Odla tagetes – så lyckas du
Minns ni tiden när gula blommor var det fulaste man kunde ha i trädgården?
Nu får vi äntligen älska vår sommarfavorit igen. Välkommen tillbaka, tagetesen!
På sjuttiotalet stod de i snörräta rader med bar jord emellan. Sedan följde förbudstiden, när planteringarna skulle gå i rosa, vitt och blått och inget annat. Nu är tagetesen tillbaka igen men i en vildare, mindre stram version.
Det är bara att tacka och ta emot eftersom tagetes är tåliga, friska och rikblommande växter. De klarar blåst och den svenska sommarens alla avigsidor bättre än de flesta andra sommarblommor trots att de har sitt ursprung i Mexiko och Centralamerika.
Olika sorters tagetes
Dessutom finns det numera många, roliga sorter att leka med i rabatterna.
Vad sägs till exempel om den randiga ’Mr Majestic’, som ger associationer till cirkustält och tivoliattraktioner? Klart man vill ha en sådan humörhöjare i rabatten även om den konkurrerar ut det mesta i trädgården med sin uppseendeväckande teckning.
Eller ’Strawberry Blonde’, med blommor skiftande från olika toner av gult till rosa, aprikos och rött. Som en peach melba serverad i terrakottakruka!
De trädgårdsägare som fortfarande tvekar inför det solgula, roströda och brandgula har till och med fått en egen sort: Den bleka men storståtliga ’Vanilla’.
Odla tagetes – gör så här
Vill man dra upp egna plantor sår man fröna inomhus under första halvan i april. De ska sås ganska ytligt och täckas med bara en halv centimeter jord. Fröna har lätt för att gro och efter några veckor har man fina små plantor att skola om.
När risken för frost är över planteras de ut. Hade tagetesen själv fått välja hade den valt en solig plats med väl genomsläpplig jord men den är, som sagt var, inte så kinkig. De flesta växtplatser funkar.
För att få buskigare plantor kan man nypa bort de första knopparna. Då får man desto rikligare blomning senare. Det är även bra att knipsa bort vissnande blommor så att all kraft kan gå till dem som är på väg.
Plantera tagetes med grönsaker
Tagetes samsas väl med andra prydnadsväxter men även med grönsakerna i köksträdgården. Blommorna gör sig särskilt fint mot en bakgrund av grönkål, mangold och purjolök.
Växten har till och med förmågan att skrämma bort ondsinta nematoder i exempelvis en rostrött jord. Även samplantering med tomater rekommenderas.
Vid första frosten är fägringen över. Då rycker man upp plantorna och lägger dem på komposten eller direkt i landet för att få en jordförbättring till nästa år.
Läs också: Lyckas med syren – plantering och skötsel
Tagetes lite av en snigelmagnet
Tyvärr är tagetesen inte lika bra på att skrämma bort sniglar. Den fungerar tvärtom som en magnet för dem.
Bra – om man vill locka de spanska skogssniglarna och andra slembomber till en viss punkt i trädgården, där man lätt kan plocka dem och göra deras saga all.
Desto sämre om man vill njuta av blomningen. En uppäten tagetes gör ingen glad. Bästa sättet att komma undan problemet är att satsa på krukodling och, som alltid, flitig snigelplockning.
En tagetes för varje smak
Sammetstagetes
Förr sa man sammetsblomster eller till och med sammetsrosor om tagetes. Namnet hänger kvar än i dag för de mer kompakta sorterna, som kallas sammetstagetes. På latin heter de Tagetes patula. Hit hör exempelvis sorten ’Strawberry Blonde’ och ’Mr Majestic’. Sammetstagetes passar som kantväxt eller odlad i kruka.
Stor tagetes
Vill man hellre ha en uppstickare i rabatten satsar man på Tagetes erecta. Dessa resliga blommor kan, om de gödslas på ordentligt, till och med användas för att skapa en ettårig häck. Av sorterna i reportaget är ’Vanilla’ och ’Taishan Orange’ stora tagetes.
Kryddtagetes
Mest skiljer kryddtagetesen, Tagetes tenuifolia, ut sig. Den går även under synonymen liten tagetes och har mindre blommor och blad än de övriga. Blommorna ger färg och en pikant smak åt sommarsalladen och kan även användas att dekorera pajer och kakor med. Kryddtagetes är ett bra val om man vill skapa en potager (en blommande köksträdgård i fransk anda). Bland sorterna märks ’Red Gem’ och ’Burning Embers’.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.