Red Brocade’ och ’Red Cherry’.
Sammetstagetes med mörkröda kronblad med gul mitt och strimma längs kanten är en effektfull färgkombination. Det finns flera sorter; ’Carmen’, ’Panther’, ’Red Brocade’ och ’Red Cherry’. FOTO: Karin Wildheim

Förr sa man sammetsblomster eller till och med sammetsrosor om tagetes. Namnet hänger kvar än i dag för de mer kompakta sorterna, som kallas sammetstagetes. På latin heter de Tagetes patula. Hit hör exempelvis sorten ’Strawberry Blonde’ och ’Mr Majestic’. Sammetstagetes passar som kantväxt eller odlad i kruka.

Stor tagetes

 Medan de flesta tagetessorter gör sig bäst i flödande sol lyser den blekgula ”Vanilla” som vackrast i skymningen.
Medan de flesta tagetessorter gör sig bäst i flödande sol lyser den blekgula ”Vanilla” som vackrast i skymningen. FOTO: Karin Wildheim

Vill man hellre ha en uppstickare i rabatten satsar man på Tagetes erecta. Dessa resliga blommor kan, om de gödslas på ordentligt, till och med användas för att skapa en ettårig häck. Av sorterna i reportaget är ’Vanilla’ och ’Taishan Orange’ stora tagetes.

Kryddtagetes

 Kryddtagetesen ’Red Gem’ har en aromatisk ton av citrus, som passar bra i sallader och matlagning.
Kryddtagetesen ’Red Gem’ har en aromatisk ton av citrus, som passar bra i sallader och matlagning. FOTO: Karin Wildheim
 Kryddtagetesen ’Lemon Star’ blommar med små citrongula blommor i det buskiga och finflikiga bladverket.
Kryddtagetesen ’Lemon Star’ blommar med små citrongula blommor i det buskiga och finflikiga bladverket. FOTO: Karin Wildheim

Mest skiljer kryddtagetesen, Tagetes tenuifolia, ut sig. Den går även under synonymen liten tagetes och har mindre blommor och blad än de övriga. Blommorna ger färg och en pikant smak åt sommarsalladen och kan även användas att dekorera pajer och kakor med. Kryddtagetes är ett bra val om man vill skapa en potager (en blommande köksträdgård i fransk anda). Bland sorterna märks ’Red Gem’ och ’Burning Embers’.

 En kaxig kruka med Linnétagetes och kryddtagetesen ’Red Gem’ samplanterad med olika gräs, chokladskära och den asiatiska växten shiso.
En kaxig kruka med Linnétagetes och kryddtagetesen ’Red Gem’ samplanterad med olika gräs, chokladskära och den asiatiska växten shiso. FOTO: Karin Wildheim

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen