Så beskär du träden på naturens egna villkor
Beskära träden på sommaren eller vintern? Här får du lära dig skära i takt med naturen – när växterna mår bäst av det.
Hjälp, det är mitt i JAS (juli–september) och träd och buskar ska beskäras. Eller?
– Visst går det att beskära nu men det är ofta bättre att vänta till vårvintern, säger Pia Lundgren som har skrivit två böcker om beskärning tillsammans med författaren och biologen Susanna Rosén.
Här förklarar hon varför – och hur växternas årscykel avslöjar när det är bäst att beskära.
JAS-beskärning, där JAS är en förkortning av juli, augusti och september, rekommenderas ofta. Anledningen sägs vara att växterna mår bättre av att beskäras under tillväxtperioden eftersom de då kan börja läka såren på en gång.
– Men det är helt fel att beskära under JAS om man vill stimulera tillväxten och föryngra sina härdiga träd och buskar, säger Pia Lundgren.
Spar på energin
Anledningen är att om man beskär under JAS går växten miste om den energi och näring som finns i de blad som tas bort. Liksom all energi bladen skulle ha producerat resten av säsongen. Det gäller till exempel korneller som har vacker bark på yngre grenar, forsythia som bara blommar på unga skott och vinbärsbuskar som ska ge god skörd. Dessa föryngras genom att man tar bort några av de äldsta grenarna regelbundet.
– Det är bäst att göra när plantan är i vila och näringen till största del finns i rotsystemet. Och då är vårvintern en bra tid, säger Pia.
På våren när saven stiger kommer den energi som skulle ha gått till de borttagna grenarna i stället att gå till att skjuta nya skott. Tillväxten stimuleras och busken föryngras.
Skär och begränsa
Att beskära under JAS är alltså ingen bra idé om du vill föryngra buskar och träd. Vill du tvärtom minska tillväxten hos ett storvuxet träd eller buske är det däremot bra att göra det nu. Tänk på att ju tidigare under JAS du beskär desto mer begränsas nästa års tillväxt.
10 frågor om beskärning
1. Måste jag beskära?
Nej. Träd och buskar kan växa och utvecklas fritt med gott resultat. Det fungerar i naturen. Men det finns många tillfällen när det är en fördel att beskära, inte minst för att föryngra träd och buskar och på så sätt ge dem ett längre liv.
2. Varför ska jag beskära?
- På vissa växter ger yngre grenar rikligare blomning.
- Du får större skörd på många bärbuskar.
- Uppbyggnadsbeskärning av unga träd ger kronan en fin form och bygger en stadig och belastningstålig krona på fruktträd.
- Växterna kan formas eller begränsas så att de får plats.
- Det kan öka livslängden på buskar och träd.
3. När ska jag beskära?
Det korta svaret är: Beskär på vårvintern när växten är i vila om du vill stimulera tillväxt, beskär under JAS om du vill begränsa tillväxten, om växten är mindre härdig eller om den savar tidigt och ”blöder” om den beskärs på våren.
4. Vad är bra att beskära i JAS?
- Döda grenar är lättare att hitta när bladen är gröna.
- Grövre grenar. Beskärs de nu tar du bort kraft så att det inte bildas så mycket vattenskott till våren.
- Träd och buskar som savar tidigt: plommon, körsbär, magnolia, avenbok, lönnar, hästkastanj och björk.
- Mindre härdiga träd och buskar som magnolia och blomsterkornell, beroende på i vilken odlingszon du bor.
- Träd vars tillväxt inte ska stimuleras, till exempel fruktträd som skjuter mycket vattenskott.
- Brokbladiga växter skjuter ibland skott med gröna blad. Klipp bort dem på en gång.
5. Vad ska inte beskäras under JAS?
- Unga träd som håller på att byggas upp och vars tillväxt du vill stimulera.
- De flesta härdiga träd och prydnadsbuskar samt röda vinbär, krusbär och björnbär beskärs på vårvintern.
- Äppelträd med kräfta.
- Svarta och gröna vinbär beskärs på senhösten i mildare klimat eftersom deras knoppar sväller tidigt och kan lossna om de beskärs på vårvintern.
6. Funkar det likadant i norr?
Ju längre norrut och ju mindre härdigt trädet eller busken är desto försiktigare bör du beskära. När en gren tas bort på vårvintern svarar växten med att skjuta nya skott – i kallt klimat riskerar de då att inte hinna förbereda sig för vintern. Här gäller JA-beskärning i juli–augusti. Ta bara det som är nödvändigt och aldrig mycket på en gång. Undantaget är riktigt härdiga växter som kan beskäras på vårvintern även här.
7. När ska jag beskära hallon?
Trädgårdshallon, rosenhallon och brudhallon som har tvååriga skott beskärs bäst när de tappat bladen i september–oktober.
Läs också: Så binder du upp hallonbuskar
8. Vilka verktyg behövs?
- Sekatör. Med en vass sekatör klipper du kvistar och tunna grenar.
- Grensax. Tar 2–3 cm tjocka grenar och är perfekt till risiga buskar.
- Såg för beskärning, till exempel en japansk såg eller en såg med ställbart blad.
- Stege. Om du ska beskära högre upp krävs en stadig stege, till exempel en trappstege eller fristående stege med trappsteg åt bägge håll.
9. När ska jag beskära äppelträd med kräfta?
Vänta till vårvintern och en period när det är soligt och varmt och det finns så lite svampsporer i luften som möjligt. Glöm inte att desinficera verktygen efteråt.
10. När är det läge för proffshjälp?
Stora träd är svåra och farliga att beskära själv – då är det bäst att ta hjälp av en arborist. De kan inte minskas radikalt i storlek utan att stympas brutalt men man kan ta bort grenar som är skadade eller växer in i hus alternativt minska kronan eller ta ner träd som står illa till.
Behöver du hjälp att beskära fruktträd hittar du certifierade fruktträdsbeskärare med ”Grönt kort” på Riksförbundet Svensk Trädgårds hemsida.
Läs också: Trädexperten: Träd nära huset kan göra nytta
Årscykel för lövträd & buskar
Med lite kunskap om hur buskar och träd funkar blir det lättare och roligare att beskära.
Sommar: Bladen utnyttjar solenergi till att bygga druvsocker av koldioxid och vatten. Växten kan sedan använda druvsockret som energikälla och byggstenar.
Beskär du på sommaren stjäl du energi från växten som hindras från att ”samla i ladorna”. Det är bra om du vill begränsa tillväxten men dåligt om du vill föryngra äldre träd och buskar eller stimulera tillväxten hos ett ungt träd. Ett plus är att växten snabbt kan läka snittytorna.
Sensommar–höst: Tillväxten avstannar och energi och näring skickas ner till rötterna för att lagras till nästa år. Till slut bryts det gröna klorofyllet ner och bladen blir gula och röda innan de faller till marken.
Beskär du på hösten efter att bladen fallit förlorar inte växten energi men såren kan inte börja läka förrän nästa år. Det är också en fuktig period med många svampsporer i luften.
Vinter: Träd och buskar är i vila och rotsystemet fulladdat med näring.
Beskär du på vintern snuvas växten inte på kraft men frusna grenar är svårare att såga i och får lättare fläkskador. Beskär inte när det är under 10 minusgrader. Passa på när det är mildväder eller vänta till vårvintern. De flesta prydnadsbuskar, röda och vita vinbär samt krusbär beskärs bäst då.
Vår: Saven stiger och knoppar spricker. Träd och buskar som beskurits under viloperioden kan lägga sin överskottsenergi på att skjuta nya skott för att ersätta de borttagna. De som beskurits under JAS kommer att ta det lugnare eftersom de inte har lika mycket kraft att lägga på tillväxt.
Vänta med beskärningen. När saven stiger, någon gång från mars till midsommar, beroende på var i landet du bor, är det bäst att undvika att beskära.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.