Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 21 januari 2019

Potatislök – en nygammal favorit på återväxt

Potatislök, Johanneslök, knipplök eller krasslök – kärt barn har många namn. Den hundraåriga löken har blivit populär igen vilket glädjer forskare.

 Potatislökar hänger på tork i väntan på utplantering.
Potatislökar hänger på tork i väntan på utplantering. FOTO: Agneta Bergström

En nära släkting till gullöken håller på att göra comeback. Det har forskare vid Linköpings och Stockholms universitet blivit varse när de tillsammans med nordiska kollegor efterlyst äldre köksväxter.

Det visade sig att potatislöken, en lök med över hundra år på nacken som länge levt i skymundan, fortfarande finns bevarad i köksträdgårdar runt om i vårt avlånga land.

Läs också: Anlägga potatisland – så gör du

Potatislökar har överlevt i generationer

Potatislök gick tidigare under en rad andra namn. Kanske känner du igen Johanneslök, knipplök eller krasslök?

Forskarna fann att de lökar som lever i dag ofta har gått i arv. Hemodlare har även delat med sig av lökarna till varandra och spridit kunskapen, från nordligaste Norrbotten till sydligaste Skåne.

Potatislöken liknar schalottenlöken

En annan slutsats från studien är att potatislöken inte går att skilja från schalottenlöken.

– Det är helt enkelt samma slags lök, som fått olika namn i Sverige och Finland, säger Jenny Hagenblad, professor i genetik vid Linköpings universitet, i en artikel på universitetets sajt.

Forskare i Norden bevarar i dag potatislökar i genbanker. Det är med glädje som man nu ser att löken även finns kvar i entusiasternas trädgårdar.

Löken är lättodlad, härdig, hållbar och dessutom riktigt god, skriver samme artikelförfattare.

Källa:Linköpings universitet

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen