Så blir du en blomsterbonde
Börja med blomsterkärlek och låt den visa vägen.
Du kan satsa på allt från egna buketter för köksbordet till att göra blommorna till ditt yrke.
De blomstrar som aldrig förr, blomsterbönderna. Plötsligt har det blivit inne att odla snittblommor och många har tagit ett steg till.
– Det finns så många olika sorters blomsterbönder. Vissa har stora självplock eller en liten blomsterkiosk vid vägen medan andra odlar mest för sina egna behov av blommor, berättar författaren Lisa Ising.
Hon och fotografen Lena Kollar har gjort en tur bland blomsterbönder landet runt. Resultatet blev sedan boken Blomsterbönder (Natur & Kultur).
I boken får vi kika in hos 25 blomsterbönder från Västerbotten i norr till Skåne i söder. De berättar om sina odlingar och om vägen till ett blomstrande företag.
– Det blomsterbönderna har gemensamt är att de alla har insett att det tar tid att utveckla rörelsen och att man behöver ha låga omkostnader. Sedan är det nog väldigt få av dem som vi träffat som lever bara på sin blomsterodling. Man får ofta komplettera med annat, berättar Lisa.
Flera affärsmodeller
Många blomsterodlare utvecklas tillsammans med andra odlare och verksamheter runt om i bygden. Blommorna kan säljas till ortens blomsterbutik eller till bukettprenumeranter och den som planerar en stor fest kan köpa en blomsterhink och dekorera själv. Brudpar kan till och med följa sina blommor från frö till färdig brudbukett.
– Väldigt många startar äventyret tillsammans. Det kan vara några kompisar eller grannar som går ihop eller så kan man bilda en ekonomisk förening för att få det att fungera.
Blomsterbönderna bjuder på sina bästa tips som är lika användbara för dem som vill starta blomföretag som för hemmaodlare som bara vill kunna slösa med snittblommor hemma.
– Man får pröva sig fram och börja med blommor man själv tycker om. De flesta som vi pratat med börjar med många sorter och lite av varje. Sedan blir det färre sorter men mer av varje sort, säger Lisa.
Odlar på liten yta
Mängden mark hos blomsterbönderna överraskar. Några av dem odlar på så lite som 200 kvadratmeter.
Det är bara att gå ut och stega, 15 gånger 15 meter blir drygt 200 kvadrat. En yta som ganska många har att ställa bilarna på.
– Man många har ingen egen mark alls. De blir inbjudna att odla hos andra. Hos grannen som inte orkar med sin trädgård eller på en gård med gott om plats.
Sedan är det själva blommorna. För att lyckas gäller det att planera.
Den som ska odla professionellt bör tänka på att ha blommor hela säsongen och att de olika sorterna kan fungera ihop i en bukett.
Det behövs olika blomformer, stadiga stjälkar samt blad och gräs som ger struktur. Sedan ska de tåla att plockas, stå i vas och inte fälla kronbladen på en gång.
– Något fröföretag borde sätta ihop en serie med bukettblomsfröer. Jag har försökt tipsa men än så länge har inget företag nappat, suckar Lisa.
I väntan på det bidrar bokens kunniga blomsterbönder med sina bästa tips på sorter att odla.
Så, plocka och njut.
Så kan du sälja dina blommor
Litet eller stort, smalt eller brett. Här är tips på olika sätt att sälja blomster.
- Självplock vissa dagar eller öppet jämnt.
- Blomsterkiosk vid vägen.
- Blomsterprenumeration.
- Blommor till gårdsbutik.
- Beställningar till fest och begravningar.
- Leverans till ortens florist.
- Blommor på Reko-ring.
- Blomsafari med bukettplock.
- Blomhink till festen.
- Event och kurser.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.