Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 22 juni 2017

Robotgräsklippare - tänk på det här innan köpet

Ju dyrare desto bättre? Nja, inte alltid men visst finns det anledning att ta reda på vad du behöver innan du köper din första robotgräsklippare.

 Det kan vara en utmaning att hitta rätt robotgräsklippare. Här får du tips om hur ska tänka innan du köper.
Det kan vara en utmaning att hitta rätt robotgräsklippare. Här får du tips om hur ska tänka innan du köper. FOTO: Pixabay

De dyker upp i allt fler trädgårdar. Robotgräsklipparen smyger runt på gräsmattan medan familjen i lugn och ro kan ta en fika eller åka till stranden.

De automatiska gräsklipparna har funnits i ett antal år men det är nu som de börjar bli riktigt vanliga. Men det handlar om en investering på mellan 10 000 och 50 000 kronor så det gäller att ha lite koll.

Vilka är dina behov?

Viktigast är kanske att se vilka behov just du har utifrån din gräsmatta. En jämn och lite mindre gräsmatta kan i dag klippas av nästan vilken robotgräsklippare som helst. Är ytan dessutom kvadratisk och utan några störningsmoment i form av stenar, rabatter eller bodar så kan de flesta klippare på marknaden tillfredsställa dina behov.

Kolla vad som passar för din tomt

Men så ser det förstås inte ut hos alla. Därför bör du kolla med försäljaren vad som passar bäst för just din tomt. Har du en stor tomt så krävs en sändare som gör att din robotgräsklippare kan fungera över hela ytan. Det finns också en del sändare som kan påverka grannarnas klippare och det är kanske inte så bra för grannsämjan.

Tillförlitligheten är också en viktig del. Det här är en ganska stor investering och då är det viktigt att du köper en maskin som överlever och fungerar i ganska många år.

Vad är en rimlig kostnad för en robotgräsklippare?

Ja, lägger du ut 10 000 eller kanske något mer så får du en robotgräsklippare som klarar av de enklare gräsmattorna. Här ska du inte lita på att du får en bra funktion om det är kuperat eller om trädgården innehåller alltför många hinder.

Om du har 20 000 kronor att satsa bör du vara på den säkra sidan i de flesta fall. En sådan klippare ska klara en mer kuperad terräng och dessutom var smart nog för att hantera rabatter, stugor eller stenar i de allra flesta fall.

Satsar du mer än så ska du få en klippare som klarar av även de mest komplicerade gräsmattor. Här ska det inte vara några problem att lösa klippning i rejält kuperade områden och smala gångar.

Klipptiden är viktig

Men som alltid är det inte bara priset som avgör kvaliteten. Även de dyraste maskiner är värda att kolla upp innan du lägger ut dina pengar.

Även klipptiden är viktig, då du inte ska vistas på gräsmattan under klippning. Dessutom kan de billigare modellerna ha svårt för att klippa blött gräs, vilket gör att den måste användas på dagtid.

Tänk på säkerheten

Tänk också på att hålla koll på barnen, som lätt blir nyfikna på den nyinköpta roboten.

Var också noga med att sätta upp den inhägnad som bestämmer var gräsklipparen ska verka på rätt sätt. Det är inte så trevligt att behöva hämta sin robot hos grannen eller ute på gatan.

Här är en del av utmaningarna för en robotgräsklippare:

Grus, rötter, kottar och sand

Här är det ofta svårt för en robotgräsklippare att ta sig fram. Den kan slira på kottar eller köra fast i sand.

Smala passager

Roboten har inga ögon och kan få svårt att hitta rätt i en smal passage. Här kan den behöva hjälp.

Hörnområden

Det kan bli så att en robot fastnar mellan avgränsningstråden och ett hinder när den ska svänga i ett hörn. En smartare robot löser ofta sådana problem.

Gräsplätten på framsidan

Många gånger finns det gräsytor som inte sitter samma med den stora gräsmattan. Här krävs en robot som kan ta sig fram i ofta smala passager. I vissa fall kan det vara smartare att klippa den lilla tan på annat sätt.

Långt och blött gräs

De flesta klippare är konstruerade för att hantera vanliga gräsmattor. Det finns inte alltid kraft nog för att hantera långt gräs eller blött gräs.

Läs också:Det här måste du veta om fästingar – kolla in myterna

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen