Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 26 september 2017

Palettblad - krukväxten som aldrig blir tråkig

Gul, grön, svart och röd. Flikiga blad, runda och med uddkant. Palettbladet är krukväxten vi bara måste älska.

 Festligt, fransigt och självlysande. Moderna varianter av palettblad är riktiga fyrverkerier. Foto: IBL.
Festligt, fransigt och självlysande. Moderna varianter av palettblad är riktiga fyrverkerier. Foto: IBL. FOTO: David Winger / Alamy Stock Photo

Ingen annan blomma är så välkänd samtidigt som den hela tiden visar upp ett nytt ansikte.

På 1970-talet var palettbladet en krukväxt med pilformade blad i grönt, purpur och rosa men på senare år har det sagt ”poff” i palettbladets nyhetslåda.

Nya hybrider har tagits fram i en rasande fart. I USA är palettbladet den mest odlade utplanteringsväxten av alla och det är begripligt.

 Spännande ådring i svart på grönt. Den här sorten heter Fishnet stocking. Nätstrumpa på svenska. Foto: IBL.
Spännande ådring i svart på grönt. Den här sorten heter Fishnet stocking. Nätstrumpa på svenska. Foto: IBL. FOTO: Steffen Hauser / botanikfoto / Alamy

Många varianter

Idag är palettbladet den glade krukväxtsamlarens bästa kompis. Det finns sorter med enfärgade blad, spräckliga, ådrade och fläckiga.

Färgerna går från vitt, via gult och grönt till rosa, rött och så mörkt purpur att det ser svart ut.

Samtidigt har också bladformerna blivit fler, Palettblad kan ha rundade blad, blad med bucklor och rejält flikiga ytterkanter.

 Smala röda blad med ljusgrön kant. Sorten Red Roof lägger blad p blad som taktegel. Foto: IBL.
Smala röda blad med ljusgrön kant. Sorten Red Roof lägger blad p blad som taktegel. Foto: IBL. FOTO: shapencolour / Alamy

Läs också: Narrhuvan – en godbit i kruka

Testar korsa plantor

Proffsodlare utgår från vad en planta kan göra och korsar den sedan med en annan för att ändra färgerna. Ett palettblad med mörkröda blad och mörkt grön kant har förmågan att göra blad med kant i annan färg. När den sedan korsas med en planta med helt ljusgröna blad kan en del av avkomman bli mörkbladig med ljusgrön kant.

I teorin i alla fall. Äventyrliga blomstergalningar kan testa att så fröer från sina egna plantor och hoppas på skojiga resultat men det är långt ifrån säkert.

Fröer på spännande sorter och fröpåsar med ”smått och blandat” går annars att hitta i fröbutiker på webben.

 Palettblad mer som i akvarell än i oljefärg. Rosa och grönt suddas ut i varandra. Foto: IBL.
Palettblad mer som i akvarell än i oljefärg. Rosa och grönt suddas ut i varandra. Foto: IBL. FOTO: Miroslaw Nowaczyk / Alamy

Läs också: 7 växter som rensar ditt hem från kemikalier

Så lyckas du med palettblad

Plantera: Palettblomman planteras i vanlig krukväxtjord. Sedan placeras krukan ljust men inte hett och i direkt sol som kan bränna bladen. På vintern ställs den helst lite svalare.

Sköta om: På sommaren är palettbladet törstigt och den behöver krukväxtnäring en gång i veckan från vår till höst. Sluta gödsla och dra ner på vattningen när vintern kommer.

När plantan växer kan den toppas så att den blir buskig och tät, blomstänglar kan också nypas bort för att undvika att bladen bleknar.

Kom bara ihåg att plantan inte kan hejdas från att blomma hur länge som helst. Låt den till slut få som den vill. Skär sedan ner den ordentligt eller börja om med en stickling.

 Stickling på tillväxt. Den kan rotas i vatten men också sättas direkt i fuktig jord. Foto: IBL.
Stickling på tillväxt. Den kan rotas i vatten men också sättas direkt i fuktig jord. Foto: IBL. FOTO: Fir Mamat / Alamy

Föröka med stickling: Palettbladet är lätt att föröka med sticklingar. Klipp av och ställ i lite vatten så kommer snart nya rötter. Sätt sedan tre eller fyra tillsammans i vanlig blomjord.

Föröka med frö: Fröerna är pyttesmå. Ett smart sätt är att blanda dem med lite fin sand som sedan siktas över såjord. Klappa lite på ytan så att fröna får jordkontakt.

Ställ sedan krukan i handvarmt vatten tills jorden dragit åt sig av fukten ända upp.

Lyft undan krukan, täck med lite plast och ställ skuggigt men varmt, inte under 16 grader. Om allt går som det ska gror fröerna på cirka 5 dagar.

 Nästa generation palettblad är på väg. Kapslarna skördas innan fröna faller ut. Foto: IBL.
Nästa generation palettblad är på väg. Kapslarna skördas innan fröna faller ut. Foto: IBL.

Ta egna fröer: Att pollinera palettbladets små blommor för hand är pilligt. Det lättaste är att låta plantorna flytta ut på sommaren så att bin får göra jobbet. Ställ gärna de plantor du vill para ihop nära varandra så ökar chansen för just en sådan mix.

Skörda frökapslarna så snart de börjat gulna och låt dem torka någonstans där inte fröna kan sprätta iväg.

När kapslarna är helt torra gnuggar du dem mellan händerna så att fröna lossnar.

Läs också: Blomman bak och fram: Därför gömmer sig monsteran i mörkret

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen