Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 9 mars

Odlarproffset Börje Remstam: Så lyckas jag med purjolöken

Purjo trivs på rad i landet så varför inte så dem så från början?

Täckodlingsexperten Börje Remstams metod spar på mödan och ger stadigare plantor.

 Purjolöken står stadig och grön. Plantorna blir vita och goda när de kupas med täckmaterial men även det gröna hackas och fryses ner för vintern.
Purjolöken står stadig och grön. Plantorna blir vita och goda när de kupas med täckmaterial men även det gröna hackas och fryses ner för vintern. FOTO: Börje Remstam

Purjolök blir små, tunna plantor som är pilliga att sätta om. Dessutom mår de bättre om de slipper ryckas upp med rötterna.

Så här odlar Börje sina purjolökar

 Börje sår i långa, smala tråg i stället för att bredså och sedan skola om.
Börje sår i långa, smala tråg i stället för att bredså och sedan skola om. FOTO: Börje Remstam

”Jag odlar ca 200 hundra purjolökar varje år. Efter att i flera år stått och skolat om dessa små ”hårstrån” tröttnade jag på det.

Nu har jag långsmala lådor där jag sår dem i rad, där får de växa ända tills det är dags att sätta ut dem. Men de kommer förstås att växa sig för långa och bli ostyriga.

4-5 gånger friserar jag dem ner till ca 6 -8 centimeter höga plantor. Det blir enkelt när man har dem på rad så här. Dessutom blir det en liten första skörd av purjolök.

Läs också: Vårplantera vitlök

 Börje Remstam, Eskiltuna, i sin prunkande täckodlarträdgård.
Börje Remstam, Eskiltuna, i sin prunkande täckodlarträdgård. FOTO: Börje Remstam

”Det är ju så att man vill ha lökarna långa och vita. Då gör jag en fåra ner mot 10 centimeters djup i jorden och sätter dem där. När de sedan växer kupar jag med täckmaterial så småningom.

Efter skörd rengör jag dem och skär ner även större delen av den gröna blasten. Genom att de fryses ner rätt så torra går det att ta så mycket som behövs vid behov.

Men här uppstår ett problem vid stor skörd. Doften är ju väldigt stark så helst bör man ha en frys för bara purjo. För att undvika att ögonen tåras av den starka doften brukar jag skära ner purjolöken utomhus.”

Odlaren Börje Remstam

Slipper du gräva i år också? Det kan du tacka Börje Remstam för. Han är en legendar inom ekologisk köksväxtodling och den som först introducerade täckodlingen för de svenska odlarna.

Under många år har han visat upp sin frodiga trädgård i Eskilstuna under Lands Öppen Trädgård. Där har läsarna kunnat plocka åt sig av hans gedigna kunskap och nu får de ännu en chans.

Under åren har Börje publicerat sina bästa odlingstips i tidskriften Odlaren, nu får också Land möjlighet att publicera några av guldkornen under 2023.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen