Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 12 maj 2020

Så gör du din egen bonsai – av svenska träd

Ett fint bonsaiträd kan kosta flera tusentals kronor. Men det går att driva upp dem från egna sticklingar. Allt som behövs är lite pyssel och en stor portion tålamod enligt Maria Arborelius, en av Sveriges främsta experter på området.

 En av Maria Arborelius favoriter - en kastanj. Den äldsta bonsaien hon har i sin trädgård är en kastanj från 1979 som kommer från hennes föräldrahem.
En av Maria Arborelius favoriter - en kastanj. Den äldsta bonsaien hon har i sin trädgård är en kastanj från 1979 som kommer från hennes föräldrahem. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Den äldsta bonsaien i Maria Arborelius trädgård i stadsdelen Limhamn i Malmö, är från 1979. Det är en självsådd kastanj som hon tog från sina föräldrars gård när hennes intresse för de små japanska miniatyrträden väcktes.

I dag har hon ett 70-tal bonsaier som står i krukor i den 650 kvadratmeter stora trädgården plus ett stort antal som står på tillväxt på friland. De flesta av dem är miniatyrer av helt vanliga träd som man kan se i naturlig storlek i skogen.

 Vit tall, naverlönn, japansk lönn, lärk, kastanj, kinesisk en. Längst fram en japansk azalea, bakom syns kinesisk kvitten.
Vit tall, naverlönn, japansk lönn, lärk, kastanj, kinesisk en. Längst fram en japansk azalea, bakom syns kinesisk kvitten. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

– Man kan ta i stort sett vilket svenskt träd eller buske som helst och forma det till en bonsai. Jag har själv flera kastanjer, ekar, björkar och bokar och jag har även bonsai av oxbär och måbär, berättar Maria Arborelius, som är kretsansvarig i södra Sverige inom Svenska Bonsaisällskapet.

Konst med träd i skål

Bonsai betyder ordagrant ett träd i en skål och det är precis vad det handlar om. I den ursprungligen kinesiska konstformen, som på senare tid förknippas mest med Japan, formar man genom klipapning och beskärning ett miniatyrträd i en kruka.

– Jag läste en artikel om bonsai när jag var student och blev intresserad. På den tiden fanns det inte mycket skrivet om det i Sverige, men jag hittade en del böcker på engelska, berättar hon.

Hennes intresse växte ytterligare under en resa till Heidelberg i Tyskland där det fanns ett Bonsaicentrum och museum som var rena paradiset för bonsai-intresserade. När hon kom hem igen tog hon kontakt med Svenska Bonsaisällskapet.

– Jag var med på en kurs under en helg där jag fick lära mig hur man planterar och beskär bonsaier. Jag hade inga pengar att köpa något för så de första bonsaierna jag skaffade tog jag som självsådda plantor i trädgården, berättar hon.

Arvegods i öst

 En bonsai på en avenbok (koreansk avenbok). Den här har Maria Arborelius haft i sin trädgård sedan tidigt 1990-tal.
En bonsai på en avenbok (koreansk avenbok). Den här har Maria Arborelius haft i sin trädgård sedan tidigt 1990-tal. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Kastanjen som var bland de allra första har hon som sagt kvar. Andra som hon har en speciell relation till är en bonsai av en avenbok från tidigt 1990-tal, en av oxbär som hon köpte från en plantskola 1995 och några japanska lönnar som hon hittade vid ett tempel som självsådda i Osaka i Japan 2000.

– I Japan kan ett träd i en kruka inte kallas för bonsai förrän efter 25 år. De äldsta vederlagda bonsaierna är över 800 år gamla, men det finns de som påstås vara bortåt 1000 år gamla.

 En japansk lönn, 'Deshojo', som bonsai. De japanska lönnarna skiftar i färg från ceriserosa på våren till grönt och på hösten rött. Den här bonsaistilen kallas informellt upprätt.
En japansk lönn, 'Deshojo', som bonsai. De japanska lönnarna skiftar i färg från ceriserosa på våren till grönt och på hösten rött. Den här bonsaistilen kallas informellt upprätt. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

I fjärran östern går en bonsai i arv i generation efter generation och vårdas ömt som en familjemedlem.

– De flesta av mina bonsaier har jag drivit upp själv. Det är bara någon enstaka som jag köpt färdig. Men det är inte alla som har samma tålamod som jag har, säger Maria Arborelius med ett leende.

 Med metalltråd lindas grenarna och tvingas växa i den riktning som man önskar.
Med metalltråd lindas grenarna och tvingas växa i den riktning som man önskar. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Förutom tålamod kräver bonsaier mycket skötsel. Bladen ska beskäras liksom grenar och rötter. För att växa i den riktning man önskar ska grenarna bindas upp med metalltråd. Maria rekommenderar bruneloxerad aluminiumtråd. Dessutom ska de vattnas regelbundet – ibland så ofta som två gånger om dagen.

– Men det är samtidigt en avkoppling. Jag kan bli sittande framför en bonsai i timmar och studera den innan jag kommer fram till hur jag vill att den ska formas.

Många olika stilar

Det finns en lång rad stilformer när det gäller bonsai. Maria Arborelius visar oss några exempel när vi går runt i hennes trädgård. Som till exempel jin och shari som skapas med död ved på trädet så att det ser ut som om det drabbats av till exempel ett blixtnedslag, kaskad som ger sken att trädet växer nedåt, som utmed en klippa, och informellt upprätt som är den vanligaste stilformen.

 Jin och shari heter det när man genom död ved får det att se ut som om trädet träffats av ett blixtnedslag. Här har Maria Arborelius format stilen på en bonsai av ett lärkträd.
Jin och shari heter det när man genom död ved får det att se ut som om trädet träffats av ett blixtnedslag. Här har Maria Arborelius format stilen på en bonsai av ett lärkträd. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

För att det ska vara en riktig bonsai ska trädet också ha synliga rötter på ytan av jorden. Det skapas genom att man klipper de djupare rötterna och kortar sugrötterna och helt avlägsnar de tjocka pålrötterna.

– Synliga rötter gör att trädet ser äldre ut. Det finns också en stilform där man låter rötterna växa över en sten.

Hemma hos Maria Arboreliushittar man inga bonsaier inomhus. Hon har medvetet valt träd och buskar som tål det svenska vinterklimatet och de står ute på vintern.

– Men om man vill ha en inomhusbonsai kan man till exempel forma en benjaminfikus, rosmarin eller myrten, föreslår hon.

Läs också: Så sköter du en azalea

Så skapar du en bonsai

 Maria Arborelius har drivit fram bonsaier i över 30 år och är kretsansvarig i södra kretsen i Svenska Bonsaisällskapet.
Maria Arborelius har drivit fram bonsaier i över 30 år och är kretsansvarig i södra kretsen i Svenska Bonsaisällskapet. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
  • Det går att skapa en bonsai av alla träd och buskar som du hittar ute i naturen. Men om det inte är din egen mark är det klokt att inhämta markägarens tillstånd innan du tar plantor.
  • För att få ditt lilla miniatyrträd att växa i den riktning som du önskar ska du tidigt på våren beskära grenar och blad, Det gör också att förgreningarna ökar.
  • Genom att beskära blad och barr får man fram mindre, mer proportionella, blad på miniatyrträdet. Spara ett par bladpar vid beskärningen. Blommor och bär behåller däremot sin ursprungliga storlek, vilket skapar en kraftfull effekt.
 En bonsai på en azalea (japansk azalea). Lägg märkte till att blommorna har naturlig storlek medan bladen formar sig efter miniatyrträdets storlek.
En bonsai på en azalea (japansk azalea). Lägg märkte till att blommorna har naturlig storlek medan bladen formar sig efter miniatyrträdets storlek. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
  • Det är genom beskärningen av grenar som du skapar en bonsai som du vill ha den. Tänk på att en stilren bonsai har en framsida som vänds mot betraktaren, vilket ger ett tredimensionellt djup.
  • För att tvinga grenarna att växa i en viss riktning lindar man dem med metalltråd. För att undvika att trädet skadas rekommenderas eloxerad metalltråd.
 En bonsaiodlares specialverktyg. Här finns olika avbitartänger och andra redskap för att klippa och beskära rötter och grenar och bruneloxerad aluminiumtråd för att linda grenarna.
En bonsaiodlares specialverktyg. Här finns olika avbitartänger och andra redskap för att klippa och beskära rötter och grenar och bruneloxerad aluminiumtråd för att linda grenarna. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
  • Ett riktigt bonsaiträd har synliga rötter och det får man fram genom att årligen klippa sugrötterna under de första åren. Pålrötterna, som går på djupet och som hindrar att fullvuxna träd blåser omkull, avlägsnas helt.
 Detalj på rotsystemet av Zelkowa serrata.
Detalj på rotsystemet av Zelkowa serrata. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
  • Glöm inte att vattna. En bonsai ska vattnas regelbundet och kronan ska gärna duschas varje dag. Hur mycket och hur ofta man ska vattna beror på trädets art, krukans storlek och luftfuktigheten, men vid varma och torra perioder kan det krävas bevattning två gånger om dagen.
  • Bonsaier ska planteras i porös och genomsläpplig jord. Det är viktigt att vatten inte blir stående i krukan eftersom det kan leda till att rötterna ruttnar.
  • Gödsla med halva styrkan av ett flytande fullgödselmedel en gång i veckan så länge trädet växer till sig och ska formas. Färdig bonsai gödslar man mindre ofta och sparsammare.
  • Utrusta dig med en stor portion tålamod. Det tar flera år att forma en stilren bonsai.

De vanligaste bonsaiformerna

Informellt upprätt: Den vanligaste stilformen. Trädet är upprätt, med slingrande stam och grenverk i tydliga avsatser.

Kaskad: Ger sken av att trädet växer nedåt, som utmed en klippa. Kronan ska sträcka sig nedanför krukans botten.

Dödved: Trädet saknar stora delar av sin bark och ger intryck av att ha träffats av blixten och ger intryck av hög ålder. (jin=dödved i toppen, shari=dödved på stammen).

Dunge/flerstammig: Grupp av träd från en gemensam rotad stam. Kallas även flotteplantering.

Klipplantering: Ett eller flera träd växer på en sten, vilket ska föreställa ett berg.

Kvastform: Populär bland arter som har en kraftig förgrening. Ingen öppen front utan kvastlik krona.

Rot över sten: Stammen växer på en sten och rötterna omfamnar denna på väg ner mot jorden.

 Rot över sten kallas den här stilen. Här har Maria Arborelius fått en avenboks rötter att omfamna en sten på vägen ner mot jorden i krukan.
Rot över sten kallas den här stilen. Här har Maria Arborelius fått en avenboks rötter att omfamna en sten på vägen ner mot jorden i krukan. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Halvkaskad: Liknar kaskad, men här efterliknar den ett träd som hänger ut över vatten. Behöver inte hamna under krukhöjd.

 Halvkaskad kallas den här bonsaistilen på en azalea som ser ut att växa över ett vattendrag.
Halvkaskad kallas den här bonsaistilen på en azalea som ser ut att växa över ett vattendrag. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Formell upprätt: Kräver rak stam och anses vara en av de svåraste stilarna.

Vindsvept: Ska ge sken av ett vindpinat träd på en blåsig kust med alla grenar åt samma håll.

Tänk på…

  • Att inte gräva upp och omplantera en bonsai mitt i sommaren.
  • Att ha tillräcklig dränering i krukan. Annars kan rötterna ruttna.
  • Att inte slarva med gödningen.

Fakta

Bor: Villa i Limhamn.

Yrke: Tandläkare, kretsansvarig för södra Svenska Bonsaisällskapet.

Trädgårdens yta: 650 kvadratmeter.

Trädgårdens ålder: 30 år. Förutom bonsaiträd består den bland annat av en stor guldfiskdamm, japanska lönnar och flera sorter av rhododendron.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen