Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 8 mars 2019

Plastbanta din trädgård – 5 enkla tips!

Är du trött på onödig plast i trädgården? Här är 5 tips på plastprodukter du enkelt kan byta ut!

 Städa bort onödig plast i din trädgård och byt till hållbara material.
Städa bort onödig plast i din trädgård och byt till hållbara material. FOTO: Istock

Många har redan plastbantat köket och resten av hemmet. Nu är det kanske dags att hitta hållbara, icke fossila och biologiskt nedbrytbara alternativ till trädgården.

1. Markduk mot ogräs

 Svart ogräsduk av plast över jordgubbsplantorna kan bytas ut mot organiskt täckmaterial som tidningspapper, träflis och bark.
Svart ogräsduk av plast över jordgubbsplantorna kan bytas ut mot organiskt täckmaterial som tidningspapper, träflis och bark. FOTO: Istock

Markduk av polypropylenplast är effektivt mot ogräs, men kan fransas upp och lämna icke nedbrytbara rester i jorden. Byt ut mot organiska lager av tidningspapper, kartong, bark eller träflis. Läs mer här.

2. Fiberduk mot insekter

 Byt ut fiberduken av plast mot en spetsgardin eller tunn gardin för att täcka kålen och grönsakslandet mot skadeinsekter.
Byt ut fiberduken av plast mot en spetsgardin eller tunn gardin för att täcka kålen och grönsakslandet mot skadeinsekter. FOTO: Istock

Kålflugor är exempel på insekter som kan angripa ditt grönsaksland. Om du vill skippa fiberduk av plastmaterial kan en tunn gardin eller spetsgardin fylla samma funktion.

3. Rabattkanter av naturmaterial

 Fint med rabattkanter i trä, metall eller sten.
Fint med rabattkanter i trä, metall eller sten. FOTO: Istock

I stället för plastkanter runt rabatten finns både sten- och träkanter att köpa. Eller så gör man egna av gammalt taktegel, spillvirke eller stammar från nedsågat sly.

4. Såkrukor av organiskt material

 Byt plastkrukorna mot egengjorda krukor i kartong, tidningspapper med mera, till frösådden.
Byt plastkrukorna mot egengjorda krukor i kartong, tidningspapper med mera, till frösådden. FOTO: Istock

De små plastkrukorna till frösådd och småplantor går lätt sönder och är icke nedbrytbara. Gör egna, nedbrytbara krukor av tidningspapper, toarullar eller äggkartonger till exempel. Läs mer här!

5. Hållbara trädgårdsmöbler

 Utemöbler av trä har lång livstid och åldras vackert jämfört med plastmöbler.
Utemöbler av trä har lång livstid och åldras vackert jämfört med plastmöbler. FOTO: Istock

Utemöbler av plast är billiga och lätta att bära, men håller inte så länge och är gjorda av fossila råvaror. Utemöbler av trä håller länge om de pysslas om lite och är biologiskt nedbrytbara. Går att köpa begagnat till lägre pris också.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen