Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 16 april

Så gör du nässelvatten

Vill du ge dina växter lite extra skjuts så är nässelvatten alltid en bra idé. Så här gör du och använder den. Enkelt, billigt och vänligt mot dina andra växter.

Att göra ditt nässelvatten kommer innebära en rätt stark odör, så förbered vattnet en bit bort från där du vill njuta av andra dofter. Den växtgivande kraften är framför allt kväve, så var försiktig med växter som inte vill ha för mycket av den varan.

Läs också: Så gör du vårens godaste nässelsoppa

Det här behöver du:

En hel hög med nässlor. Välj gärna nässlor under våren eller försommaren eftersom de innehåller rikligt med de näringsämnen som behövs: kväve, fosfor och kalium.

En hink och ett lock. Särskilt viktigt om du kommer ha hinken nära din bostad eftersom det kommer lukta illa och det kommer komma mycket flugor som vill försöka lägga ägg i sörjan som uppstår när organiskt material bryts ner.

Vatten. Varmt vatten gör att fibrerna bryts ner fortare, men ta inte varmt vatten från kranen eftersom du kanske får med dig andra ämnen som du inte vill ha i din rabatt på grund av gamla rör.Läs också: Så blir du av med spindlar hemma – utan tunga kemikalier

Så här gör du:

Du lägger ner en hel drös med nässlor i hinken.

Fyll på med vatten

Lägg på lock och vänta.

Det kan gå allt mellan 3 till 14 dagar innan du kan använda ditt nässelvatten. När det är klart i hinken så luktar det väldigt illa, och är väldigt mörk. Så späd ut vätskan med vatten så att det ser ut som svagt te, det vill säga ljusbrunt. Om du inte späder ut nässelvattnet så riskerar dina växter att få för mycket av det goda och få dåligt motstånd eftersom de växer upp för fort.

Vad du kan använda nässelvatten till:

Gödsla dina växter. Om du ska vattna innan du planterar kan du vattna på med en ordentlig mängd nässelvatten. Glöm inte att späda ut vattnet!

Nässelvattnet kan även användas som en sprej mot ohyra och svampangrepp. Tillsätt då en matsked såpa eller T-sprit per liter utspädd lösning. Spreja inte i solsken. Används även förebyggande.

Du kan använda den mot bladlöss men det är inte en garanterad succé, det beror lite på hur plantan mår i övrigt. Men det skadar aldrig att testa en gång och se om man når resultat.

Läs också: Det här kan du också göra med dina nässlor

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen