Öppen Trädgård 2022: Fest med odlarhjältar och massor av blommor
– En mask bajsar ett halvt gram per dygn. Det blir mellan ett halvt och ett kilo gödsel per dygn och kvadratmeter. Gratis!
Sara Bäckmo tar emot besökarna på Öppen Trädgård 2022 med en hyllning till maskarna och till konsten att täckodla.
I år har Sara Bäckmo äntligen plats och möjlighet att ta emot besök. Hon har tagit över en liten handelsträdgård i småländska Kalvsvik. Här finns utrymme för alla som vill komma och Sara kan odla plantor av sina favoriter till försäljning, något som många frågat efter under åren.
När besökarna till Öppen Trädgård börjat strömma in tar hon emot med ett litet miniföredrag under den gigantiska boken mitt på gårdsplanen.
– Skulle jag säga bara en sak till alla er som odlar själva är det ”täckodling”. Inget annat gör så stor nytta. Jorden mår bättre, växterna frodas, det blir mindre arbete för dig. Täckodling gör nytta både på kort och lång sikt.
Ärver nya kunskaper
Hon berättar också historien om den lilla handelsträdgården som startades på 1950-talet av Margit och Holger Larsson. Då odlade de grönsaker och blommor som såldes på torget i Växjö. Senare tog dottern Anna-Stina över och nu är det Saras tur.
– Det bästa med handelsträdgården för mig? Det är nog att jag kan vakna varje morgon och veta att jag får lära mig nya saker. Det är också ett extra ben att stå på som företagare, säger Sara.
Hon beskriver en bransch där fler och fler säger att de måste bli digitala för att klara sig.
– Jag har redan varit digital i 10 år och vet att det inte är så enkelt. Allt är inte bra med det digitala. Och det här att försörja sig på snittblommor, det är inte ekonomiskt hållbart.
I stället blir hon mer analog än någonsin. Det är mer jord, gödselstrategier och plantkunskap. Det syns på Sara att det är rätt. Entusiasmen glöder stilla, lite som det brandgula i lejongapen i snittblomsodlingen under boken.
– Hur fungerar det med bevattning här, undrar en av besökarna när Sara fiskar efter frågor från publiken.
Hennes svar börjar i vattenstrategin och slutar med ett råd till alla odlare.
– Det har jag just lärt mig, att perenner som egentligen ska stå soligt blommar mycket längre om de får stå skuggigt, som här.
Hon gestikulerar upp emot bokens skuggande grenverk och berättar om hur en plats som den här kan ge mycket större skörd av snittblommor om de blommande perennerna får ta det lite lugnt.
Siktar på 70 år till
En bit bort står själva kunskapsbanken. Anna-Stina och Margit är fortfarande med och lär Sara sköta odlingarna. Anna-Stina skulle egentligen ha grävt upp lite potatis men nu stannar de till och betraktar Öppen Trädgård-kalaset lite från sidan.
– Det är ju fantastiskt så mycket folk det är. Så här många brukar det inte vara annars, säger Anna-Stina.
Två växthus med blommor, ett tunnelväxthus med grönsaksplantor, en snittblomsodling och ett fält där dahlior och andra vackra växter står på tillväxt. Det finns mycket att titta på och mer lär det bli.
Sara skissar på nya projekt. Till att börja med ska det bli perennodling med start i höst.
– Det känns bra att företaget har funnits så länge, i 70 år. Om jag bara gör något litet rätt finns en chans att det kan leva vidare i 70 år till.
Med laddad rullator
Några kilometer bort, vid sjön Åsens strand har Lilian Karlsson packat rullatorkorgen. Här finns ogräshacka och spade samt telefon att ta bilder med nu när trädgården är full med gäster. Hon och maken är veteraner i Öppen Trädgård.
– Varje år säger vi ”ska vi verkligen vara med i år också?”. Men när inbjudan kommer tackar vi ja ändå.
Hon gör en tvär gir med rullatorn för att visa oss trädgården. Farten är förvånansvärt hög.
– Än så länge går det att ta hand om trädgården. Jag har ont i ryggen och höften men krypa kan jag, säger hon med ett stort smil.
I år är det ovanligt många besökare hos Lilian och Lennart. När det finns två trädgårdar i samma by gör fler besökare en heldag av trädgårdsäventyret.
– Ja, det beror nog på att Sara har öppet. Vi får åka med lite på hennes kändisskap, säger Lilian.
Läs också: Blommor & Blues i Billingsfors
Vi kikar på alla fina självsådda vallmoblommor, på den fantastiska vita rosenvialen och på köksträdgården, för dagen förstärkt med lite våtarv bland salladsplantorna.
– Här är det inte perfekt. Det finns en del ogräs… Nej, vildblommor heter det, säger Lilian och rättar sig själv mitt i meningen.
Kalvdans till kaffet
Några trädgårdsgäster på väg nerför slänten låter undslippa sig ett saligt ”Åh!”.
– Det var den godaste kalvdans jag ätit.
Förklaringen finns uppe i köket där Lennart står och serverar våfflor och hembakt kalvdans med klarbärssylt till kaffet.
– Vi gör inte på ensilagemjölk. Det ska vara råmjölk från kor som går ute och betar.
Lennart blinkar lite, här har vi anförtrotts själva hemligheten bakom en riktigt lyckad kalvdans.
Alla trädgårdar olika under Öppen Trädgård
I Kalvsvik står två trädgårdar med grindarna på vid gavel. Lika men ändå olika, som så ofta när det är Öppen Trädgård. Saras trädgård är stor, plantrik och full med idéer för framtiden.
Lilian och Lennart putsar på sin lilla juvel till hemmaträdgård, en blommande glipa i det gröna i slänten ner mot sjön.
Generösa är de alla tre.
Lilian hojtar när hon ser några besökare som är på väg ner mot köksträdgården.
– Och ät hallon. Ät så mycket ni orkar.
Välkommen att besöka eller delta i Lands Öppen Trädgård sommaren 2023.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.