Öppen Trädgård 2023 blev en succé
Över 250 besökare vällde in och trädgårdsägarna Kristina och Per-Anders hann knappt diska porslinet mellan kaffegästerna.
Det var sjunde gången som de deltog i Öppen Trädgård och visade sitt älskade Eksäter. Snacka om succé!
132 trädgårdar gläntade på grinden i årets upplaga av Öppen Trädgård. Men troligen bara en, som kunde bjuda på hårdrockstema.
På Eksäter Trädgård i halländska Gunnarsjö finns nämligen plats för alla Kristina Öberg Olssons och Per-Anders Olssons intressen. Även en Heavy Metal-avdelning, omgärdad av en kämpahög häck och med en krans av taggtråd på dörren.
Vågar man sig in kan man sätta sig på betongtronen, krönt av ett kranium, och betrakta alla de taggiga och nattsvarta växterna i planteringen: Regnbågsbräken och ormskägg, blodalunrot, mörk berberis, bäcktistel och slingrande murgröna.
– Spännande! tycker systrarna Bim och Tintin Brunnsåker från närbelägna Horred, som hör till dem som vågar testa tronen.
Kristinas sommarnöje
De lite äldre besökarna flockas runt kaffet och husets svartvinbärskaka i partytältet vid entrén. Per-Anders, Kristina och dottern Annika har fullt sjå att fylla på termosar och svara på alla nyfikna frågor.
– Det här är mitt sommarnöje, säger Kristina och berättar att hon och Per-Anders smygstartade med att bjuda in familj, grannar och goda vänner till en trädgårdsvisning 2015.
Sedan dess har de varje sommar deltagit i Öppen Trädgård. De visar även sin numera omfångsrika täppa vid andra tillfällen under sommaren, från mors dag till mitten av augusti.
Läs också: Egen jord på fem olika sätt
Bönhus och örtagård
Men ännu mer än gofikat lockas besökarna av de nästintill oräkneliga rummen på Eksäter Trädgård.
Vad sägs om en praktfull dammanläggning och en imponerande potager med blommor och grönsaker i rektangulära bäddar och en stor rundel och toppad med ett bönhus? Om en doftande rosenträdgård och planteringar i enfärgat vitt eller blåskimrande toner? Om örtagård, woodland, äppellund och en asiatiskt inspirerad avdelning? Eller om ett orangeri fyllt med ovanliga vildpelargoner och palettblad?
De sistnämnda är Kristinas skötebarn.
– Jag nördar lätt ner mig, konstaterar hon.
Per-Anders stil är lite annorlunda. Han gillar frodiga växter med rejäla blad och uppseendeväckande blommor. Att hibiskusen i orangeriet har slagit ut lagom till Öppen Trädgård är en sak som gör honom lycklig.
En ostoppbar man
På Eksäter är det alltid något nytt på gång. Senast var det ett spegelplank och dessförinnan ett lustväxthus.
– I år har Per-Anders varit ostoppbar. Det har sprutat projekt och idéer ur honom, säger hans hustru med ett skratt och fortsätter:
– När vi ser något fint på TV eller någonstans tänker vi att det måste vi göra här hemma! Eller så kommer vi över några gamla fönster, ett ladugårdsgolv, några tunnor eller lite gammalt skrot…
Att trädgården hela tiden växer och utvecklas gör att den tål återbesök. Många som tittar in har varit här förr. Birgit Nilsson Karlsson och Dan Karlsson från Askome till exempel.
– Första gången jag var här blev jag så berörd att jag nästan började gråta. Kristina och Per-Anders har en sådan kreativitet. Den här trädgården har allt, säger Birgit.
Dan nickar medhåll och det gör även goda vännen Birgitta Tryggvesson från Moheda, som de tagit med sig på utflykten i år.
Tar med potageridén hem
För Helena och Mattias Gladh, två Landläsare inifrån Varberg, är det dock premiärbesöket på Öppen Trädgård över huvud taget. Paret har just blivit med hus – inflyttningen sker den 1 augusti – men framför allt med en fantastisk trädgård, som de vill utveckla och ta hand om på bästa sätt. Nu söker de inspiration.
– En titt på Eksäter Trädgård har länge stått högt på önskelistan så det passade bra, säger Helena.
Framför allt blir de begeistrade i potagern. En sådan får det bli i deras trädgård också vad det lider!
Farfars och farmors hus
Läs också: Marianna och Anders bjuder in besökare till sitt skogsparadis
Till sist lyckas Lands reportageteam stjäla till sig en pratstund med Per-Anders och Kristina för att höra hur de lyckats bygga upp en sådan trädgård. Det visar sig vara en lång historia.
– När vi träffades var Per-Anders 24 år och hade redan hela lägenheten full av krukväxter, säger Kristina.
– Ja, fönsterträn och trädgård har jag gillat sedan jag var stor nog att börja röra mig själv, säger Per-Anders.
Det var just här intresset föddes. Det var hans farfar och farmor som byggde huset och farmor Hilda var lika glad i växter som sin lille sonson. Den formklippta boken och den stora berberishäcken är kvar sedan hennes tid och på försäljningsbordet går självklart Hildas astilbe åt som smör i solsken.
Ett passionerat intresse
Men barn i trädgården tyckte Hilda mest var i vägen och förstörde.
– Som vi tampades! Jag fick hålla till bakom garaget men där fanns ju bara sten…
Så småningom tog Per-Anders föräldrar över stället och använde det som fritidshus tillsammans med honom och Kristina. För 14 år sedan flyttade de två sistnämnda och deras döttrar dit permanent och började utöka trädgården långt upp i hästhagen. På den vägen är det.
– Det här är det enda vi gör. Vi åker inte utomlands och spelar inte golf. Vi är ute från att det ljusnar tills det mörknar, säger Kristina innan en besökare hugger tag i henne och undrar vad det är för ett träd hon sitter under.
Kort om Eksäter
Vem bor här? Kristina Öberg Olsson och Per-Anders Olsson med dottern Annika.
Var: I byn Gunnarsjö i Hallands inland, på gränsen till Västergötland.
Storlek: 8000 kvadratmeter.
Zon: 3
Inriktning: Potager, rosor, fjärilsväxter, asiatisk trädgård, dammparti, woodland, vitblommande växter, örtagård, orangeri med bland annat vildpelargoner, äppellund och hårdrocksträdgård(!).
Djur: Ankor, höns, kaniner, katter, hundar och hästar.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.