Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 10 april 2018

Så odlar du tomater i växthus

Se till att ha rätt sorts tomat och beskär dem på rätt sätt! Att ha ett växthus och inte odla tomater är synd. Inget smakar så gott som solmogna tomater. Så här gör du för att få bäst skörd.

1. När kan du börja?

Har du köpt småplantor och är redo att sätta ut dem ska du vänta till maj eller juni, beroende på var i landet du bor. Utomhustemperaturen ska vara försommarvarm, det får inte bli kallare än 10 grader på kvällen i växthuset. Annars blir det en del spring mellan huset och växthuset när du bär tillbaka alla plantorna om temperaturen skulle falla.

2. Välj rätt sort

Du behöver inte ha dvärgbusktomater eller mindre buskar, utan slå på stort och välj högväxande tomatplantor eller busktomater. Se till att de har bra med stöd när de börjar ta fart. Det går nämligen fort! Busktomater ger i allmänhet större tomater och är lättare att odla. Nackdelen är att de tar mer plats och ger mindre skörd än de som växer på höjden.

Läs också: Behöver du förkultivera fröerna till tomaterna? Gör så här

3. Sätt dem soligt

Själv poängen med ett växthus är ju den ljuvliga värmen. Men se till att ha koll på fukten som bildas av värmen. Det kan lätt bli fuktigt i ett växthus och då finns risk för att växterna drabbas av bladmögel. Det är lätt hänt att du drabbas, och gör du det måste du bränna blasten omgående. Så se till att vädra ordenligt!

Läs mer: Så undviker du (och får bort) bladmögel på tomat och potatis

4. Beskär dem rätt

Du kan tyvärr inte låta tomaterna växa helt hej vilt. Du måste se till att nypa av bladen som kommer upp på stammen mellan bladparen. Och när plantan är fem till sex våningar hör så är det dags att klippa av toppen.

Läs också: Beskär dina tomater på bästa sätt!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen