Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 12 oktober 2018

Rädda mönjeliljan! Så säkrar du blommor till våren

Gröna blad men inga blommor. Är du ”dumsnäll” på hösten vägrar mönjeliljan blomma nästa vår.

 Den vackraste blomma du sett eller bara blad? Det beror på hur du sköter clivian.
Den vackraste blomma du sett eller bara blad? Det beror på hur du sköter clivian. FOTO: Istock

Det är inte alla som vet vad de har där i hörnet. Den gamla mormorsblomman mönjelilja kallas också clivia. Den tål det mesta, utom dalt och överdrivna omsorger. Kladdar du med den stup i ett surar den, växer dåligt och håller inne med blommorna.

Den vill vila på vintern och slippa få ny kruka i onödan så bort med tassarna. Här är allt du behöver veta.

Så här sköter du en mönjelilja

Så växer den: Mörkgröna bladpar skjuter upp från en kraftig stam. Mitt i rosetten skjuter en stängel upp med 10-20 vackra klockor. Blommorna kan vara gula eller brandgula.

Placering: Den vill inte stå i direkt sol. Ett norrfönster utan element under är perfekt till vintern. Österfönster funkar också. Den kan också stå en bit inne i rummet. Vrid inte krukan, det tycker den inte om, och flytta den inte i onödan.

Skötsel: Det allra viktigaste för en clivia är att den får sin vintervila mellan september och januari. Då vill den stå svalt, 10-12 grader, och den behöver nästan inget vatten alls. Om du vattnar och värmer den blir det inga blommor till våren. Blir vilan halvdålig kan den börja blomma men låta stängeln bli så kort att blommorna kläms ihop nere i bladstruten.Läs också: Julkaktus eller novemberkaktus? Så ser du skillnaden

Vattning: Vattna den ordentligt under sommaren men aldrig så att den får fotbad. Det tål den inte. Ge den lite flytande gödsel från våren fram till i juli, sedan vill den trappa ner inför vintervilan.

 Mönjelilja med bär efter blomningen.
Mönjelilja med bär efter blomningen. FOTO: Istock

Se upp med: Flytta inte på den och plantera inte om för ofta. Ju äldre plantan blir desto mer vill den vara i fred, då får den ny kruka när den nästan sprängt den gamla. Sköter du den rätt belönas du med två blomningar, en på våren och en på hösten.

Visste du att: Clivians fröer kan ge plantor med en annan blomfärg än förälderns. Om du vill testa, plantera medan frökapseln är röd. Det kan bli en ny planta men det har ett pris. Om mammaplantan får göra frön kan den vägra blomma nästa år.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen