Så härdas potatis för att klara vinterlagring
En potatis behöver skinn på näsan. Så här gör du för att skalet ska bli tjockt nog för att skydda under hela vinterns lagring!
En ung liten knöl har tunt skal, snudd på genomskinligt, och när du gräver upp den riskerar du att skada skalet så att potatisen blir förstörd när den lagras. Får den där emot tid på sig att utveckla ett tjockare skal är den en riktig hårding.
Så här ger du din potatis de allra bästa förutsättningarna.
Vänta med skörden
Den bästa platsen för en potatis att bli stor och stark på är i jorden. Vänta med skörd ungefär två veckor sedan blasten vissnat ner. Då har potatisen tuffat till sig.
Drabbas odlingen av potatisbladmögel kan du bli tvungen att slå av blasten. Vänta i så fall två veckor innan du gräver upp potatisarna.
Läs också: Mätt på grönt – så mycket behöver du odla
Gräv försiktigt
Spade, potatishacka eller grep. Vilket redskap du än använder är tricket att sätta ner verktyget en bra bit från plantans mitt. Vänd upp jorden försiktigt och känn dig fram.
Härda i efterhand
Små skador och repor kan hinna läka om potatisarna får ligga i solen på ett torrt underlag någon timme. Samtidigt torkar blöt jord som sitter fast på knölarna och faller av.
Om potatisarna inte hunnit få ett starkt skal alls innan du grävde upp dem kan de läggas glest på en bit tyg eller på tidningar i ett mörkt rum. Täck med mer tidningar så att inte ljuset kommer åt.
Efter ungefär en vecka har skalet blivit tjockare och du kan lägga dem i vinterlagret.