Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 26 maj 2020

Öppen Trädgård 2020 inställt

Lands Öppen Trädgård får vänta till 2021. Tyvärr tvingas vi ställa in årets trädgårdsfest den 19 juli.

 Tyvärr. Årets Öppen Trädgård den 19 juli 2020 ställs in.
Tyvärr. Årets Öppen Trädgård den 19 juli 2020 ställs in. FOTO: Istock

Livet i trädgårdarna blomstrar som aldrig förr. Att vara ute och sköta om odlingarna och njuta av solen är viktigare än någonsin denna sommar när så många fått sin rörelsefrihet beskuren.

Ett bra exempel på det är humlorna. Egentligen är de inte fler, de är färre än förr. Ändå tror många att det är humleinvasion eftersom de först nu fått möjlighet att stanna upp och följa en humlemamma med blicken när hon letar mat i trädgården.

Därför är det med extra tungt hjärta vi tvingas ställa in årets Öppen Trädgård, orsaken är naturligtvis det nya Corona-viruset och de regler och rekommendationer vi har att följa på grund av det.

TÄVLING: Var med och utse Årets Trädgårdshjältar!

Hopp om besök

De som anmält sig hittills har säkert själva gjort en god bedömning av läget. Många trädgårdar är stora eller planerade så att det är lätt att hålla avstånd och det finns mycket att göra för att göra ett besök ska bli både säkert och roligt.

En rundringning till anmälda trädgårdar har visat att många av trädgårdarna kommer att ta emot besök ändå, på sina egna premisser.

Slå gärna en signal till någon av dina favoriter och hör om du kan få hälsa på.

Ring och prata

Enskilda trädgårdsägare har sina grunder för beslut. Lands redaktion måste älta annat i sin stora tankekompost, bland annat att listan publiceras i tidningen som görs många veckor innan själva evenemanget. När den väl är tryckt kan ändringar inte göras om något förändras.

Det finns fler skäl också och om du vill veta mer eller kanske bara prata trädgård är du välkommen att kontakta trädgårdsredaktören via telefon eller mejl.

Kristina Bäckström nås på 010-18 44 364 och kristina.backstrom@land.se.

Nu laddar vi för en ännu större och ännu gladare trädgårdsfest nästa år.

Datum har vi redan, den 18 juli 2021 klockan 12.00 smäller det! Vi ses!

Tips för dig som ändå får trädgårdsbesök i sommar

 Om du ändå får besök. Håll koll på besökarna med pinnar.
Om du ändå får besök. Håll koll på besökarna med pinnar. FOTO: Kristina Bäckström

Att träffas utomhus med avstånd kan fungera fint men det gäller att laga efter läge. Varje trädgård ser olika ut och kräver därför olika åtgärder när besökare dyker upp.

Här är några idéer för sommaren som vi plockat upp från kunniga trädgårdsägare.

1. Möt med grindvakt

Välkomna med någon som förklarar var allt finns, påminner om avstånd och annat viktigt. Vakten kan också be gäster vänta om det är många på besök just då.

2. Räkna pinnar

En kruka med pinnar hjälper till att hålla koll på antalet. Varje besökare tar en och ställer tillbaka på väg ut. Finns ingen pinne får man vänta. Obs! Tänk efter hur många besökare just din trädgård klarar av med bibehållet avstånd. Du kanske kan ha två personer på besök medan en annan trädgård kan rymma fler.

3. Fixa bokning

Varför inte göra som Mandelmanns? Besökare får höra av sig och komma överens om en tid som passar. Då styr du helt själv.

4. Föreslå kaffekorg

Blir det trångt kring pumptermosarna? Låt besökare ta med sig en egen liten picknick-korg.

5. Utöka sittplatserna

Fler platser att sitta på med avstånd emellan hjälper till med avståndet även när man måste vila benen.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen