Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 23 april 2021

Lyckas med magnolia – plantering, skötsel och sorter

Tidig aprilblomning på bar kvist eller bamseblommor och exotisk bladprakt i juni? Blommor i vitt, gult eller rosa? Buske eller träd?

Magnoliakännaren Björn Cederlund hjälper dig att hitta den rätta sorten för dig.

 Magnoliakorsningen ’Red Baron’ x ’Black Tulip’ får mörkt rosa blommor.
Magnoliakorsningen ’Red Baron’ x ’Black Tulip’ får mörkt rosa blommor. FOTO: Agneta Bergström

Få växter ger trädgården en sådan sagolik känsla som en magnolia i full blom. Men redan innan de slår ut har många magnolior dekorativt pälsklädda knoppar som lockar till närkontakt.

– De finaste vinterknopparna hittar man hos japansk magnolia ‘Norman Gould’. De ser ut som stora videkissar, berättar Björn, som driver Linudden trädgård på Arnö utanför Nyköping.

 Björn Cederlund har planterat många magnolior i sin handelsträdgård på Arnö utanför Nyköping i Sörmland.
Björn Cederlund har planterat många magnolior i sin handelsträdgård på Arnö utanför Nyköping i Sörmland. FOTO: Agneta Bergström

I april slår de första efterlängtade magnoliablommorna ut på bar kvist. Varje knopp är som ett exklusivt paket som sakta vecklas upp – och ut ur vinterpuppan kommer skimrande blomblad. Minsta bris sätter blombladen i rörelse och snart ser det ut som om en jätteflock fjärilar landat i trädet.

Den första blomningen går till största delen i vitt. Björns favorit bland dessa tidiga vita sorter är hybridmagnolian ’Merrill’.

– Det är en väl beprövat och härdig sort som blommar väldigt länge och har fin form på blommorna, säger han.

Plantera utom räckhåll för vårsolen

När jag kommer på besök har ’Merrill’ blommat rikligt och vackert i flera veckor. Men natten innan slog en sen frost till och blommorna har blivit lite bruna i kanterna. Det stör inte nämnvärt utom när jag letar perfekta blommor för att ta närbilder. Så är det med de tidigaste sorterna, är frosten framme blir blommorna lätt svedda.

– Därför kan det vara klokt att plantera dem där den skarpa vårsolen inte lockar dem att vakna för tidigt, säger Björn.

Såväl ’Merrill’ som många andra magnolior här på Linudden har hunnit växa sig stora och ståtliga. Läget, på en skyddad udde i Östersjön och omgiven av alskog, gör att både vårar och höstar är sena.

– Även jordmånen, som utgörs av gammal sjöbotten, är bra och magnoliorna växer nog dubbelt så fort som i vanliga fall, säger Björn.

Magnolia kan växa sig stor

 Hjärtmagnolia blir ett stort träd med gigantiska blad.
Hjärtmagnolia blir ett stort träd med gigantiska blad. FOTO: Agneta Bergström

En del kunder blir förskräckta när de ser hur stora en del magnolior kan bli. Det kan i och för sig vara bra eftersom många sorter med tiden visar sig bli högre än vad som står på etiketten.

– Det är alltid svårt med höjdangivelser, de avser vad som är normalt efter 10–12 år men man bör se dem som en fingervisning, säger Björn.

Men det finns undantag, både när det gäller storlek och att tidiga magnolior blommar i vitt.

En är rosablommande ’Leonard Messel’ som inte heller blir så stor. Den är dessutom härdig och ganska vanlig i handeln. En annan är nätta ’Beata’ med utsökt formade, små blommor i rosa och vitt. Och knopparna, ja, de är bedårande, mjukt påpälsade ovanpå sidenglänsande rosa kjolar.

Läs också: Lyckas med syren – allt du behöver veta!

Magnoliablomning med fyrverkeri och karamell

I maj brister magnoliorna på Linudden ut i en karamellig explosion av rosa och gult. Det är den här tiden som de färggladaste sorterna blommar. Magnolior har överlag en fin fruktig doft som nu får ett tillskott av en touch av citrus från de gula sorterna.

– På senare år har det kommit många nya sorter för kärvare klimat, bland annat många gula sorter som är tåligare och härdigare än äldre korsningar, berättar Björn.

Man förknippar ofta magnolior med exklusiv vårblomning men de allra maffigaste blommorna slår ut först i juni. Medan de tidiga sorterna ofta blommar på bar kvist slår de sena ut först när deras, inte sällan jättestora, blad utvecklats. Kombinationen bamseblommor i vaniljgult och vitt, frodiga bladverk och fullmogna, fruktiga dofter ger trädgården en exotisk känsla. När solen gassar ger de stora bladen skön skugga och det känns lite som att befinna sig i en djungel.

Blomning hela våren

– Med rätt kombination av sorter kan man ha riklig magnoliablomning hela våren och försommaren. Om man planterar ett par sorter som blommar om, till exempel utmärkta sommarmagnolian ’Aashild Kalleberg’ kan man få enstaka blommor även under sensommar och en bit in på hösten, säger Björn.

Själv har han planterat så många magnolior att det är omöjligt att räkna dem.

Så lyckas du med magnolia – plantering och skötsel

 På Linudden finns många ovanliga magnolior, denna saknar namn.
På Linudden finns många ovanliga magnolior, denna saknar namn. FOTO: Agneta Bergström

• Läge: De flesta trivs i soligt till halvskuggigt läge men undvik helst platser med intensiv vårsol. Några, som buskmagnolia, föredrar en skuggigare plats. Tidigblommande sorter planteras bäst där det inte blir sen nattfrost. Storbladiga behöver en vindskyddad plats.

• Jord: Magnolior vill ha fuktighetshållande men väldränerad, mullrik och kemisk sur jord. Rötterna är ytliga och känsliga. De bör inte störas genom att man trampar mycket eller gräver omkring dem.

• Härdighet: Ju högre zon desto mer skyddat läge behövs. I ett bra läge kan det vara värt att prova magnolior som anges vara på gränsen till härdiga.

• Plantering: Det är ofta lämpligt att förbättra befintlig jord med okalkad torv och kompost innan plantering. Krukodlade magnolior kan planteras hela säsongen.

• Skötsel: Magnolior är lättskötta och friska om de får rätt förutsättningar. De vill inte torka ut och särskilt nyetablerade exemplar kan behöva vattnas om sommaren är torr. De behöver sällan beskäras, om det ändå behövs görs det helst under juli-september, JAS.

Magnolior som blommar i april

’Merill’

 Hybridmagnoilia ’Merrill’ blommar på bar kvist i april.
Hybridmagnoilia ’Merrill’ blommar på bar kvist i april. FOTO: Agneta Bergström

Blommar i april-början av maj. Snabbväxande. Höjd vanligen 4–5 meter, har på Linudden blivit närmare 10 meter efter 20 år. Härdig i zon 4 eller möjligen 5.

’Wada’s Memory’

 ’Wada’s Memory’ får stora blommor som fladdrar som fjärilsvingar i vinden.
’Wada’s Memory’ får stora blommor som fladdrar som fjärilsvingar i vinden. FOTO: Agneta Bergström

Kan bli ett stort flerstammigt träd som blommar överdådigt i april. Höjd efter tjugo år närmare 10 meter. Härdig i zon 3–4.

Japansk magnolia ’Norman Gould’

 Knopparna på japansk magnolia ’Norman Gould’ som ser ut som stora videkissar.
Knopparna på japansk magnolia ’Norman Gould’ som ser ut som stora videkissar. FOTO: Agneta Bergström

Har dekorativa blomknoppar som ser ut som stora videkissar. Blommar i vitt i april-maj. Höjd 2,5–4 meter. Härdig i zon 3–4.

’Anticipation’

 Magnolia ’Anticipation’ i knopp.
Magnolia ’Anticipation’ i knopp. FOTO: Agneta Bergström

Får cylinderformade knoppar och välformade vita blommor i april-början av maj. Höjd omkring 3–4 meter. Härdig i zon 3–4.

’Stjärnmagnolior, ’Magnolia stellata’

 Stjärnmagnolia får bedårande små blommor med smala kronblad.
Stjärnmagnolia får bedårande små blommor med smala kronblad. FOTO: Agneta Bergström

Är förhållandevis småvuxna. ‘Royal Star’ är en av de härdigaste sorterna, i skyddat läge till zon 4. ‘Chrysanthemumiflora’ är svagväxande med fyllda rosa blommor.

’Leonard Messel’

 ’Leonard Messel’ bjuder på tidig rosa blomning.
’Leonard Messel’ bjuder på tidig rosa blomning. FOTO: Agneta Bergström

Är en väl beprövad tidig, rosa sort som är relativt lätt att hitta. Buskigt växtsätt. Höjd 2–4 meter. Härdig i zon 3–4.

’Beata’

 ’Beata’ blommar länge med vackra, rosavita blommor.
’Beata’ blommar länge med vackra, rosavita blommor. FOTO: Agneta Bergström

Har vackert formade rosavita blommor och lång blomningstid i april-maj. Efter 15 år på Linudden är ’Beata’ fortfarande ett miniträd. Troligen härdig till zon 3 eller 4.

Magnolior som blommar i maj

’Yellow Lantern’

 ’Yellow Lantern’ blommar länge med stora ljusgula blommor.
’Yellow Lantern’ blommar länge med stora ljusgula blommor. FOTO: Agneta Bergström

Blommar i ljusgult från slutet av april till midsommar. Växer smalt och passar där man vill ha ett träd på liten yta. Har på Linudden blivit närmare 10 meter på 20 år. Härdig till zon 3

’Maxine Merill’

 ’Maxine Merill’ har graciöst formade blommor.
’Maxine Merill’ har graciöst formade blommor. FOTO: Agneta Bergström

Får ljusgula öppna blommor som ofta kommer en andra omgång på sensommaren. Härdig i zon 4. Höjd 2–3 meter.

’Lois’

 ’Lois’ blir som de flesta gula magnolior ett stort träd.
’Lois’ blir som de flesta gula magnolior ett stort träd. FOTO: Agneta Bergström

Får förhållandevis små, fint formade och väldoftande blommor i en gyllengul nyans. Härdig i zon 3. Höjd troligen 6–8 meter.

’Yellow Bird’

Blommar i ljusgula nyanser. Blommorna slår ut samtidigt som bladen och fortsätter ofta sporadiskt under sommaren. Har på Linudden blivit närmare 10 meter på 20 år. Härdig i zon 3 eller 4.

’Golden Gift’

Är en ovanligt småvuxen gul hybrid. Plantan är buskig, blommorna fint pokalformade. Höjd 1,5–2 meter. Härdig i zon 3

’Spectrum’

 ’Spectrum’ har knalligt rosa blommor.
’Spectrum’ har knalligt rosa blommor. FOTO: Agneta Bergström

Har vackert ådrade rosa blommor som är lite större och mer välformade än den vanligare ’Galaxy’. Höjd omkring 4 meter. Härdig till zon 3.

’Big Dude’ är kanske härdigast av de riktigt storblommiga hybriderna. Blommorna är lilarosa med ljus insida och kan bli tre decimeter breda. Höjd 3–5 meter. Härdig i zon 3 eller 4.

’Simple Pressure’ är en av förädlaren Dennis Ledvinas utmärkta korsningar. Blommorna är pokalformade med intensivt rosa bas. Höjd: 3–4 meter. Härdig i zon 3 eller 4.

’Roseanne’ får mörka knoppar som slår ut till rosa blommor med breda kronblad. Höjd kring 3 meter. Härdig i zon 3 eller 4.

Magnolior som blommar i juni

Hjärtmagnolia, ’M. officinalis var. Biloba’

 Hjärtmagnolians blommor sticker ut.
Hjärtmagnolians blommor sticker ut. FOTO: Agneta Bergström

Får jättestora blad och doftande vita blommor under försommaren. Kräver skyddat läge och riktigt bra jord. Höjd: 5–6 meter. Härdig i zon 1, möjligen 2.

Sommarmagnolia ‘Aashild Kalleberg’

Blommar i juni och sedan sporadiskt till hösten. Mer lättodlad och härdigare än liknande hybrider, minst till zon 3. Fin doft. Höjd drygt 3 meter.

Engelsk magnolia ‘Charles Coates’

 Engelsk magnolia 'Charles Coates' med karakteristiskt skrynkliga blomblad.
Engelsk magnolia 'Charles Coates' med karakteristiskt skrynkliga blomblad. FOTO: Agneta Bergström

Är en omfångsrik buske med frodiga blad och väldoftande vita blommor med röda ståndare. Höjd: 2–4 meter. Härdig i zon 3 eller 4.

Thompsonmagnolia ’Olmenhof’

 Thompsonmagnolia ’Olmenhof’ med gräddvita, maffiga blommor.
Thompsonmagnolia ’Olmenhof’ med gräddvita, maffiga blommor. FOTO: Agneta Bergström

Är en exotisk uppenbarelse med läderartade blad och stora, gräddvita och väldoftande blommor. Höjd omkring 5 meter. Härdig i zon 3.

Buskmagnolia, ’Magnolia sieboldii’

 Buskmagnolia har skålformade blommor med kontrasterande mörkröda ståndare.
Buskmagnolia har skålformade blommor med kontrasterande mörkröda ståndare. FOTO: Agneta Bergström

Får mindre vackert rundade, snövita blommor. Mycket väldoftande. Härdig i zon 4, möjligen 5. Höjd upp till 3 meter.

Paraplymagnolia, ’M. tripetala’, och ’junimagnolia, M. obovata’ (med härstamning från Göteborgs botaniska trädgård) är härdigare alternativ till hjärtmagnolia. Härdiga till zon 3.

Besök Linudden

Linudden Trädgård är en liten trädgårdshandel, specialiserad på magnolia, rododendron och andra lundväxter. Öppet från mitten av april-mitten av september. Under april och maj blommar magnoliorna som bäst. Se hemsida för vägbeskrivning och exakta öppettider: www.linudden.se.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen