Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 12 juli 2019

Dags för skörd och serieodling

I juli börjar det mogna i grönsakslandet. Det är dags att skörda! Samtidigt ska du hålla koll på sjukdomar och skadegörare som kan förstöra dina odlingar.

 Juli bjuder på härliga sommarskördar. Plocka, ät och planera för ny sådd.
Juli bjuder på härliga sommarskördar. Plocka, ät och planera för ny sådd. FOTO: Bella Linde

Tidiga kålsorter, mangold och majrova. Sockerärt, spenat, dill och potatis. Bönor, morötter och allehanda blad. Det är skördedags i trädgårdslandet!

När det gäller inhämtandet av sommargrönsaker handlar det mest om att bärga hem skörden och äta den färsk. Däremot ska du komma ihåg att fylla på med nytt av såväl förkultiverade plantor och frön – allt för att jorden ska slippa ligga bar och i stället leverera nytt allt eftersom.

Dags att ”mata” maten

Kom också ihåg att gödsla, de skördade grönsakerna har förbrukat näring och de nya behöver extra tillskott för att växa bra. Gödselvattna med nässel– eller guldvatten och lägg färskt gräsklipp på jorden (men inte direkt på frön och plantor, då kvävs de).

Liksom tidigare under säsongen är det viktigt att hålla koll på skadedjur och sjukdomar, och inte minst att eliminera dem så fort de dyker upp. Kålnät, såpalösning och biologiska växtskyddsmedel. Det finns många knep för att både hindra skadegörarnas ankomst och se till att de försvinner.

Jaga och förstör

Det absolut bästa sättet att hålla skadegörarna på avstånd är att ta en daglig runda i trädgården och ta bort allt som inte ska vara där. Nyp bort angripna blad och plantdelar, spruta såpalösning på löss, ta bort frukter som drabbats av röta och riv upp växter som ser sjuka ut.

Och viktigast av allt: Lägg inte sjuka och skadade plantor i komposten eller som täckodling! Bränn dem eller kasta i soporna, så slipper du risken att skadedjur och sjukdomar blir kvar i trädgården.

Läs också: Lands odlarskola från början

Serieodla för flera skördar

 Äntligen ätbart från grönsakslandet. Gödsla och så nytt när du skördat.
Äntligen ätbart från grönsakslandet. Gödsla och så nytt när du skördat. FOTO: Bella Linde

När de tidiga grönsakerna är skördade sår och sätter du nytt där det är tomt. Därmed slipper jorden ligga bar samtidigt som du förlänger odlingssäsongen.

  • Frösådd som funkar i juli: Salladskål, piplök, sockerärt, sommarmorot, vintersallat, dill, rädisa, rucola.
  • Förkultiverade plantor på gång: Sallat, salladskål, bladkål, broccoli, spenat, nyzeeländsk spenat, majrova, pak choi.
  • Förgrodda plantor av sättpotatis är perfekt att sätta ut när löken är skördad.
  • Fyll ut med plantor av ringblomma och krasse om det blir luckor i odlingsbäddarna.

Läs också: Sommarkryp och sjukdomar som drabbar din odling

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen