Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 24 augusti 2018

Så härdas potatis för att klara vinterlagring

En potatis behöver skinn på näsan. Så här gör du för att skalet ska bli tjockt nog för att skydda under hela vinterns lagring!

 Tjockt skal ger potatisen bra lagringsegenskaper.
Tjockt skal ger potatisen bra lagringsegenskaper. FOTO: Istock

En ung liten knöl har tunt skal, snudd på genomskinligt, och när du gräver upp den riskerar du att skada skalet så att potatisen blir förstörd när den lagras. Får den där emot tid på sig att utveckla ett tjockare skal är den en riktig hårding.

Så här ger du din potatis de allra bästa förutsättningarna.

Vänta med skörden

 När blasten vissnat ner är rätt tid att gräva potatis.
När blasten vissnat ner är rätt tid att gräva potatis. FOTO: Istock

Den bästa platsen för en potatis att bli stor och stark på är i jorden. Vänta med skörd ungefär två veckor sedan blasten vissnat ner. Då har potatisen tuffat till sig.

Drabbas odlingen av potatisbladmögel kan du bli tvungen att slå av blasten. Vänta i så fall två veckor innan du gräver upp potatisarna.

Läs också: Mätt på grönt – så mycket behöver du odla

Gräv försiktigt

Spade, potatishacka eller grep. Vilket redskap du än använder är tricket att sätta ner verktyget en bra bit från plantans mitt. Vänd upp jorden försiktigt och känn dig fram.

Härda i efterhand

 En liten stund i solen kan hjälpa en skadad potatis.
En liten stund i solen kan hjälpa en skadad potatis. FOTO: Istock

Små skador och repor kan hinna läka om potatisarna får ligga i solen på ett torrt underlag någon timme. Samtidigt torkar blöt jord som sitter fast på knölarna och faller av.

Om potatisarna inte hunnit få ett starkt skal alls innan du grävde upp dem kan de läggas glest på en bit tyg eller på tidningar i ett mörkt rum. Täck med mer tidningar så att inte ljuset kommer åt.

Efter ungefär en vecka har skalet blivit tjockare och du kan lägga dem i vinterlagret.

Läs också: Niklas Kämpargård: ”Så tar du till vara skörden”

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen