Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 17 april 2020

Svenska tomater året om i Peckas Naturodlingar i Härnösand

Härnösand

Peckas naturodlingar var först med sitt kretslopp mellan fisk- och tomatodling. Nu vill succéföretaget på allvar ge importtomaterna en match!

 Hugo Wiktröm, en av delägarna, och Elena Petukhovskaya, vd, ser hoppfullt på alla satsningar som nu görs inom företaget.
Hugo Wiktröm, en av delägarna, och Elena Petukhovskaya, vd, ser hoppfullt på alla satsningar som nu görs inom företaget. FOTO: Susanne Lindholm

Ett gigantiskt växthus lyser varmt mot den vita snön några kilometer utanför Härnösand.

Inuti växer klasar av frodiga biff- och cocktailtomater i långa rader.

Växtkraften får de från andra sidan av byggnaden – från bassängen med odling av regnbågslax.

Smart kretslopp

 Teckning som förklarar kretsloppet. Fiskarna gödslar växterna och växterna renar vattnet åt fiskarna.
Teckning som förklarar kretsloppet. Fiskarna gödslar växterna och växterna renar vattnet åt fiskarna. FOTO: Susanne Lindholm

För tomat- och fiskodlingen är förbundna i ett smart kretslopp.

– Förenklat kan jag säga det så här, vi är en modern kretsloppsodling, akvaponi, där växterna renar vattnet åt fiskarna och fiskarna ger näring åt växterna. De lever i symbios med varandra.

Det förklarar Hugo Wikström, en av grundarna till Peckas Naturodlingar.

Snappade upp idén

 Delägaren Hugo Wikström förstod hur smart idén om kretsloppsodling är, och byggde ett företag kring den.
Delägaren Hugo Wikström förstod hur smart idén om kretsloppsodling är, och byggde ett företag kring den. FOTO: Susanne Lindholm

Det var han som snappade upp den i dag 82-årige Pecka Nygårds smarta idé.

De träffades via Hugos forskningsprojekt om alger, som han utförde i Peckas lilla försöksodling nära Härnösand.

Den hade fiskaren och fiskodlaren fått idén till för 20 år sen när han började se de miljöproblem som hans fiskodling i havet skapade.

82-årige Pecka fick idén

 När 82-årige Pecka Nygård fick idén till kretsloppsodling för 20 år sen trodde inte många på den.
När 82-årige Pecka Nygård fick idén till kretsloppsodling för 20 år sen trodde inte många på den. FOTO: Susanne Lindholm

Han fick då idén att odla fisk på land och började med en balja, och två små växthus. I växthusen odlade han paprika och tomater.

Han finansierade projektet med egna medel och till viss del med bidrag, men få trodde på idén.

Förutom Hugo Wikström som blev allt mer intresserad.

– När vi möttes funderade Pecka på att sluta med allt, han kände sig för gammal. Men jag trodde stenhårt på iden, jag såg hur genialiskt den var, berättar Hugo.

Läs också: Så lyckas du med att odla broccoli!

Störst kretsloppsodling i Europa

 Fiskodlingen som ger näring åt tomaterna, samtidigt som vattnet renas och återförs till fiskdammarna.
Fiskodlingen som ger näring åt tomaterna, samtidigt som vattnet renas och återförs till fiskdammarna. FOTO: Susanne Lindholm

Så han och hans kollega Daniel grundade tillsammans med Pecka en ekonomisk förening 2013, som byggde på idén.

I dag går vi runt i resultatet av detta – Europas största kretsloppsodling, företaget Peckas Naturodlingar.

32 anställda av olika nationalitet

 Dumitru Mititelu, en av de anställda, plockar tomater i växthuset i Peckas Naturodlingar nära Härnösand.
Dumitru Mititelu, en av de anställda, plockar tomater i växthuset i Peckas Naturodlingar nära Härnösand. FOTO: Susanne Lindholm

I växthuset råder stor aktivitet. Totalt jobbar 32 personer heltid här, av olika nationalitet.

– Vi är verkligen en mångkulturell arbetsplats. Våra anställda består av sju olika nationaliteter med fyra olika religioner, säger Hugo.

Han hälsar på Dumitru Mititelu, som i rask takt skördar tomater och lägger prydligt i stora lådor.

Nya växthus byggs

 Växthus nummer tre, drygt 4 000 kvadratmeter stort med 600 kvadratmeter fiskhus, är snart färdigbyggt.
Växthus nummer tre, drygt 4 000 kvadratmeter stort med 600 kvadratmeter fiskhus, är snart färdigbyggt. FOTO: Susanne Lindholm

I dag produceras upp till 500 ton tomater och 60 ton fisk per år, men mer ska det bli.

Företaget är inne i en expansiv fas och bygger ut med ett tredje växthus på 4 000 kvadratmeter. När det står färdigt, har företaget en total yta på 1,3 hektar.

Läs också: LISTA: Här är maten som kommer till Sverige – med flyg

Stor efterfrågan på svenska tomater

 Efterfrågan är enorm på svenskodlade tomater året om, menar vd Elena Petukhovskaya.
Efterfrågan är enorm på svenskodlade tomater året om, menar vd Elena Petukhovskaya. FOTO: Susanne Lindholm

Orsaken är den stora efterfrågan från kunder runt om i Sverige, och att de vill kunna erbjuda svenskodlade tomater året om.

– Under vinterhalvåret importeras mängder av tomater, vi vill kunna erbjuda våra kunder ett alternativ till dem, säger Hugo Wikström.

Pecka Nygård är kvar i företaget som delägare. Han är även den som utbildar personal och han kommer ständigt med nya idéer.

Pecka kvar som rådgivare

 Per-Erik Nygård, Pecka, i samtal med en av de anställda, Andrea Gambardella.
Per-Erik Nygård, Pecka, i samtal med en av de anställda, Andrea Gambardella. FOTO: Susanne Lindholm

Enligt honom själv är det dock snart dags att lämna över helt till de andra, för att dra sig tillbaka och njuta av pensionen.

– Även om andra har ruskat på huvudet, och vägen har varit långt ifrån spikrak, har jag alltid trott på min idé, säger Pecka ödmjukt.

Företag med framtidstro

 Tomatbäddarna i växthusen är 40 meter långa. Och kretsloppet ger 10 kilo tomater på varje kilo fisk. Så snart kan företaget producera svenskodlade tomater i större skala.
Tomatbäddarna i växthusen är 40 meter långa. Och kretsloppet ger 10 kilo tomater på varje kilo fisk. Så snart kan företaget producera svenskodlade tomater i större skala. FOTO: Susanne Lindholm

Hans yngre delägare satsar stort på framtiden. De tar ofta emot studiebesök från andra länder i världen där man vill bygga en motsvarande verksamhet som Peckas Naturodlingar.

– Vi ligger absolut i framkant med vårt sätt att odla livsmedel. Vi har redan Europas största akvaponi, och vi hoppas så klart att det ska fortsätta i samma positiva anda, säger Hugo Wikström.

Så fixade de företaget

Företaget: Peckas Naturodlingar.

Finansieringen: 2 700 personer som köpt aktier i bolaget som är börsnoterat.

Omsätter: 10 miljoner i år och beräknas omsätta 35 miljoner 2021.

Antal anställda: 32 stycken.

Gör: Odlar fisk, bifftomater och cocktailtomater.

Företagets mål om tre år: Exportera system till andra företag.

Företagets mål om tio år: Ett etablerat koncept inom livsmedelsproduktion.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen