Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 13 oktober 2015

Så klarar du ditt olivträd över vintern

Ge ditt olivträd i kruka den vinter det behöver. Ledorden för en lyckad invintring är svalka, ljus och fuktig luft.

FOTO: Istock

Olivträd är medelhavsväxter som vill ha en medelhavsvinter. Det ska vara ljust, svalt och fuktigt. Trädet behöver vintervilan för att kunna blomma nästa år. Ett knep som vissa odlare rekommenderar är att låta trädet stå ute tills det fått smaka på en första, liten frostknäpp. Då vet det ätt det är dags att vila.

Om du har ett frostfritt uterum är det allra bästa platsen för ett olivträd i vila. En temperatur på några plusgrader är perfekt, särskilt bra trivs oliven om det får rejält med ljus.

Läs även: Odla träd på fönsterbrädan – 5 roliga plantor att driva upp själv

Finns inget uterum kan ett vanligt bostadsrum fungera om elementet stängs. Försök hitta ett rum som har rejält med ljus. Om du har möjlighet kan du ge plantan extra ljus med lysrör eller lågenergilampa.

Vattna ytterst sparsamt. Precis som med andra medelhavsväxter är grundregeln att ju mer ljus plantan får, desto mer vatten krävs det. Känn i krukan då och då. Skvätt i lite vatten om ytan känns riktigt torr. Gödsla inte på vintern, trädet behöver vila.

Ett annat problem är den torra inomhus luften som kan få olivträdet att tappa blad. Duscha bladverket ofta med en vanlig sprejflaska. Passa också på att gå igenom bladen och leta efter ohyra som ull-löss eller spinn.

 

—–

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen