Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 2 april 2020

Odla tomat så lyckas du

Tomaten är trädgårdslandets glädjespridare. Så här får du tomater från egen odling – från små frön till plantor med massor av frukter.

 Alla dessa ljuvliga tomater i rött, gult, grönt och svart. Odla egna och njut. Den här guiden lär dig odla tomater!
Alla dessa ljuvliga tomater i rött, gult, grönt och svart. Odla egna och njut. Den här guiden lär dig odla tomater! FOTO: Istock

Tomatplantor trivs bäst på en solig och skyddad plats. De kan odlas både i växthus och på friland.

Tomaterna är värmeälskare och vill ha temperaturer mellan 20 och 30 grader. Det finns även sibiriska sorter som kan växa och sätta frukt vid 10–15 grader, perfekt för utomhusodling och höga växtzoner.

Då den svenska odlingssäsongen är kort behöver tomaterna förodlas för att utvecklas i tid och hinna ge skörd. För tidig sådd kan bli besvärlig, plantorna tenderar att bli rangliga och platskrävande.

För odling i växthus med lite hjälpvärme brukar det vara lagom att så de två första veckorna i mars, för frilandsodling första veckan i april.

Läs också: Gör egen jord med bokashi

Så odlar du egna tomater från frö

Sådd av tomatfrön

 Tomatfrön att så. Köp nya eller använd från egna tomater.
Tomatfrön att så. Köp nya eller använd från egna tomater. FOTO: Istock

Använd rena krukor. Bottna med plantjord och toppa med såjord. Fukta jorden med blomspruta. Peta ner tomatfröna ytligt och täck med jord. Så flera frön i samma kruka med ett par centimeter emellan, då slipper du stå med tomma krukor om några frön inte gror.

Vattna underifrån, då sugs vattnet upp av jorden och fröna slipper tumla runt i vattenstrålar. Täck sådden med genomskinligt lock eller plastfilm, se till att det ventilerar.

Ställ sådden varmt, cirka 20–22 grader. Värmematta, badrummets värmegolv eller en fönsterbräda över ett element ger fröna goda förutsättningar att gro snabbt.

Så vattnas tomatsådd

Se till att jorden är konstant fuktig men inte dyblöt. Ett frö som har börjat gro dör om det plötsligt är snustorrt i jorden. Om jorden är alltför blöt riskerar fröet å andra sidan att ruttna.

Grodd och tillväxt av tomatplantor

 Små plantor vill ha mycket ljus.
Små plantor vill ha mycket ljus. FOTO: Istock

När plantorna tittar upp flyttas de till en svalare plats, cirka 15–18 grader. Plantorna behöver mycket ljus, naturligt eller med hjälp av växtbelysning, annars blir de långa och rangliga.

Knipsa bort svaga fröplantor om du har flera i samma kruka, behåll bara de starka.

Omplantering av tomatplantor

 Hög tid för ny kruka.
Hög tid för ny kruka. FOTO: Istock

När plantorna har fått två bladpar, förutom de första hjärtbladen, ska de planteras om. Knacka plantorna ur krukan och sära försiktigt plantor som har trasslat ihop rötterna.

Plantera om i större krukor med näringsrik jord, en tomat per kruka. Avklippta och ursköljda mjölkförpackningar är perfekta, där kan plantorna planteras djupt och utveckla rötter utmed stammen vilket gör dem stadiga.

Eventuellt krävs ytterligare en omplantering till större kruka innan utplantering, eller åtminstone att krukan fylls med mer jord.

Gödsel till en tomatplanta

Efter 3–4 veckor har plantan förbrukat plantjordens näring. Gödselvattna med en svag näringslösning, till exempel guldvatten, en gång i veckan.

Avhärdning av tomatplantor

När risken för frost är över och nattemperaturen är minst åtta grader kan plantorna flyttas till sin slutliga växtplats. Först behöver de dock vänja sig vid klimatet och solens UV-strålning.

Ställ ut plantorna ett par timmar per dag i en veckas tid. Ställ dem i skugga eller under fiberduk så att inte bladen bränns i solen. Har du växthus kan du ställa ut plantorna tidigare, men se upp för kyla och stark sol.

Utplantering av tomater

 Stor kruka är det som gäller för tomatplantan.
Stor kruka är det som gäller för tomatplantan. FOTO: Istock

Oavsett om du odlar på friland eller i växthus, eller i krukor på någon av platserna, behöver plantorna ordentligt utrymme för att kunna utvecklas bra.

För odling i kruka krävs kärl på 10–15 liter, en planta per kruka. I övrigt ska du hålla det plantavstånd som står på fröpåsen. Tillsätt extra näring när du planterar ut tomaterna, lite komposterat gödsel ger en bra grund i både odlingsbäddar och krukor. Vattna.

Så sköter du om tomatplantor

 Vattna mer när plantan är liten, mindre när frukten växer till.
Vattna mer när plantan är liten, mindre när frukten växer till. FOTO: Istock

• Vattna. Jorden ska vara jämnt fuktig men kan behöva torka upp lätt mellan vattningen för att inte rötterna ska få syrebrist och ruttna. Vattna mer måttligt när plantan har satt frukt, just innan mognad. Det gör smaken mer koncentrerad.

• Gödsla. När blomningen är i gång kan du vattna med näringslösning en gång per vecka. Guldvatten och nässelvatten driver bra medan vallörtsvatten ger mycket kalium som är perfekt för tomater. Täck också jorden med ett par centimeter gräsklipp då och då under högsommaren, det ger näring och mullämnen.

 Alla tomatplantor utom busktomat behöver bli av med tjuvskotten i bladvecken.
Alla tomatplantor utom busktomat behöver bli av med tjuvskotten i bladvecken. FOTO: Istock

• Tjyva. Högväxande tomater sätter nya skott i vecken mellan stam och gren. Skotten stjäl näring från plantan och behöver nypas bort, eller tjuvas. Tjuva en gång i veckan under hela odlingssäsongen.

• Stötta. Högväxande plantor behöver hjälp att hålla sig upprätta med växtstöd i jorden intill plantan. I växthus kan de bindas upp med snören från taket. Busktomater kan behöva stöd om de blir väldigt yviga.

 Plocka bort blad så att frukten får ljus.
Plocka bort blad så att frukten får ljus. FOTO: Istock

• Lufta. Ta bort stora blad så får frukterna ljus och mognar bättre. När det kommer in luft minskar också risken för sjukdomar och skadedjursangrepp. I växthus kan det under heta sommardagar lätt bli för varmt, se till att ha reglerad ventilation.

• Skifta. Krukodlade tomater flyttas lätt till en solig plats. På balkong är det smart att placera krukan på en låda eller pall så att den får mycket sol.

I växthus behöver du växelbruka och skifta växtplats på grödorna för att undvika jordtrötthet och jordsjukdomar. Om du enbart odlar tomat i växthuset finns en rekommendation om att byta ut jorden efter fem år. Du kommer dock en bra bit genom att friska upp jorden med komposterad kogödsel eller bokashi.

Läs också: Så gör du för att få knubbiga tomater  

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen