Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 12 juli 2018

Rosa vinbär och vita smultron i Doris bärparadis

Sunnemo

Bär till frukost, bär till fikat och bär till kvällsmat. Doris Tallerås älskar bär och har förvandlat sin trädgård till ett dignande paradis på bara fyra år. Dessutom har hon en alldeles särskild buske – med vinbär som är rosa.

 Doris Tallerås, Sunnemo, kan njuta av en jätteskörd av goda hallon.
Doris Tallerås, Sunnemo, kan njuta av en jätteskörd av goda hallon. FOTO: Øyvind Lund

– Vet du om att det finns rosa vinbär? Jag har en sån buske, kvittrar det i luren och sedan är vi i gång, jag och Doris Tallerås från värmländska Sunnemo.

Det är en ynnest att prata bär med Doris för hon är både finsmakare, bärentusiast och odlingskunnig.

– Jag har alltid älskat bär. Jag kom ihåg när jag var kanske 6 år och plockade en hel liter smultron som familjen åt med mjölk och smörgås till, berättar Doris.

Läs också: Baka Fryksta trädgårdscafés bästa bärpaj!

Felköp som blev rätt

Doris har gröna fingrar, säger hon, men de verkar vara lika mycket fläckade av rosa, röd, gul och blå bärsaft. Hon räknar på fingrarna alla sorter som finns i trädgården och kommer upp till 15 stycken. Hallon, gula och röda, jordgubbar, havtorn och amerikanska blåbär. Taggfria björnbär och krusbär i två färger. Smultron finns både röda och vita och så har vi alla vinbären. Röda – både stora och små, svarta vinbär och vita.

Läs också: Ta vara på trädgårdens gåvor – 6 recept på blad och grönsaker

 Har du också rosa vinbär? Doris är nyfiken på hur spritt det rosa vinbäret är i landet. Hör gärna av dig om du har en planta. Skicka ett mejl till Lands redaktör Kristina Bäckström på kristina.backstrom@land.se och berätta!
Har du också rosa vinbär? Doris är nyfiken på hur spritt det rosa vinbäret är i landet. Hör gärna av dig om du har en planta. Skicka ett mejl till Lands redaktör Kristina Bäckström på kristina.backstrom@land.se och berätta! FOTO: Rickard Nyberg

Till sist har vi trädgårdens stolthet. Det rosa vinbäret med skimrande genomskinliga bär som för tankarna till barndomens allra finaste glaskulor, de med en liten krumelur inuti.

– Jag köpte en vit vinbärsbuske, trodde jag i alla fall. När den sedan fick rosa bär gick jag till butiken med ett smakprov. Senare ringde de och berättade att det finns rosa sorter och att det var en sådan som kommit med hem till mig.

De rosa bären smakar mer än de vita samtidigt som de är lite sötare än de röda.

– De är jättegoda, säger Doris nöjt.

Läs också: Detta är vårt ädlaste bär – känner du till det?

 Vinbär i alla färger ger guldkant åt kakan med vaniljgrädde.
Vinbär i alla färger ger guldkant åt kakan med vaniljgrädde. FOTO: Øyvind Lund

Ny start, nya bärbuskar

För fyra år sedan flyttade hon från den uppvuxna trädgården i Gammelkroppa och i trädgården runt det röda timmerhuset började hon bygga bärträdgård igen. Redan nu är trädgården högavkastande.

– Här omkring har folk frysen full med älgkött. Jag har min full med bär.

 Trädgården runt det gamla timmerhuset har sandjord som jordgubbar och smultron trivs i.
Trädgården runt det gamla timmerhuset har sandjord som jordgubbar och smultron trivs i. FOTO: Foto: Oyvind Lund/+46703140213; Øyvind und

Det kan bli minst 10 liter hallon och i fjol sommar kunde Doris äta 3 liter jordgubbar om dagen. Havtornen får grenarna fulla av apelsingula bär men hon orkar inte plocka av alltihop.

– De är knepiga men man hittar en teknik till slut. Trots det fick jag ge mig efter sammanlagt 10 liter, suckar hon.

Framgången kan hon tacka sin egen envishet för, gårdens bärvänliga sandjord och så alla insekterna.

– Utan insekterna som pollinerar blir det inga bär så jag ser till att det finns något som blommar hela sommaren så att de har något att äta.

Läs också: Aroniabäret – superbäret som kanske växer hos dig

 De vita smultronen i handeln har en naturlig, vit anmoder. I trädgården är de perfekta för dem som är allergiska mot den röda färgen. De klarar sig också bättre när fåglarna letar bär att picka i sig.
De vita smultronen i handeln har en naturlig, vit anmoder. I trädgården är de perfekta för dem som är allergiska mot den röda färgen. De klarar sig också bättre när fåglarna letar bär att picka i sig. FOTO: John Glover / Alamy

Så lyckas Doris med bären

1. Jord och gödsel

Doris har från början fördelen att ha sandig jord i sin trädgård. Hon förbättrar den dessutom med stallgödsel, kompost och multnande löv. Den stora ekens löv ransoneras i mixen eftersom de innehåller mycket garvämnen.

2. Plantering

Det ska vara en rejäl grop när plantorna sätts i jorden. Doris gräver en minst halv meter bred grop när hon planterar bärbuskar.

3. Barnavård för plantor

Sköt nya plantor som om de vore småbarn. Vattna ordentligt och håll efter ogräs noga tills plantan etablerat sig.

4. Beskärning

Doris följer inga scheman som anger hur många grenar som ska tas bort varje år. I stället ser hon på hur grenen ser ut, är den gammal och mossig klipps den bort.

5. Fler plantor gratis

Rankande växter som jordgubbar och smultron ger snabbt nya plantor av sig själva. Vinbärsbuskarna blir fler genom att en gren läggs ner med några centimeter jord över grenen och tyngs ner med en sten. Grenen slår rot och blir en egen planta.

 Här kryllar det av havtorn.
Här kryllar det av havtorn. FOTO: Foto: Oyvind Lund

Havtorn – en känslig tuffing

Det krävs både han- och honplantor för att havtornet ska ge frukt. Doris har valt sorterna Romeo och den ryska honplantan Ljubitelskaja och rekommenderar dem varmt.

Havtorn är känslig innan den etablerat sig och tål ingen konkurrens. Ta bort ogräs noggrant tills den vuxit till sig. Sedan är det precis tvärtom. En havtornsbuske kan sprida sig med utlöpare långt från ursprungsplatsen. Plantera därför havtornet där spridningen kan hejdas, till exempel i en gräsmatta som klipps.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen