Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 4 maj 2017

Så får du orkidéerna att blomma längre och rikligare

Varför nöja sig med 10 blommor när man kan få 20? Det undrar orkidéexperten Mikael Andersson som tipsar om hur du får dina orkidéer att blomma ännu rikligare genom att härma naturen.

Bild 1/10
Bild 2/10
Bild 3/10
Bild 4/10
Bild 5/10
Bild 6/10
Bild 7/10
Bild 8/10
Bild 9/10
Bild 10/10

1. Vattning

Det lättaste sättet att vattna en orkidé är att snabbt doppa ner krukan i rumstempererat vatten. Låt rötterna torka upp innan du vattnar igen. Du känner att komposten torkat upp genom att krukan blir lätt. När det gäller brudorkidéer kan du också titta på rötterna i botten av krukan – när de är fuktiga är de gröna, när de torkat upp blir de grå. Masdevallia är ett undantag som vill ha det fuktigt kring rötterna hela tiden, därför odlas den i ren vitmossa som till skillnad mot orkidékomposten kan vara fuktig hela tiden utan att börja ruttna.

2. Platsen 

Placera din orkidé så ljust som möjligt, men inte hett eller i direkt sol under sommaren. Att knoppar torkar in och ramlar av beror oftast på ljusbrist.

3. Få fler blommor

Ge orkidé-näring varannan gång så att plantan orkar. Det snabbaste sättet att få en planta att blomma om är att den gör det på en gammal stängel – så klipp inte bort gamla stänglar som inte är torra och intorkade. Många orkidéer mår bra av att stå ute på sommaren och sorter som har bulber, det vill säga knölar eller förtjockade stammar under bladen, behöver en uteperiod för att blomma om året därpå.

4. Plantera om

Det går bra att plantera om när som helst på året när plantan inte blommar. Vart annat eller vart tredje år brukar vara lagom. Däremellan kan man fylla på med lite orkidékompost om det börjar bli tomt krukan.

Härlig inspiration – 7 härliga orkidéer

Land.se tipsar om hur du får dina orkidéer att blomma rikligare.
Maffig miniplanta! Brudorkidén ’Jokidan’ har stora snövita blommor som blir särskilt effektfulla när en liten planta drivits i blom.
Land.se tipsar om hur du får dina orkidéer att blomma rikligare.
Snygga snibbar på ovanliga blommor. Masdevallians ovanligt formade blommor vajar i ensamt majestät på en gracil stjälk. Sorten vill ha lite mer vatten än de flesta andra orkidéer.
Land.se tipsar om hur du får dina orkidéer att blomma rikligare.
Placera orkidéerna så att stänglarna kan stödja sig mot andra växter så kan du ta bort blompinnarna. Här får en brudorkidé stöd av ormbunken lankbräken.
Land.se tipsar om hur du får dina orkidéer att blomma rikligare.
Eldigt röd. Burrageara har vackert mönstrade blommor i röda nyanser. Den är en lättskött sort som blommar länge, ofta mitt i vintern.
Land.se tipsar om hur du får dina orkidéer att blomma rikligare.
Skira ormbunkar blir en vacker kontrast mot orkidéerna som är lite stela till sin natur. Här står en venussko och en fjädersparris fint tillsammans.
Land.se tipsar om hur du får dina orkidéer att blomma rikligare.
Odontocidium ’Catante’ blommar med långa stänglar i gula eller röda nyanser. Här står tre krukor tillsammans i en matchande kopparfärgad metallåda.
Land.se tipsar om hur du får dina orkidéer att blomma rikligare.
Knipsa av ­enstaka­ orkidéblommor och gör ett litet bordsarrangemang. Krukväxterna har ofta fina blad att bidra med. Blomman i buketten kommer från en cymbidium, en storvuxen orkidé med hållbara blommor som även säljs som snitt.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen