Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 1 februari

Frönyheter 2023: 15 blommor att plantera i sommar

Allt fler vill njuta av hemodlade blomster både ute och inne. Här får du tips på nya sommarblommor att så och njuta av såväl i vasen som i trädgården.

1. Komplett bukett

 Fröpaket med snittblommor som kompletterar varandra i färg och form.
Fröpaket med snittblommor som kompletterar varandra i färg och form. FOTO: Weibulls

Fluffigt rosalila är namnet på ett frökit med snittblommor i ljuvt rosa och aprikos i kontrast med sobert bourgognerött och busigt gulgrönt. Nyheterna sommaraster ’Paeony Chamois’ och praktvädd ’Salmon Queen’ har sällskap av amarant ’Garneth Red’, sommarflox ‘Blushing Bride’, zinnia ’Cresto Peach and Cream’, rosenskära ’Mix’ och dill ’Pikant’. Weibulls.

2. Dahlia för mångfald

 'Redskin Mixed' är toppen även för insekter.
'Redskin Mixed' är toppen även för insekter. FOTO: Impecta

Sommardahlia ‘Redskin Mixed’ är en blandning av enkla och halvdubbla blomkorgar i pastelliga toner. Stjälkarna är röda och bladen skiftar i brons. Alla dahlior är utmärkta snittblommor men sorter, som denna, där diskblommorna syns i mitten, är dessutom finfina bi-blommor. Förodla i februari-april. Impecta Fröhandel, Fröbanken.

3. Generös aster

 Som alla sommarastrar står sig ’Tower Violet’ länge i vasen.
Som alla sommarastrar står sig ’Tower Violet’ länge i vasen. FOTO: Jordnära gfröer

Sommaraster ’Tower Violet’ är en pionblommande, mörkt violett sort som förgrenar sig rikligt och ger många stjälkar per planta. Läcker som komplement till mildare färger i buketter. Förodla i mars-april. Jordnära fröer.

4. Luktärtdrottningens favorit

 ’Kronprinsessan Victora’ är förstås döpt efter den svenska kronprinsessan.
’Kronprinsessan Victora’ är förstås döpt efter den svenska kronprinsessan. FOTO: Cecilia Wingård

Luktärt ’Kronprinsessan Victoria’ är en helt ny sort från brittiska förädlaren Phil Johnson. Den har de gammaldags luktärternas charm med mindre och intensivt doftande blommor. De slår ut i mjuk rosa för att blekna till pärlemorvitt. Förodla i mars-april. Cecilia Wingård.

5. Färgstarka ax

 Axamarant ’Flamingo Feather’ fyller ut fint i buketten.
Axamarant ’Flamingo Feather’ fyller ut fint i buketten. FOTO: Runåbergs Fröer

Axamarant ’Flamingo Feather’ ger decimeterlånga, fjäderlika, rosa ax med en silvrig ton. Fina att blanda i både färska och torkade buketter som står sig hela vintern. Höjd 60–90 cm. Fröna är ljusgroende och sås i februari-april. Ekofrö. Runåbergs Fröer.

6. Förförisk flox

 Sommarflox 'Crème Brûlée' andas ljuv nostalgi – men de dova tonerna är högsta mode.
Sommarflox 'Crème Brûlée' andas ljuv nostalgi – men de dova tonerna är högsta mode. FOTO: Weibulls

Sommarflox ‘Crème Brûlée’ är en ovanlig mix av dova persikotoner med inslag av körsbär. Doften är söt och blommorna finfina i romantiska buketter i vintage-stil. Höjd: 40–50 cm. Förodla i mars-april. Weibulls, Zetas Trädgård.

7. Petunia till buketter

 Petunia ’Allegra Mixed’ F1 är bra till snitt eftersom den har ovanligt stadiga stjälkar.
Petunia ’Allegra Mixed’ F1 är bra till snitt eftersom den har ovanligt stadiga stjälkar. FOTO: Jordnära fröer

Petunia ’Allegra Mixed’ F1 är en ovanlig petunia eftersom den har starka stjälkar som passar i buketter. Blommorna är dubbla i vita, rosa, lavendellila, strimmiga och pastelliga färger. Förodla i februari-april. Jordnära fröer.

Läs också: Lyckas med zinnia

8. Lägre jätteverbena

 ’Vanity’ är en lägre variant jätteverbena.
’Vanity’ är en lägre variant jätteverbena. FOTO: Impecta

’Vanity’ är en kompaktare version av storfavoriten jätteverbena. Egentligen en perenn men normalt inte härdig hos oss. Däremot frösår den sig ofta. Underbar i buketter, älskad av fjärilar och humlor och tålig mot rådjur. Höjd: 90 cm. Förodla i januari-mars. Impecta Fröhandel.

9. Doftande lövkoja

 Lövkoja 'Bush Exa' passar i buketter med olika färgtema.
Lövkoja 'Bush Exa' passar i buketter med olika färgtema. FOTO: TT

Lövkoja ‘Bush Exa’ bjuder på en härlig färgblandning i rosa, rött, lila, vitt och aprikos. De väldoftande, täta blomsamlingarna är som gjorda för att spela huvudrollen i sommarens buketter. Höjd 40 cm. Förodlas i februari-maj. Wexthuset.

10. Finsmakarens bukett

 Bukettmix med snittblommor i finstämda brända toner.
Bukettmix med snittblommor i finstämda brända toner. FOTO: TT

’Burnt Bronze’ är ett paket med sorter utvalda av finsmakarodlaren Victoria Skoglund. Den innehåller zinnia ’Queen Lime Orange’, blomstertobak ‘Bronze Queen’, amarant ’Coral Fountain’ och bärnstensvippa ’Jewels of Opar’. Zetas Trädgård.

11. Coolaste kålen

 Prydnadskål 'Crane Bicolour' F1 utvecklar små huvuden i en finstämd färgskala.
Prydnadskål 'Crane Bicolour' F1 utvecklar små huvuden i en finstämd färgskala. FOTO: TT

Prydnadskål ‘Crane Bicolour’ F1 blir ett lekfullt inslag och en fin kontrast till alla blommor i buketterna. De blomlika huvudena i vitt, grönt, och rosa kommer på höga, stadiga stjälkar. Höjd: 70 cm. Förodla i mars-april. Impecta Fröhandel.

12. Annorlunda amarant

 Klotamarantens små blomsamlingar är fina både färska som torkade.
Klotamarantens små blomsamlingar är fina både färska som torkade. FOTO: TT

Klotamarant ’QIS Carmine’ är en söt snittblomma med klotformade blomsamlingar som är fina att blanda i buketter och perfekta att torka som eterneller. Dessutom attraktiv för fjärilar och andra pollinatörer. Höjd: 40–70 cm. Förodla i februari-april. Jordnära fröer.

13. Nyanserad färgsporre

 Färgsporre bjuder på fluffiga spiror i stor färgvariation.
Färgsporre bjuder på fluffiga spiror i stor färgvariation. FOTO: Gourmet Garage

Marockansk färgsporre blommar generöst med lejongapslika blommor i många nyanser från ljust rosa till violett. Den är lättodlad och lika dekorativ i blomsterlandet som i köksträdgården och buketten. Höjd:30–50 cm. Förkultiveras i mars-april. Ekofrö. Gourmet Garage.

14. Liten dahlia

 Sommardahlia ’Unwins Mix’ bjuder på en härlig färgblandning i varma nyanser.
Sommardahlia ’Unwins Mix’ bjuder på en härlig färgblandning i varma nyanser. FOTO: EcoGrow

Sommardahlia ’Unwins Mix’ är en klassisk blandning i gult, aprikosorange, rosa och gräddvitt. Det kompakta växtsättet passar bra i krukor. Som alla sommardahlior bildar den knölar som kan grävas upp och sparas till nästa år. Höjd 45 cm. Förodla i februari-april. Ekofrö. Ecogrow.

15. Söt solros

 En lågmäld solros både i storlek och färg.
En lågmäld solros både i storlek och färg. FOTO: TT

Solros ‘Buttercream’ F1 har skirt blekgula blommor på lägre stjälkar. Underbar i bukett och då sorten saknar pollen riskerar man inga pollenfläckar på duken. Kan behöva stöd. Förodla i april eller så direkt på friland. Höjd 100 cm. Nelson Garden.

Plocka, plocka, plocka!

I ordvitsiga odlarlandet Storbritannien kallar man det ”deadheading”. Det betyder att knipsa av vissnande blommor. Visserligen kan man tycka att även fröställningar är vackra men många ettåriga sommarblommor stimuleras att sätta fler blommor om man hindrar dem från att sätta frö.

Det är inte så konstigt, växtens mål är att föröka sig med hjälp av frön och får den göra det lägger den sin energi på att ge dessa bästa möjliga start i stället för att sätta fler knoppar.

Om man odlar för att få buketter så stimulerar man knoppbildningen samtidigt som man plockar blommorna. Luktärter och dahlior är två favoriter där effekten är tydlig. Ju fler blommor du plockar desto fler får du!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen