Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 17 september 2021

Så får ett gammalt växthus nytt liv

Växthuset var slitet och grått men gratis. Så här blev det enkla alumiumhuset ännu bättre än det var som nytt.

 Slänten planades ut och gav plats för både växthus och köksträdgård. Det stora träkaret intill växthusets knut står för bevattningen. Växthus, Vitavia. Soffa, Strömshaga.
Slänten planades ut och gav plats för både växthus och köksträdgård. Det stora träkaret intill växthusets knut står för bevattningen. Växthus, Vitavia. Soffa, Strömshaga. FOTO: Anna Örnberg

Cecilia Gunnarsson och hennes familj bor i Fjugesta, i huset där maken Anders växt upp. Hon har inrett sin trädgård så att den blir lättskött och inte kostar mycket att ta hand om.

Billigt är bra, men gratis är bäst! Så när Cecilia fick ett växthus till skänks tackade hon ja, trots att det var ett enkelt växthus av äldre modell med väggar och tak av illa medfaren kanalplast.

Läs också: De byggde växthus av återbrukat material

 Med säker blick och känsla för inredning utomhus, har Cecilia skapat skönt, charmig stämning i sin trädgård, samtidigt som den kräver ett minimum av skötsel. Växthus, Vitavia.
Med säker blick och känsla för inredning utomhus, har Cecilia skapat skönt, charmig stämning i sin trädgård, samtidigt som den kräver ett minimum av skötsel. Växthus, Vitavia. FOTO: Anna Örnberg

Själva stommen var aluminiumfärgad, men gick att skrubba ren med målartvätt och kunde sedan strykas ett par gånger med svart Hammarlack. Den gamla kanalplasten byttes till ny kanalplast.

Enkel och grävfri lösning

 Ett växthus av enklare modell med kanalplast – kan det verkligen kännas lantligt charmigt? Jo, med rätt tillbehör lyckas Cecilia få precis rätt balans mellan det gamla och nya.  
Ett växthus av enklare modell med kanalplast – kan det verkligen kännas lantligt charmigt? Jo, med rätt tillbehör lyckas Cecilia få precis rätt balans mellan det gamla och nya.   FOTO: Anna Örnberg

Med ett fiffigt knep satte Anders växthuset på plats, utan att varken gräva ur marken eller gjuta plintar. Om växthuset är av glas, är det förstås viktigt att helt eliminera risken för att växthuset rör sig, eftersom glaset då kan spricka. Men ett enklare växthus av kanalplast är inte fullt så känsligt.

Därför kunde Anders snickra ihop en enkel träram av tryckimpregnerade träreglar som ”grund” åt växthuset. Den träramen placerades direkt ovanpå gräsmattan.

 Den gamla köpmansdisken sjunger på sista versen, men i växthuset känns den helt rätt. Med lådor fyllda av snören, fröpåsar, etiketter och andra trädgårdsting får den komma till nytta än.
Den gamla köpmansdisken sjunger på sista versen, men i växthuset känns den helt rätt. Med lådor fyllda av snören, fröpåsar, etiketter och andra trädgårdsting får den komma till nytta än. FOTO: Anna Örnberg

Därför ger huset stabilitet till växthuset

Innanför träramen täcktes gräsmattan med en tjock markduk, som sedan fästes mot träramens insida, fastklämd med en skruvad trälist mot ramen. Markduken är sedan helt dold med ett lager gårdsgrus.

Gruset är inte bara det nya golvet, utan ger också tyngd och stabilitet åt växthuset, så att det står stadigt när det blåser om knutarna.

 Nivåskillnaden i Lilla Växthaket har fixats med ett trappsteg av enklaste slag: En träram fyllt med grus! 
Nivåskillnaden i Lilla Växthaket har fixats med ett trappsteg av enklaste slag: En träram fyllt med grus!  FOTO: Anna Örnberg

Träramen lyfte upp växthuset med ca 15 cm. Det gav lite extra takrymd men också en nivåskillnad från marken som krävde ett trappsteg. Det löste Anders med ett trappsteg i form av ännu en enkel träram, fylld med grus. Fiffigt!

 Ett växthus av enklaste modell med kanalplast låter inte varken gammaldags eller charmigt. Men med rätt val av inredning och prylar har Cecilia fångat rätt känsla.
Ett växthus av enklaste modell med kanalplast låter inte varken gammaldags eller charmigt. Men med rätt val av inredning och prylar har Cecilia fångat rätt känsla. FOTO: Anna Örnberg

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen