Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 11 april 2019

Så gör du buketter av grönsaker

Ett berg av kål, lök och äpplen. Bakom hoppar en lycklig Annika Unt upp och ner. Hon gör buketter av grönsaker och kan inte stå still.

– Så roligt! Tänk att man kan ha så här kul!

 Fint av mat. Annika Unt visar hur man gör buketter av frukt och grönt.
Fint av mat. Annika Unt visar hur man gör buketter av frukt och grönt. FOTO: Thomas Carlgren

Annika leker, det går inte att beskriva det på annat sätt. När hon ska visa Lands läsare hur man gör buketter och bordsdekorationer av grönsaker och frukt lossnar allt och det blir bara roligt.

 Annika Unt gör vackra buketter och bordsdekorationer av frukt, bladgrönt och grönsaker.
Annika Unt gör vackra buketter och bordsdekorationer av frukt, bladgrönt och grönsaker. FOTO: Thomas Carlgren

Hon bygger med färger och former. En lök kan bli matt gul med skalet på men när den skalats skimrar den i rosa.

– Om man låter kålen ligga i rumstemperatur över natten blir den mjuk och bladen går att forma, berättar Annika samtidigt som hon rullar kanterna på en brysselkåls yttre blad så att den liknar en pionknopp.

Avskyr att slänga blommor

Annika Unt från Lund är dietist och kommunikatör med en ovanlig hobby. Hon gör buketter av grönsaker och frukt, oftast svenskt och det som är i säsong. För att harva in allt hon gör under samma titel kallar hon sig för veggista.

Bukettbyggandet började i skolmatsalen.

– Jag jobbade med skolmat och ville hitta ett sätt att göra fint på borden, något som inte innebar att man måste köpa något, berättar Annika medan hon bottnar en korg med krusiga savoykålsblad.

– Och så hatar jag verkligen att slänga blommor i soporna.

Hobby som växte

Först var bukettmakandet avkoppling och presenter Annika tog med när hon blev bjuden hem till vänner. Nu har hobbyn vuxit. Hon gör buketter på beställning, oftast till event, och Göran Persson är en av dem som fått en.

De fina bordsbuketterna får ett liv till. Annika skickar med ett eller flera recept som passar så att grönsakerna blir en måltid dagen efter festen.

– Smart, eller hur? Det blir snyggt, hållbart och mycket prisvärt.

Så bygger du en grönsaksbukett

 Allt som behövs för en ätbar bukett.
Allt som behövs för en ätbar bukett. FOTO: Thomas Carlgren

Material: Korg, kruka eller form att bygga i. Savoykål och rödrosig ekbladssallat. Svenska äpplen. Lökar, till exempel bananlök, rödlök eller små gula lökar. Grillpinnar av trä, sprejflaska och vass kniv.

1. Börja med grönt.

 Savoykål i botten ger en fin kant.
Savoykål i botten ger en fin kant. FOTO: Thomas Carlgren

Annika tar loss savoykålsblad och draperar dem kring formens kanter. Om kålen fått ligga i rumstemperatur ett tag blir bladen lättare att forma.

2. Fyll på för stadga

 Mer grönt ger stadga.
Mer grönt ger stadga. FOTO: Thomas Carlgren

I mitten sätts ett litet huvud ekbladssallat ner. Om sallatshuvudet är väldigt tätt kan man ta bort de mittersta bladen för att ge plats åt dekorationer. De gröna bladen ger en stadig grund när grillpinnarna ska stickas ner senare.

3. Pynta med frukt

 Äpplen för mer färg.
Äpplen för mer färg. FOTO: Thomas Carlgren

Ett vackert äpple sätts på grillpinne som sedan sticks ner i det gröna. Annika väljer att ha fnaset uppåt så att äppelformen blir tydlig.

4. Mörkare färger

 Skalad rödlök syns mer.
Skalad rödlök syns mer. FOTO: Thomas Carlgren

Vill du ha mycket färg? Skala rödlöken så blir den vackert rödrosa och glänsande. Stick en grillpinne i och arrangera.

5. Fyll på med lökar

 Smålökar i olika former.
Smålökar i olika former. FOTO: Thomas Carlgren

Komplettera med fler spännande lökformer. Annika väljer en skalad bananlök och mattgula smålökar.

6. Spreja med vatten

Vattnet är bra för hållbarhetens skull och för att det blir extra vackert med alla droppar.

Läs också: Snittblommorna som håller längst – här är favoriterna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen