Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 16 oktober 2015

Så får du nya odlingsbäddar utan att gräva!

Bild 1/4
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

Det verkar drabba de flesta som ägnar sig åt odling av något slag; insikten om att ytan som står till förfogande är alldeles för liten. ”Om jag bara hade lite fler land skulle jag …” Känns det igen?
Trots att jag har flera hundra kvad­ratmeter att odla på kan jag inte låta bli att drömma mig bort och längta efter den ståtliga tomatodlingen på friland, alla pumpakärnor jag skulle kunna framställa i en extra odlingsbädd bara för nakenfröpumpor, för att inte tala om längtan efter ett blommande hav av perenner. Då behövs yta.
Jag är en av alla husägare i Sverige som glatt låter gräsmattan ge vika för planteringar. Och allra helst gör jag det utan att gräva. Sedan jag upptäckte hur lätt det är att skapa ny odlingsyta i princip utan att gräva är det egentligen bara tillgången på tid och kraft som begränsar mig. Varje år försöker jag att ordna några nya land som tar mig ett steg närmare en trädgård med alldeles överdådig växtlighet. Om några decennier ska jag sitta under äppelträdet och sucka av vällust över allt som prunkar.

Läs också: Lär dig täckodla – Sara Bäckmos bästa råd

Sparar material

Mitt sätt att skapa ny odlingsyta bygger på att marken täcks med material som komposteras och blir jord. Jag har de senaste åren varit en riktig hamster och plockat på mig allt jag kan komma över till framtida projekt. Tidningar, kartonger, halm, ensilage, löv, gräsklipp, kompost, hönsgödsel och hästgödsel har packats i påsar och säckar. Grannarna har involverats och låtit mig hämta sådant de kunnat undvara. I bilen ligger det alltid säckar redo att fyllas närhelst jag råkar vara på en plats där det finns en hög med något användbart.
Materialet lagras i sina säckar till dess det används. En nedbrytningsprocess tar förstås fart inne i säcken och materialet börjar komposteras, men det gör ingenting. Målet är ju ändå att det ska bli jord så småningom.

Markera bäddens form

På en gräsmatta är det enkelt att skissa upp var den nya odlingsbädden ska vara. En stege eller vattenslang är bra hjälpmedel för att markera formen. Den som vill vara noga ritar med sprejfärg ut formen på gräset men jag brukar vara lat och höftar.
När bädden är markerad gör jag ett litet dike med spaden längs den markerade kanten. Från två håll trycker jag till med spaden så att det bildas ett litet V i gräsmattan. Gräsvålen kan då lyftas upp som en lång orm och kvar finns en liten prydlig vallgrav som omger den nya bädden. Den är fiffig eftersom gräset får svårt att växa in i bädden när rötterna torkar ut i kontakt med luften.
Det går bra att lägga de här nya bäddarna också utan att gräva en kant. Det kan ju till exempel vara svårt att göra på en väldigt igenvuxen yta.

Läs också: Växelbruk – så funkar det

Täck för att kväva gräset

Nästa steg är att helt enkelt lägga tidningar eller kartonger rakt ner på marken där den nya bädden ska vara. De hjälper till att kväva gräs och ogräs och hindrar att de börjar växa upp i landet. På en vanlig gräsmatta lägger jag bara ett lager tidningar, men på en yta med mycket ogräs krävs tjockare lager än så.
På riktigt otrevliga ställen blötlägger jag pappersmaterialet innan det läggs ut på marken. Då smiter det åt över växtligheten på den kuperade ytan och minimerar luftfickor där ogräset kan få fart att växa. Var inte rädd för att lägga på tjocka lager. Efter hand förmultnar papperet.
Om jag lagt bädden på en yta där jag inte kunnat gräva den lilla vallgraven som hindrar gräs att växa in är jag mycket noga med att täcka ett lite större område än själva bädden. På så sätt hindras gräs och ogräs av en liten barriär av tidning eller kartong.

Organiskt material som blir jord

Nu kommer alla mina säckar och högar med sparat trädgårdsskräp till användning. Det är inte utan att jag tycker det är lite skönt att bli av med det som bunkrats. Jag öser ut allt direkt på tidningarna, gärna uppåt en 20 centimeter tjockt lager av blandat material. Den nya bädden är till en början som en stor komposthög och allteftersom materialet förmultnar sjunker det ihop, därför är det bra om det är tjockt till en början.
I bädden komposteras nu materia­let ovan jord, samtidigt som gräs och rötter under täcket av tidningspapper eller kartong också förmultnar. Rötterna från det som sedan odlas i bädden kommer att perforera den kraftiga gräsytan och göra alltihop till finaste jord inom några år.

Den långsamma trädgårdens lov

Visst visar sig resultatet snabbare i en bädd eller rabatt där grässvålen lyfts bort och en stor mängd jord tillförs på en gång. Men det kostar både pengar och tid. Jag föredrar det långsamma arbetssättet, det ger mig också tid att fundera över hur jag ska använda ytan. Just nu jobbar jag mycket med den del av trädgården som ska bli en blomsterträdgård och här vet jag inte än hur jag vill att det ska se ut. Men jag vet att jag behöver odlingsbar yta. Nu ordnar jag den och har gott om tid att sedan fundera över hur den ska användas.
När bädden är helt ny planterar jag gärna potatis eller andra grönsaker i den. Då makar jag helt enkelt undan en liten grop i täckmaterialet där jag planterar i lite kompostjord. Sedan täcker jag med halm, löv eller något annat jag har över. Grönsaker växer mycket fint i täckodlingen och sköter sig själva under hela säsongen utan konkurrens av ogräs.

Läs också: Självförsörjande på grönt – så mycket behöver en familj odla

Krasse passar fint

År två är det enkelt att direktså ettåriga växter som tar stor plats och breder ut sig över ytan medan materialet fortsätter att komposteras. Om det behövs lägger jag en slinga extra jord där jag sått fröna. Slingriga saker som krasse och pumpor passar fint. Deras bladmassa gör att solen inte kommer åt att torka ut bädden och ser till att minimalt med ogräsfrön når det näringsrika materialet.
Den tredje säsongen är det dags att plantera perennerna. Nu har den ursprungliga gräsmattan förvandlats till jord där jag enkelt kan gräva ner mina plantor. Jorden har gödslats ovanifrån med täckmaterialet och är näringsrik. Det är svårt att tro den där allra första säsongen att jorden kan bli så fin utan att jag behöver gräva men så är det.
Genom att anlägga några nya bäddar per år har jag varje höst fin jord i den begynnande mormorsträdgården att plantera. I år ersätts squash och potatis med vackra vita blommor i en månskensträdgård med stenmuren vid grusvägen som fond i bäddar som började täckas för två år sedan.

Så bäddar du för nästa års skörd – utan att gräva!

1. Täck med papper

land1

Den nya rabatten täcks med kartong/tidningspapper direkt på gräsmattan.

2. Strö från hönsen

Land2

Över kartongen läggs organiskt material, här strö från hönshuset.

3. Bädda med halm

Land3

Bädden packas in i halm eller löv och får vila under vintern.

4. Kant mot gräset

Land4

Den enkla kanten mot gräsmattan gör att gräset inte växer in i den näringsrika jorden som bädden nu består av.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen