Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 19 april 2018

Så funkar biologisk avloppsrening

Agneta och Lars har satsat på biologisk avloppsrening. Principen är enkel: Mikroorganismer tar hand om skadliga ämnen och växter tar upp överskottsnäring.

Reningen av ditt avfall sker i tre steg.

 Steg 1 och 3. Under bänken med växter till försäljning döljs två av stegen i avloppsrensningen. Steg 1 där slammet bryts ned och steg 3 som fångar upp fosfor.
Steg 1 och 3. Under bänken med växter till försäljning döljs två av stegen i avloppsrensningen. Steg 1 där slammet bryts ned och steg 3 som fångar upp fosfor. FOTO: Agneta Bergström

1. Slamnedbrytning. Avloppsvattnet samlas upp i en kammare varifrån det pressas vidare till en kammare med mikroorganismer som bryter ned slammet. När vattnet blivit tillräckligt flytande pumpas det vidare till själva reningen.

Läs också: Mätt på grönt – så mycket behöver du odla

 Steg 2. Det enda som syns av reningsanläggningen är dammen med växter som tar upp överskottsnäringen. Här växer smalbladigt kaveldun, svärdslilja, säv och vass.
Steg 2. Det enda som syns av reningsanläggningen är dammen med växter som tar upp överskottsnäringen. Här växer smalbladigt kaveldun, svärdslilja, säv och vass. FOTO: Agneta Bergström

2. Rening. Huvudsteget består av en damm med växter som får rota sig i så kallade bioblock. Dessa består av spiralrör med mycket stor effektiv yta där mikroorganismer kan växa till. Växternas rötter ökar ytterligare ytan. Mikroorganismerna tar hand om ämnen som är skadliga för miljön, även läkemedelsrester.

 Kontrollpanelen med den röda lampan som varnar för driftsstopp. Hos Agneta och lars har det hänt några gånger när pumpen stängts av vid högt flöde och då har det bara varit att slå på den igen.
Kontrollpanelen med den röda lampan som varnar för driftsstopp. Hos Agneta och lars har det hänt några gånger när pumpen stängts av vid högt flöde och då har det bara varit att slå på den igen. FOTO: Agneta Bergström

3. Fosforfälla. Vattnet leds genom en säck med ett kalkmaterial som binder fosfor. När kalken är mättad byts den ut och är då attraktiv som gödsel på åkermark.

 Så här kan reningsdammen se ut när det grävts ner helt och hållet.
Så här kan reningsdammen se ut när det grävts ner helt och hållet. FOTO: Alnarp Cleanwater

Välj det som passar. Lars och Agneta har alla tre reningssteg. Om du har en väl fungerande trekammarbrunn kan du välja att ansluta den till steg 2. Steg 3 är bara obligatorisk om du har så kallad hög skyddsnivå där du bor. Är det normal skyddsnivå kan du välja bort det sista steget. Kapaciteten kan anpassas från att passa ett fritidsboende till en hotellanläggning.

Mer info: www.alnarpcleanwater.se.

Läs också: Odla mer: Så djupgräver du jorden som Bella Linde

Är med i Lands Öppen Trädgård

Namn: Agneta och Lars Andersson.

Bor: Branta täppan, Skottvångs gruva, Mariefred.

Gör: Agneta arbetar på en plantskola, Lars på ett gruppboende.

Familj: Tre vuxna barn.

Visningsträdgård: Agneta och Lars tar emot besök under Lands Öppen trädgård och några andra tillfällen under säsongen. Då säljer de även växter, chiliinläggningar, ägg, trasmattor och sniderier.

Mer info: www.brantatappanstradgard.n.nu.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen