Parkslide – ruggigt ogräs du kan äta
Parkslidesorbet? Kan det vara något? Eller kanske en parkslidepaj?
Det hatade och envisa ogräset har en enda god sida – det är släkt med rabarbern och går att äta.
Säg parkslide och trädgårdsfolk söder om odlingsgränsen får något jagat i blicken. Om den växten kommer in i en trädgård med hyfsat varmt vinterklimat är det snudd på omöjligt att bli av med den.
Parkslide har en otrolig växtkraft och ovanpå det en förmåga att utsöndra ämnen via rötterna som slår ut konkurrerande växter.
Jordig rabarber
På plus-sidan (jo, det finns en sån) hittar vi smaken. Parksliden smakar som en jordig variant av rabarber. Smaken sägs gå bäst ihop med höstfrukt som äpple och päron samt med aromatiska kryddor som kanel, mynta och kardemumma.
Läs också: Skräckväxten parkslide har fått fäste i Jönköping
Koka och mixa
De kockar som använder parkslide rekommenderar att man plockar de späda skotten om våren, de är mjällast och behöver inte skalas, bara befrias från bladen.
Eftersom parkslide kan få en lite halkig konsistens när den kokas rekommenderas oftast att den kokas med socker, söt frukt eller fruktjuice för att sedan mixas till en puré.
Purén kan sedan frysas och tillagas senare i efterrättspajer, bakverk och glass.
Godis av parkslide
Parksliden kan också bli ett spännande fruktläder. Bitar av parkslideskott kokas med äpplen, vatten och lite mynta.
Blandningen mixas, breds ut på ett bakplåtspapper och torkas i ugn på låg värme eller i torkapparat till sega godisremmar. Hämnden är ljuv. Mums!
Läs också: Så bekämpar du parkslide – 4 värdefulla råd