Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 9 juli 2018

Öppen Trädgård 2018: Kika in i Susannes vackra trädgård!

Sundsbruk

Om du är i närheten av Sundsvall på söndagen den 15 juli har du chans att se trädgårdsdesignern Susanne Arnfridssons Nebulosa Gård – en av 118 privata trädgårdar du kan besöka under Öppen Trädgård 2018.

 Konsthantverkaren och trädgårdsinspiratören Susanne Arnfridsson är med i Öppen Trädgård för första gången 2018.
Konsthantverkaren och trädgårdsinspiratören Susanne Arnfridsson är med i Öppen Trädgård för första gången 2018. FOTO: Anna Thors

I Sundsbruk nära Sundsvall ligger Nebulosa Gård, där kreatören Susanne Arnfridsson bor tillsammans med sin familj. Till vardags arbetar hon som trädgårdsdesigner och konstnär.

– I mitt arbete hjälper jag andra att få vackra och fina trädgårdar och nu tyckte jag det var dags att skapa min egen, säger hon.

Läs också: Här hittar du alla deltagare i Öppen Trädgård 2018

Är det första gången du är med?

– Ja, och det känns lite pirrigt men jätteroligt. Det ska bli kul att få visa upp allt som jag och min man har arbetat med under de fyra år som vi nu bott på Nebulosa Gård.

 För fyra år sedan bytte Susanne och hennes familj radhuset mot Nebulosa gård i Sundsbruk. En av hennes favoriter i trädgården är det manchuriska valnötsträdet, även kallat Nordens palm.
För fyra år sedan bytte Susanne och hennes familj radhuset mot Nebulosa gård i Sundsbruk. En av hennes favoriter i trädgården är det manchuriska valnötsträdet, även kallat Nordens palm. FOTO: Anna Thors

Vad ser du fram emot?

– Att inspirera andra att våga hitta sin egen nisch. Jag har till exempel använt mig mycket av det som finns i naturen och försökt att återanvända material. Det som kan vara skrot för någon, kan vara värdefullt för en annan.

Hur har du tänkt när du har skapat din trädgård?

– Jag har skapat rumskänsla i trädgården, där varje rum jag har gjort har ett tema och växterna och interiören vävs samman. Dessutom har jag skapat viloplatser, där besökarna kan slå sig ner och finna ro för en stund.

 Överallt i trädgården syns Susannes kreativitet i form av konsthantverk och olika trivsamma sittplatser.
Överallt i trädgården syns Susannes kreativitet i form av konsthantverk och olika trivsamma sittplatser. FOTO: Anna Thors

Vilka är dina fem höjdpunkter i trädgården?

– En av mina favoriter är Kakträdet som kallas så eftersom det får en söt doft på hösten när löven faller.

Sedan är det skogslinden. Bladen från linden är så vackra: De är nämligen fint hjärtformade.

Läs också: Marianne har varit med i Öppen Trädgård i 25 år

– Jag är även nöjd med det så kallade rummet ”Konstcirkeln”. Där har vi placerat skulpturer av metalltråd tillsammans med växter och träd. Uterummet omgärdas delvis av en gärdsgård, en låg häck och en Manchurisk Valnöt. Detta träd kallas också för nordens palm med sina långa blad.

 Susanne är också konsthantverkare och driver företagen Front Garden, Arnfridsson Art & Steel och en gårdsbutik.
Susanne är också konsthantverkare och driver företagen Front Garden, Arnfridsson Art & Steel och en gårdsbutik. FOTO: Anna Thors

– Och den sista höjdpunkten är köksträdgården. Här visar vi allt vi odlar. Det är vårt mål och vår dröm att kunna bli självförsörjande livsnjutare.

Läs också: Förtrollande asiatisk sagoskog i Dalarna

FOTO: Anna Thors
FOTO: Anna Thors

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen