Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 11 oktober 2019

Preppa gräsklipparen inför vintern

Genom att vinterpreppa gräsklipparen har du en garanterat fungerande klippare när våren kommer. Har du till exempel koll på att robotgräsklipparen ska förvaras inomhus? Här är allt du behöver veta!

 Glöm inte att rengöra knivarna ordentligt innan du ställer in gräsklipparen för säsongen.
Glöm inte att rengöra knivarna ordentligt innan du ställer in gräsklipparen för säsongen. FOTO: iStock

Roger Ilbäcks i Säter kommun driver ett maskinhotell där gräsklippare, oftast av det större slaget, får vila i tryggt förvar under vintern. Här är hans bästa tips för att vinterpreppa gräsklipparen!

Rengör gräsklipparen noga

Misstaget som många gör är enligt Roger Ilbäcks att inte rengöra klippkåpan ordentligt. Gräset är elakt mot metallen och fräter sönder knivarna om det får ligga kvar. Gör därför rent klippkåpan under gräsklipparen så noga som möjligt.

Skrapa och borsta rent – spola om det inte finns risk för att vattnet fryser. Bäst är egentligen att skrapa rent efter varje klippning för att undvika att gräset samlas och etsar sig fast.

Läs också: Smarta saker att göra med höstlöven i trädgården

Borsta rent robotgräsklipparen

En robotgräsklippare ska också rengöras noga, företrädelsevis med en borste eller våt trasa eftersom den är känslig för vatten. Rengör sladd och batteri.

Vinterförvara gräsklipparen torrt

En motorgräsklippare ska förvaras under tak, gärna i en redskapsbod eller i ett förråd. Det gör inget om det är kallt, men den behöver skydd från väder och vind. Undvik presenning eftersom den samlar och bibehåller fukt.

Robotgräsklippare förvaras inomhus

 Robotgräsklipparen ska stå skyddad från frost.
Robotgräsklipparen ska stå skyddad från frost. FOTO: MostPhotos

Robotgräsklipparen ska stå inomhus. Det behöver inte vara i vanlig rumstemperatur, men frostfritt är att föredra. Ställ den till exempel i ett garage där du har lite grundvärme.

Ladda batteriet!

Det är viktigt att ladda batteriet på robotgräsklipparen innan vintern. Om batteriet inte är fulladdat krävs det inte mycket för att det ska börjar brytas ned och bli förstört. Ladda gärna minst en gång extra även under vintern så du säkerställer att klipparen är fulladdad.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen