Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 19 juli 2017

Kika in i en asiatisk sagoskog i Dalarna

SÖDERÅS

Ingrid och Ove Fredriksson har skapat en underbar trädgård i sitt hem i i Söderås i Dalarna. Temat – asiatiskt harmoni och förtrollande bladprakt.

 Inger och Ove Fredriksson i Söderås har skapat sig en egen sagoskog.
Bild 1/5 Inger och Ove Fredriksson i Söderås har skapat sig en egen sagoskog. FOTO: Agneta Bergström
 En drake har satt eld på ett fat med alunrot i Inger och Ove Fredrikssons trädgård.
Bild 2/5 En drake har satt eld på ett fat med alunrot i Inger och Ove Fredrikssons trädgård. FOTO: Agneta Bergström
 Besökarna trivdes och stannade länge för att njuta av det gröna lugnet hos Inger och Ove Fredriksson.
Bild 3/5 Besökarna trivdes och stannade länge för att njuta av det gröna lugnet hos Inger och Ove Fredriksson. FOTO: Agneta Bergström
 Betty Binder, Rättvik, och Anna-Lena Rågfält, Leksand, fastnade för en tomatröd solhatt hos Inger och Ove Fredriksson.
Bild 4/5 Betty Binder, Rättvik, och Anna-Lena Rågfält, Leksand, fastnade för en tomatröd solhatt hos Inger och Ove Fredriksson. FOTO: Agneta Bergström
 Den vackraste ytterkrukan är en ihålig stubbe.
Bild 5/5 Den vackraste ytterkrukan är en ihålig stubbe. FOTO: Agneta Bergström

Ingrid och Ove Fredriksson i Söderås i Dalarna var några av de som deltog i årets upplaga av Lands Öppen trädgård. Ingrid och Ove kan verkligen hantera alla versioner av grönt och har förvandlat en platt åker till en klorofyllstinn sagoskog där man omsluts av blad och barr i alla tänkbara gröna nyanser.

Sagoskog i nivåer

Smala gångar leder runt till olika rum där ett par tusen olika växter samsas utan att harmonin störs. Enstaka blommor bryter av mot det gröna som nästan lyser i det fuktiga vädret. Sommaren kom sent till Dalarna och allt är fräscht och oanfrätt. Inte en mördarsnigel så långt ögat når – det är sann trädgårdsmagi för besökare som kommit farande söderifrån.

– Det är fantastiskt inspirerande att se hur de har använt växter för att skapa olika rum och nivåer i trädgården, säger besökaren Betty Binder, som varit här förut men för dagen passat på att återvända med en väninna.

Magi och markarbete

Nu är det förstås inte bara grön magi som ligger bakom förvandlingen från åker till sagoskog.

För att åstadkomma nivåskillnaderna har det strävsamma paret också grävt ur en stor del av trädgården så att berget kommit fram och de fått plats för en damm. Sedan har de höjt upp andra delar med hjälp av jorden som grävts bort.

Den gröna harmonin hindrar inte att trädgården bjuder på busiga överraskningar. Hallonbuskarna frodas på taket till lusthuset. Bakom ett hörn står man plötsligt öga mot öga med en rödögd drake. Här är det både lekfullt och magiskt.

Läs också: Öppen Trädgård: Äkta blomsäng i Siljansnäs

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen