Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 9 augusti 2021

Rudbeckia – trendblomman som är kaxigast i rabatten!

Vill du ha mer färg, mer djärvhet och glädje? Enklaste vägen dit är att plantera rudbeckia i trädgården!

 Med en rejäl rugge av strålrudbeckian ’Early Bird Gold’ i rabatten har man tillgång till en stabil snittblomma under lång säsong.
Med en rejäl rugge av strålrudbeckian ’Early Bird Gold’ i rabatten har man tillgång till en stabil snittblomma under lång säsong. FOTO: Karin Wildheim

Den som gillar bleka och försynta små blommor ska inte satsa på rudbeckior. De är kaxiga växter, som tar plats och fokus. Bullriga och färgstarka sprider de trädgårdsglädje i sensommartid och ända tills höstfrosten gör slut på blomsterprakten.

Höstrudbeckian var den första i Sverige

Släktet Rudbeckia namngavs av Carl von Linné efter hans läromästare Olof Rudbeck d.y. eller möjligen efter dennes far, som anlade Uppsala botaniska trädgård. Höstrudbeckian var den första rudbeckia som introducerades i Sverige och sådan odlades faktiskt av Olof Rudbeck d.ä. i Uppsala redan 1685.

 Samtliga rudbeckior gör sig bra i blandade sensommarbuketter. Här har två sorters sommarrudbeckia fått sällskap av bronsfänkål, solboll, jordärtskocka, sparris, tagetes och solrosor.
Samtliga rudbeckior gör sig bra i blandade sensommarbuketter. Här har två sorters sommarrudbeckia fått sällskap av bronsfänkål, solboll, jordärtskocka, sparris, tagetes och solrosor. FOTO: Karin Wildheim

Denna perenn med styva, grenade stjälkar blir uppemot ett par meter hög och passar i stora rabatter där den kan breda ut sig rejält. När höstrudbeckian slår ut sina ljusgula blommor vet man att hösten nalkas. Den gamla kultursorten ”Golden Glow” med sina fyllda blommor kallas även gullboll.

Solhatten får också vara med

 Visst syns det att rudbeckian i framkant är släkt med den likaledes korgblommiga solbruden längre bak?
Visst syns det att rudbeckian i framkant är släkt med den likaledes korgblommiga solbruden längre bak? FOTO: Karin Wildheim
 Den lågväxta sommarrudbeckian ’Cappuccino’ i varma toner sår du själv från frö i mars eller april och planterar ut för att kunna plocka i juni till oktober.
Den lågväxta sommarrudbeckian ’Cappuccino’ i varma toner sår du själv från frö i mars eller april och planterar ut för att kunna plocka i juni till oktober. FOTO: Karin Wildheim

Prakt- och strålrudbeckiorna är lite mer måttliga i storlek, under metern i höjd. Trollrudbeckian hamnar lite mittemellan i storlek liksom prärierudbeckian. Det finns även sommarrudbeckior, som odlas som ettåringar.

Länge räknades även den röda solhatten som en rudbeckia och gick under namnet röd rudbeckia. Numera har den fått ett eget släkte, Echinacea, där även läkerudbeckian ingår. Här får den trots detta vara med på ett hörn eftersom den har mycket gemensamt med de egentliga rudbeckiorna.

 Sommarrudbeckian ’Cherry Brandy’ bjuder på stora, körsbärsröda blommor och ett vackert förgrenat växtsätt. Den passar lika bra i rabatten, som i en stor kruka på altanen.
Sommarrudbeckian ’Cherry Brandy’ bjuder på stora, körsbärsröda blommor och ett vackert förgrenat växtsätt. Den passar lika bra i rabatten, som i en stor kruka på altanen. FOTO: Karin Wildheim

Gemensamt för de flesta av dessa korgblommor är de lätt hängande kantbladen, som ger dem ett lite bedagat och moget uttryck redan från att de slår ut. Ett uttryck som förstärks av de mustiga färgställningarna.

Ljusälskare från väst

 Sommarrudbeckian ’Sahara’ träder fram i olika skepnader, här i en lätt strimmig, gulrosa variant.
Sommarrudbeckian ’Sahara’ träder fram i olika skepnader, här i en lätt strimmig, gulrosa variant. FOTO: Karin Wildheim
 Den låga solhatten ’Cleopatra’ överraskar med sin ljusgula färg. Men visst känns formen igen från de karaktäristiska, röda solhattarna!
Den låga solhatten ’Cleopatra’ överraskar med sin ljusgula färg. Men visst känns formen igen från de karaktäristiska, röda solhattarna! FOTO: Karin Wildheim

Både rudbeckior och solhattar hör ursprungligen hemma i Nordamerika och passar i prärieplanteringar (se separat ruta). Men de funkar också fint bland mormorsblommorna i en traditionell rabatt. Finfina snittblommor är de, allihopa.

Rudbeckiorna, som aldrig får torka ut, trivs i lite mer fukthållande jord och solhattarna i torrare. Samtliga är solälskare och är så pass härdiga att de kan odlas i stora delar av landet på skyddat och väldränerat läge.

Föröka rudbeckiorna genom frösådd, rotsticklingar eller delning

 Tvåfärgad, högvuxen och robust äger sommarrudbeckian ’Herbstwald’ rabatten
Tvåfärgad, högvuxen och robust äger sommarrudbeckian ’Herbstwald’ rabatten FOTO: Karin Wildheim

De perenna rudbeckiorna och solhattarna förökas genom frösådd, rotsticklingar eller delning. Särskilt när det gäller rudbeckiorna är det viktigt att dela på plantorna efter några år eftersom bestånden gärna glesnar från mitten.

Snabbfakta om rudbeckia

 ’Herbstsonne’ är en hybrid av höstrudbeckia och äger dess mäktighet när den blommar två meter över marken.
’Herbstsonne’ är en hybrid av höstrudbeckia och äger dess mäktighet när den blommar två meter över marken. FOTO: Karin Wildheim

HÖSTRUDBECKIA (Rudbeckia laciniata) är den pampigaste av rudbeckiorna med manshöga stjälkar, djupgrönt bladverk och stora, ljusgula kantblommor runt en gulgrön disk, som med tiden mörknar till brun. 100-200 centimeter hög. Trivs i fuktig, väldränerad jord. Blommar i augusti-september. Fjärilsväxt.

 Den blomrika lilla strålrudbeckian ’Little Gold Star’ passar fint i framkanten av rabatten eller planterad i kruka.
Den blomrika lilla strålrudbeckian ’Little Gold Star’ passar fint i framkanten av rabatten eller planterad i kruka. FOTO: Karin Wildheim

PRAKT- OCH STRÅLRUDBECKIA (Rudbeckia fulgida) är lägre och mer tuvbildande än höstrudbeckian. De blommar med solgula kantblommor runt nästan svarta, skimrande diskar. 60-80 centimeter hög. Trivs i fuktig, väldränerad jord. Blommar i augusti-oktober.

 Den originella trollrudbeckian ’Green Wizard’ kan vara lite knepig att få tag i. Men allt fler testar att fröså perenner och frön finns att köpa.
Den originella trollrudbeckian ’Green Wizard’ kan vara lite knepig att få tag i. Men allt fler testar att fröså perenner och frön finns att köpa. FOTO: Karin Wildheim

TROLLRUDBECKIA (Rudbeckia occidentalis) skiljer sig från övriga genom att de saknar kronblad och istället är försedda med en krans av gröna foderblad nedanför den stora, konformade disken. 90-120 centimeter hög. Trivs i fuktig, väldränerad jord. Blommar i juli-augusti. Passar som eternell.

 Lite prästkragelik är han allt, prärierudbeckian ’Henry Eilers’ på sin stadiga stjälk. Perfekt som snitt!
Lite prästkragelik är han allt, prärierudbeckian ’Henry Eilers’ på sin stadiga stjälk. Perfekt som snitt! FOTO: Karin Wildheim

PRÄRIERUDBECKIA (Rudbeckia subtomentosa) är också en särpräglad art med sina glesa kronblad. Cirka 100 centimeter hög. Trivs i fuktig, väldränerad jord. Blommar i juli-september.

 Sommarrudbeckian ’Sahara’ bjuder på en fräck färgpalett, från smutsrosa till kombinationen rost och ljusgult.
Sommarrudbeckian ’Sahara’ bjuder på en fräck färgpalett, från smutsrosa till kombinationen rost och ljusgult. FOTO: Karin Wildheim

SOMMARRUDBECKIA (Rudbeckia hirta var. pulcherrima) är en ettårig rudbeckia, som försås inomhus och planteras ut efter avhärdning. Gula blommor är vanligast men även sorter med brandgula och till och med lila blommor förekommer. En del har en effektfull, mörk ring runt disken. 40-60 centimeter hög. Tål halvskugga. Blomningstid juni-oktober.

 Den skånske trädgårdsmästaren Magnus B Nilsson förädlade den röda solhatten. Sorten fick namn efter sin upphovsman och heter alltså ’Magnus’.
Den skånske trädgårdsmästaren Magnus B Nilsson förädlade den röda solhatten. Sorten fick namn efter sin upphovsman och heter alltså ’Magnus’. FOTO: Karin Wildheim

• RÖD SOLHATT (Echinacea purpurea) utmärker sig både med sina medicinska egenskaper och sin färgprakt. Den stora, brunorangea disken i mitten bryter av mot de nedåtriktade kantblommorna i rödviolett, rosa, orange eller vitt. 80-100 centimeter hög. Trivs i lätt, väldränerad jord. Blommar i juli-september. Fjärilsväxt.Läs också: Lyckas med perenner: 31 sorter till trädgården

Så gör du en prärieplantering med rudbeckia

 Bergsiljans vita flockar på mörka stjälkar tillsammans med rudbeckior i Piet Oudolfs plantering i Vlinderhof.
Bergsiljans vita flockar på mörka stjälkar tillsammans med rudbeckior i Piet Oudolfs plantering i Vlinderhof. FOTO: TT

Rubeckia är en bra början. Lägg sedan till perenner som vävs ihop till en naturligt böljande rabatt. Resultatet blir en maffig prärieplantering.

Prärieplanteringen skiljer sig från den traditionella perennrabatten genom att man försöker efterlikna naturen och göra planteringen mer ängsliknande. Man varvar gräs, ettåringar och perenner med intressanta blomställningar, som kolvar och ax, plymer och klasar, blomkorgar och spiror. Växter, som väver in sig i varandra, passar bra.

 Skicklig väv kring gröna gångar. Piet Oudolfs plantering i Vlinderhof, Utrecht.
Skicklig väv kring gröna gångar. Piet Oudolfs plantering i Vlinderhof, Utrecht. FOTO: TT
 Samplanterade med gräs gör sig rudbeckiorna kanske allra bäst. Här en strålrudbeckia av sorten ’Little Gold Star’.
Samplanterade med gräs gör sig rudbeckiorna kanske allra bäst. Här en strålrudbeckia av sorten ’Little Gold Star’. FOTO: Karin Wildheim

Stilen sattes av den nederländske landskapsarkitekten Piet Oudolf. I Sverige kan man inspireras av hans verk i bland annat Sölvesborg (Fyra årstiders park) och i Enköping (Drömparken).

Vill man skapa en prärieplantering hemma går det bra att skala ner idén, den behöver inte göras i jätteformat. Förutom rudbeckia och solhatt passar perennerna solbrud, grekvädd, kransveronika, stäppsalvia, anisisop, rosenstav och blodtopp bra i en prärierabatt, liksom olika temyntor.

 Kärleksört med mörka stammar tillsammans med prydnadsgräs i Piet Oudolfs perennpark i Skärholmen.
Kärleksört med mörka stammar tillsammans med prydnadsgräs i Piet Oudolfs perennpark i Skärholmen. FOTO: Bertil Ericson/TT

Varva dem med gräs som rör, blåtåtel och hirs, ettårig jätteverbena och liljor och andra lökväxter för en rabatt som fungerar året om. Tänk på att sätta de höga växterna i mitten och lägre mot kanterna för att ge fina vyer från alla håll.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen