Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 19 maj 2017

Odla tomater! Bästa plantkamraten – och växterna den avskyr

Alla kan inte älska alla här i världen. Se till att plantera tomaterna nära växter den trivs med och undvik tomatens fiende nummer ett.

FOTO: Istock

Tomat + tagetes = sant!

Det är något särskilt med tagetes. Tagetesplantorna hjälper till att hålla nematoder borta från jorden som annars kan skada tomatens rötter.

Plantera tomatplantan först. Gräv sedan planteringsgropar runt om och sätt tagetes i dem. Den avskräckande effekten på nematoder håller i sig hela halvmetern från den planterade tagetesplantan. Det går också bra att så tagetesfrön runt tomaten, gallra när fröna kommit upp.

Det finns ett enda minus med tagetes, blommorna är godis för sniglar. Håll koll så att inte sniglarna kryper upp och börjar käka på mognande tomater när de ätit tagetesblomman kal.

Gurka – fast på avstånd

Gurka vill ha det varmt, varmare än tomater gillar. Foto: Istock.
Gurka vill ha det varmt, varmare än tomater gillar. Foto: Istock.

Här handlar det inte om aversioner. Gurka och tomat trivs med varandra men de trivs inte riktigt med samma förhållanden.

En slanggurka i växthus vill ha riktigt varmt för att växa bra medan tomaten trivs aningen svalare. Ett bra trick är att plantera gurkorna längst in i växthuset medan tomatplantorna får hålla sig närmare dörren.

Du märker om du lyckas på tomatens blad. Knyter bladen ihop sig till små knytnävar står plantan för varmt.

Akta dig för potatis

Panik för en tomat. Här är en planta som drabbats av potatisbladmögel. Foto: Istock.
Panik för en tomat. Här är en planta som drabbats av potatisbladmögel. Foto: Istock.

Potatisen och tomaten är släkt, så nära släkt att man kan ympa en tomatplanta på en potatisstam och få båda att växa. Det innebär att de tyvärr också drabbas av samma sjukdomar.

Potatis drabbas av potatisbladmögel och om de sporerna sprider sig till tomatplantorna är det katastrof. För utom att hålla avståndet mellan tomat och potatis och tänka på vindriktningen kan du se till att tomaterna alltid har det luftigt.

Spar på kvävegödslet och plocka bort blad nerifrån allt eftersom tomatplantan växer.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen