Så funkar biologisk avloppsrening
Agneta och Lars har satsat på biologisk avloppsrening. Principen är enkel: Mikroorganismer tar hand om skadliga ämnen och växter tar upp överskottsnäring.
Reningen av ditt avfall sker i tre steg.
1. Slamnedbrytning. Avloppsvattnet samlas upp i en kammare varifrån det pressas vidare till en kammare med mikroorganismer som bryter ned slammet. När vattnet blivit tillräckligt flytande pumpas det vidare till själva reningen.
Läs också: Mätt på grönt – så mycket behöver du odla
2. Rening. Huvudsteget består av en damm med växter som får rota sig i så kallade bioblock. Dessa består av spiralrör med mycket stor effektiv yta där mikroorganismer kan växa till. Växternas rötter ökar ytterligare ytan. Mikroorganismerna tar hand om ämnen som är skadliga för miljön, även läkemedelsrester.
3. Fosforfälla. Vattnet leds genom en säck med ett kalkmaterial som binder fosfor. När kalken är mättad byts den ut och är då attraktiv som gödsel på åkermark.
Välj det som passar. Lars och Agneta har alla tre reningssteg. Om du har en väl fungerande trekammarbrunn kan du välja att ansluta den till steg 2. Steg 3 är bara obligatorisk om du har så kallad hög skyddsnivå där du bor. Är det normal skyddsnivå kan du välja bort det sista steget. Kapaciteten kan anpassas från att passa ett fritidsboende till en hotellanläggning.
Mer info: www.alnarpcleanwater.se.
Läs också: Odla mer: Så djupgräver du jorden som Bella Linde
Är med i Lands Öppen Trädgård
Namn: Agneta och Lars Andersson.
Bor: Branta täppan, Skottvångs gruva, Mariefred.
Gör: Agneta arbetar på en plantskola, Lars på ett gruppboende.
Familj: Tre vuxna barn.
Visningsträdgård: Agneta och Lars tar emot besök under Lands Öppen trädgård och några andra tillfällen under säsongen. Då säljer de även växter, chiliinläggningar, ägg, trasmattor och sniderier.
Mer info: www.brantatappanstradgard.n.nu.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.