Så ger du gamla fruktträd nytt liv – expertens tipsar
Funderar du på att ta bort dina gamla äppelträd? Gör inte det! Här är knepen som ger åldrande fruktträd nytt liv.
Gamla halvdöda fruktträd och dysterkvistar gör ingen trädgårdsägare glad. Men bortglömda träd kan leva och blomstra i många år till om man tar hand om dem på rätt sätt.
Vid beskärning gäller det att gå varligt fram och inte ta för mycket och för kraftiga grenar.
– Det kan chocka trädet så att det inte bär frukt på många år, säger Christer Sandberg, ordförande i Sveriges pomologiska förening som själv tagit sig an en gammal samlarträdgård utanför Örebro där träden fått en andra andning.
– Huvudregeln är att göra trädet luftigare så att det kan torka ut snabbt efter regnskurar. Det minskar risken för exempelvis skorv på äpplena och försvårar också för andra svampar.
Läs också: Det här kan du göra med fallfrukten
Ta bort döda kvistar och bark
En grundläggande åtgärd i arbetet med gamla träd är att rensa dem från dött material. Det gäller både kvistar och grenar, men även död bark. Om det växer mycket mossa och lavar på trädet kan det vara ett tecken på att kronan är för fuktig. Då gäller det att alltså att glesa ut den. Rensa också ut eventuella håligheter i trädet från förmultnande material så att det inte blir en trädkompost.
Beskär under JAS-perioden
Fruktträd kan klippas och beskäras både under våren och under den så kallade JAS-perioden, förkortning för juli, augusti, september. Nya träd och träd som växer svagt skall klippas under våren medan starkväxande och stora träd skall klippas under JAS, förklarar Christer Sandberg.
– Bästa knepet för att ge ett gammalt träd liv är att respektera det och gå varligt fram och låta det få en ny form under några år. Att lära sig beskära så man gör det på rätt sätt och lägger snitt och klippning rätt.
Pomologens 6 bästa tips
1. Förhindra röta och angrepp
Rensa ut det som är dött och glesa ut kronan för snabbare torkning efter regn. Ta bort mossa och lös bark som kan vara ett gömställe för svamp och parasiter.
2. Ta bort lågt hängande grenar
På gamla träd tenderar den gamla fruktveden att hänga långt ner, ibland i vägen för gräsklippare och annat. Klipp upp dessa grenar till någonstans där det finns ett skott som går mera upprätt. På så sätt blir det också luftigare under trädet.
3. Sätt stopp för sork
Håll gräset kort under träden så inte sorkar trivs där. De kan göra stor skada på rötterna.
4. Få frukt under hela året
Har du många träd av samma sort där all frukt mognar tidigt? Då kan det vara svårt att hinna ta hand om den vilket i sin tur kan leda till att trädet tas bort i onödan. Lösningen är att beskära trädet lite kraftigare och ympa in andra sorter som mognar vid olika tidpunkter.
Trädet skänker ny glädje och hela rotsystemet är ju gratis sedan många år. Har du goda förvaringsmöjligheter kan du ympa in sorter så du har äpplen hela året!
5. Undvik vanliga misstag
De vanligaste misstagen är att man klipper på fel sätt och lägger snitten fel, vilket blir en inkörsport för svampar och sjukdomar. Ett annat vanligt fel är att inte veta skillnaden mellan att beskära för att styra trädets växtriktning och att beskära för att få frukt. Det finns många som tror att man skall klippa bort alla ”vattenskott”, som de kallas, varje vår.
Detta leder till att man bara får fler och fler vattenskott varje vår. Istället kan man använda de vegetativa skotten för andra ändamål, som att skapa nya grenar eller att skapa fruktved. Desto mer fruktved, desto mindre vegetativa skott!
6. Bok om beskärning
Införskaffa en bra bok om beskärning.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.