Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 29 april 2019

Plantera en luktärtshäck

Trafiken går långsamt förbi Ewamay Johanssons hus. Alla vill se och känna doften av den långa häcken av luktärt. Så här skapar du hennes trollbindande blomsterprakt!

 Luktärtor på rad blir den finaste, ettåriga häcken.
Luktärtor på rad blir den finaste, ettåriga häcken. FOTO: Ewamay Johansson

Förra årets luktärtssuccé ska odlas även i år. Det är Ewamay Johansson, Järvsö, säker på.

– En dröm går i uppfyllelse när blommorna börjar slå ut. Doften är magisk. De som cyklar förbi ler åt mig och bonden som åker sakta förbi känner också doften och vinkar. Jag önskar att varje människa kunde anlägga en häck med luktärtorna.

Läs också: Ge odlingarna en kickstart – allt om gödsel och kompost!

Luktärtshäck i trädgården

För att göra det lättare bjuder hon på alla sina bästa odlingsråd för att få en frodig, vacker och väldoftande häck till sommaren.

Hennes luktärtshäck klättrar på armeringsmattor i pallkrageodlingens utkant. De ger en snygg och skyddande barriär mellan odlingarna och vägen utanför.

Plantera en luktärtshäck

 Ewamays luktärtshäck blommar i många färger.
Ewamays luktärtshäck blommar i många färger. FOTO: Ewamay Johansson

1. Samla på dig luktärtsfrön i olika färger. De röda och blå syns inte om de inte blandas med vita och rosa. Välj också fröer från sorter som blir höga, 125-150 centimeter.

 Halva armeringsmattor blir stöd åt häcken.
Halva armeringsmattor blir stöd åt häcken. FOTO: Ewamay Johansson

2. ”I delar av min trädgård har jag pallkrageodlingar och på den ena sidan har jag fäst fast halva armeringsmattor som stöd. I pallkragarna framför sätter jag sockerärtor hela vägen. På baksidan använde jag spade och grävde ett dike, ca 1 dm djupt, och skakade ur jorden ifrån tuvorna. Så köpte jag vanlig planteringsjord och strödde ut i diket för att så i. Luktärtfröna blandade jag och la i en skål med vatten över natten.”

3. ”För att fröna skulle räcka hela vägen, sådde jag tunt en första gång och resten en andra gång för att få bra täckning. Fröna måste sen täckas med resten av köpjorden. Så trampade jag till och vattnade försiktigt.”

 Husets höns bidrar med lite extra gödsel på sockerärtssidan.
Husets höns bidrar med lite extra gödsel på sockerärtssidan. FOTO: Ewamay Johansson

4. ”När plantorna kommit upp vattnade jag med lite nässelvatten. Efter någon vecka strödde jag ut kompost över plantorna. Luktärtorna gödslades varannan vecka och jag gödselvattnar alltid framför plantorna. Aldrig direkt på.”Läs också: Expertens råd: Så lyckas du med luktärt

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen