Rosa vinbär och vita smultron i Doris bärparadis
Bär till frukost, bär till fikat och bär till kvällsmat. Doris Tallerås älskar bär och har förvandlat sin trädgård till ett dignande paradis på bara fyra år. Dessutom har hon en alldeles särskild buske – med vinbär som är rosa.
– Vet du om att det finns rosa vinbär? Jag har en sån buske, kvittrar det i luren och sedan är vi i gång, jag och Doris Tallerås från värmländska Sunnemo.
Det är en ynnest att prata bär med Doris för hon är både finsmakare, bärentusiast och odlingskunnig.
– Jag har alltid älskat bär. Jag kom ihåg när jag var kanske 6 år och plockade en hel liter smultron som familjen åt med mjölk och smörgås till, berättar Doris.
Läs också: Baka Fryksta trädgårdscafés bästa bärpaj!
Felköp som blev rätt
Doris har gröna fingrar, säger hon, men de verkar vara lika mycket fläckade av rosa, röd, gul och blå bärsaft. Hon räknar på fingrarna alla sorter som finns i trädgården och kommer upp till 15 stycken. Hallon, gula och röda, jordgubbar, havtorn och amerikanska blåbär. Taggfria björnbär och krusbär i två färger. Smultron finns både röda och vita och så har vi alla vinbären. Röda – både stora och små, svarta vinbär och vita.
Läs också: Ta vara på trädgårdens gåvor – 6 recept på blad och grönsaker
Till sist har vi trädgårdens stolthet. Det rosa vinbäret med skimrande genomskinliga bär som för tankarna till barndomens allra finaste glaskulor, de med en liten krumelur inuti.
– Jag köpte en vit vinbärsbuske, trodde jag i alla fall. När den sedan fick rosa bär gick jag till butiken med ett smakprov. Senare ringde de och berättade att det finns rosa sorter och att det var en sådan som kommit med hem till mig.
De rosa bären smakar mer än de vita samtidigt som de är lite sötare än de röda.
– De är jättegoda, säger Doris nöjt.
Läs också: Detta är vårt ädlaste bär – känner du till det?
Ny start, nya bärbuskar
För fyra år sedan flyttade hon från den uppvuxna trädgården i Gammelkroppa och i trädgården runt det röda timmerhuset började hon bygga bärträdgård igen. Redan nu är trädgården högavkastande.
– Här omkring har folk frysen full med älgkött. Jag har min full med bär.
Det kan bli minst 10 liter hallon och i fjol sommar kunde Doris äta 3 liter jordgubbar om dagen. Havtornen får grenarna fulla av apelsingula bär men hon orkar inte plocka av alltihop.
– De är knepiga men man hittar en teknik till slut. Trots det fick jag ge mig efter sammanlagt 10 liter, suckar hon.
Framgången kan hon tacka sin egen envishet för, gårdens bärvänliga sandjord och så alla insekterna.
– Utan insekterna som pollinerar blir det inga bär så jag ser till att det finns något som blommar hela sommaren så att de har något att äta.
Läs också: Aroniabäret – superbäret som kanske växer hos dig
Så lyckas Doris med bären
1. Jord och gödsel
Doris har från början fördelen att ha sandig jord i sin trädgård. Hon förbättrar den dessutom med stallgödsel, kompost och multnande löv. Den stora ekens löv ransoneras i mixen eftersom de innehåller mycket garvämnen.
2. Plantering
Det ska vara en rejäl grop när plantorna sätts i jorden. Doris gräver en minst halv meter bred grop när hon planterar bärbuskar.
3. Barnavård för plantor
Sköt nya plantor som om de vore småbarn. Vattna ordentligt och håll efter ogräs noga tills plantan etablerat sig.
4. Beskärning
Doris följer inga scheman som anger hur många grenar som ska tas bort varje år. I stället ser hon på hur grenen ser ut, är den gammal och mossig klipps den bort.
5. Fler plantor gratis
Rankande växter som jordgubbar och smultron ger snabbt nya plantor av sig själva. Vinbärsbuskarna blir fler genom att en gren läggs ner med några centimeter jord över grenen och tyngs ner med en sten. Grenen slår rot och blir en egen planta.
Havtorn – en känslig tuffing
Det krävs både han- och honplantor för att havtornet ska ge frukt. Doris har valt sorterna Romeo och den ryska honplantan Ljubitelskaja och rekommenderar dem varmt.
Havtorn är känslig innan den etablerat sig och tål ingen konkurrens. Ta bort ogräs noggrant tills den vuxit till sig. Sedan är det precis tvärtom. En havtornsbuske kan sprida sig med utlöpare långt från ursprungsplatsen. Plantera därför havtornet där spridningen kan hejdas, till exempel i en gräsmatta som klipps.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.