Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 10 november 2021

Så gör du plats för regnet i din trädgård

Din trädgård kan lösa regnproblem. Här är tipsen som gör din trädgård snyggare och mer lättskött samtidigt som den minskar risken för översvämningar.

Från redaktionen

Texten publicerades första gången 2021.

 Varje regn kan bli ett skådespel om vattnet leds rätt. En platt sten ovanför en damm, stenparti eller regnrabatt bjuder på ett tillfälligt vattenfall.
Varje regn kan bli ett skådespel om vattnet leds rätt. En platt sten ovanför en damm, stenparti eller regnrabatt bjuder på ett tillfälligt vattenfall. FOTO: TT

– Vi måste hjälpas åt. Kommunerna kan inte lösa problemen med översvämningar ensamma, inte privatpersonerna heller, säger Nina Steiner, kommunikatör på VA Syd i Malmö.

Den stora översvämningen i Malmö 2014 var en ögonöppnare för kommunen. En skyfallskartering var redan gjord men nu blev det klart att det brådskade och att kommunen inte kunde göra jobbet utan hjälp. Arbetet med en skyfallsplan började.

Kampanj för mer plats för vattnet

– 30 procent av marken är kommunens medan den privata marken är 70 procent. Regnar gör det på alla 100.

Resultatet blev kampanjen Tillsammans gör vi plats för vattnet där kommunalförbundet VA Syd bäddade med ett rejält informationspaket med tips på hur vanliga trädgårdsägare kan ta hand om vattnet på den egna tomten i stället för att det ska rinna ut i ett dagvattensystem som inte hinner med.

Upp med stuprören

 Snygg hund, snyggt bygge. Hunden Smilla bredvid en riktigt tjusig ränndal i tegel.
Snygg hund, snyggt bygge. Hunden Smilla bredvid en riktigt tjusig ränndal i tegel. FOTO: VA Syd

Ledningsnätet klarar inte av att ta emot allt vatten när det regnar riktigt mycket, då riskerar det att tryckas upp i källare och orsaka översvämning.

– Vi ser ju en förändring i hur bostadsområdena ser ut. Gräs, träd och annat som suger upp vatten byts mot hårdgjorda ytor som altaner, packade grusytor och markplattor. Det gör problemen värre, säger Nina.

Varje stuprör som kopplas loss belönas

– För att visa hur mycket vi värdesätter det här ger vi fastighetsägare i Malmö och Lund 2 500 kronor för varje stuprör de kopplar loss från dagvattensystemet.

Vill du också göra din trädgård regnsmartare? Här bjuder VA Syd på några av kampanjens tips.

Samla regn i tunna

 IBC-tanken kan täckas med en bambuskärm. Ställs tanken på några lastpallar är det också lätt att få in vattenkannan under kranen.
IBC-tanken kan täckas med en bambuskärm. Ställs tanken på några lastpallar är det också lätt att få in vattenkannan under kranen. FOTO: VA Syd

Första anhalten i regnhanteringen blir samlandet. Med en smart utformad regntunna kan du få vatten till växterna även om det blir torka.

Du kan välja en vanlig tunna i trä eller plast eller kanske en IBC-tank med metallkorg.

 Med en fällbar utkastare en bit upp bestämmer du själv när tunnan ska fyllas. Stäng utkastaren och ränndalen av tegel leder vattnet ut i gräset.
Med en fällbar utkastare en bit upp bestämmer du själv när tunnan ska fyllas. Stäng utkastaren och ränndalen av tegel leder vattnet ut i gräset. FOTO: schulzie
 Att filtrera vattnet är plättlätt. Har du inget rensgaller på stupröret kan du trä på en nylonstrumpa.
Att filtrera vattnet är plättlätt. Har du inget rensgaller på stupröret kan du trä på en nylonstrumpa. FOTO: Gunnel Carlsson

Ett lock hindrar olyckor och hejdar skräp från att komma ner i vattnet.

Se också gärna till att tunnan har ett överfyllnadsskydd. Det enklaste är en slang i övre delen av tunnan som leder vattnet vidare ut från huset när tunnan blivit full.

Bygg en ränndal

 Gamla nockpannor ger vattnet skjuts ut från huset.
Gamla nockpannor ger vattnet skjuts ut från huset. FOTO: VA Syd

Förr fanns de i varje hörn på i stort sett varje hus. Ränndalarna gjöts ofta i betong och ledde ut vattnet från huset.

Sedan revs de bort, när det blev ”inne” att låta stuprören gå ner i dagvattenlednigen.

Nu är det dags att ta tillbaka dem. Kapa och plugga igen stupröret där det går ner i marken. Sätt sedan dit en utkastare.

Lägg sedan dit tegelsten, takpannor eller snygg marksten under. Kolla fallet noga så att vattnet rinner bort.

 Träden behöver vatten och regnet behöver någonstans att ta vägen.
Träden behöver vatten och regnet behöver någonstans att ta vägen. FOTO: VA Syd
 En gnutta cement mellan uteplatsen och den anslutande ränndalen minskar spillrisken.
En gnutta cement mellan uteplatsen och den anslutande ränndalen minskar spillrisken. FOTO: VA Syd

Låt sedan ränndalen sluta i gräset, en stenkista eller en regnrabatt. Du kan också välja att leda ut vattnet i din törstigaste odling, så behöver du inte vattna så ofta.

Är inte ränndalen något för dig kan du lösa problemet med en regnvattenspridare, mjuk slang som rullar ut sig själv när den fylls med regnvatten. Du kan också använda enkla saker som en bit gammal hängränna eller en ihopspikad ränna av trä.

Läs också: Bygg regnvänlig altan och parkering

Gräv en regnrabatt

 Jättedaggkåpan fungerar fint som marktäckare i din regnrabatt.
Jättedaggkåpan fungerar fint som marktäckare i din regnrabatt. FOTO: emer1940

Vackert och smart på en gång. En regnrabatt är torktålig nog att vara vacker när solen skiner och tar emot och suger upp regnet när det behövs.

1. Välj ett ställe i trädgården som ligger lågt i förhållande till omgivningen och en bit från fasaden.

 Lite nerförsbacke behövs, även efter regnrabatten om den skulle bli överfull.
Lite nerförsbacke behövs, även efter regnrabatten om den skulle bli överfull. FOTO: VA Syd

2. Gräv en grop som är mellan en halv och en meter djup. Storleken beror på hur stor takyta som vattnet kommer ifrån. En storlek på ungefär fem procent av den hårdgjorda ytan brukar vara lagom.

 Grus i botten och sandig jord ovanpå suger i sig regnet.
Grus i botten och sandig jord ovanpå suger i sig regnet. FOTO: VA Syd

3. Lägg två till tre decimeter grus eller liknande i botten och täck med en fiberduk. Fyll på med jord men behåll en skålad form där kanterna sluttar lite in mot mitten. Jorden ska vara sandrik så att vattnet lätt rinner igenom.

4. Plantera växter som klarar både korta blöta perioder och längre perioder av torka, gärna sorter som finns naturligt i Sverige.Läs också: Växterna som trivs i din regnrabatt

Smarta sätt att sila vatten

 En torrbäck löper genom trädgården. Utan regn är den en stenig prydnad, när det regnar en bäck som vattnar växterna.
En torrbäck löper genom trädgården. Utan regn är den en stenig prydnad, när det regnar en bäck som vattnar växterna. FOTO: Kristina Bäckström
 När regntunnan blir full rinner vattnet ut i en svacka som är grund nog att köra över med skottkärra och traktor. Det som inte silas ner i marken pilar vidare.
När regntunnan blir full rinner vattnet ut i en svacka som är grund nog att köra över med skottkärra och traktor. Det som inte silas ner i marken pilar vidare. FOTO: Kristina Bäckström
 Torrbäck helt fylld av runda stenar.
Torrbäck helt fylld av runda stenar. FOTO: VA Syd

Torrbäck: En stenig ränna genom trädgården leder bort vattnet samtidigt som växterna intill vattnas. Gör gärna något djupare parti som kan spara vattnet en stund innan det silas undan.

Sänkor: En plats som ligger lågt i trädgården kan bli en vattensamlare. Ytan kan vara både mjuk och hårdgjord. Det kan vara en damm, en liten kaffegrop när det inte regnar eller en plantering med törstiga träd.

Infiltreringsyta: Gräs, grus och jord tar upp och filtrerar vattnet. Led ut regnvatten till rabatterna så har du bevattningen gratis.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen