Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 1 juni 2017

Rädda rosorna: Hejda mjöldaggen med ogräs

Det vita pudret på rosor, knoppar och blad går att förebygga. Ett miljövänligt medel mot mjöldagg gör du själv av ett vanligt ogräs.

FOTO: IBL

Mjöldagg är ett samlingsnamn för en hel familj pudriga svampar som angriper växter, ofta har varje växt sin egen mjöldaggsspecialist.

Mjöldaggsangreppet syns först som små, luddiga, vita prickar. Svampen skadar plantorna genom att fästa sig ytligt på växten och suga i sig näring. Därför är det också mycket lättare för mjöldaggen att få fäste på en planta som stressats så att den inte kan försvara sig.

Stärk upp med avkok

Ett bra sätt att göra en växt starkare är att använda åkerfräken förebyggande. Koka ett avkok på grenarna och spreja på växten. Åkerfräken innehåller kisel som gör växten mer motståndskraftig. Avkoket kan också användas som skyddande gödselvatten.

Så här gör du:

Koka en rejäl näve åkerfräken i en liter vatten och låt svalna. Blanda med ungefär fem delar vatten och spruta.

Om växten redan är hårt drabbad fungerar inte åkerfräkenkuren. Ta i så fall bort drabbade blad, lägg dem inte på komposten. Spreja sedan med en blandning av 1 liter vatten och en matsked bikarbonat, några droppar såpa eller rapsolja förstärker effekten.

Spreja både på och under bladen och undvik att spreja om solen ligger på.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen