Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 20 september

Så lagras skörden – grönsak för grönsak

Spar skörden så att den klarar hela vintern. Här är goda förvaringsråd, grönsak för grönsak.

 Pumpor och squash trivs bäst inne i värmen.
Pumpor och squash trivs bäst inne i värmen. FOTO: IBL

• Basilika, persilja, och dill bevaras fint i frysen, i lufttäta förpackningar.

• Bladväxter som mangold, spenat och asiatiska bladväxter kan förvällas och frysas. I växthus eller drivbänk kan köldtåliga sorter stå kvar, och skördas färska i princip året om.

• Bondbönor kan med fördel torkas.

• Broccoli kan torkas eller frysas efter förvällning.

• Chilifrukter torkas, antingen genom att hela plantan hängs upp och ner, eller att frukt för frukt bres ut bre ut på en torkställning. Torkade kan frukterna mixas till ett pulver i matberedaren. Chili kan gärna skivas eller finhackas och frysas. Notera att det starka på chilifrukterna sitter i de vita hinnorna och i fröna. Gnugga dig inte i ögonen under hantering.

Läs också: Mjölksyrade morötter – så lätt gör du dem

• Frukt och bär kan torkas i ugn eller i torkapparat. Enklast är dock att göra sylt, saft och marmelad som konserveras eller fryses.

• Grönkål kan stå kvar i landet och skördas under vintern. Grönkål kan också frysas in efter förvällning.

• Gurka klarar sig i kylskåpet i några veckor men kan också läggas in eller syras.

• Kokärter torkas och kan hålla i flera år.

• Kryddor, som dragon, mejram, rosmarin och timjan, kan torkas i knippen på en torkställning i taket. Plockas en torr och solig dag och ska inte sköljas innan torkning. Oregano är toppen att både frysa och torka i knippen, gärna både och eftersom det blir som två olika kryddor.

• Lök behöver torka i några veckor för att få ett skyddande skal. Efter torkning kan lök förvaras i temperaturer nära noll, men klarar också flera månader i vanlig inomhustemperatur. Förvaras luftigt, i nätkassar eller upphängd i flätor.

• Morötter kan med gott resultat lagras i sandkar. Morötter, palsternacka och potatis kan stå kvar i jorden en bit in på vintern om de blastas av och täcks med isolerande material, till exempel halm. Gäller framför allt i landets södra delar.

• Märgärt, brytärt och sockerärt kan förvällas och frysas alternativt torkas.

• Potatis förvaras bäst vid 4–6 plusgrader och håller då i cirka 30 veckor, jämfört med omkring 20 dygns hållbarhet vid 20 plusgrader.

• Pumpa och vintersquash kan lagras inomhus. Skördas innan frost med en bit av skaftet kvar. Låt sedan torka i 25 grader tills ett hårt skal har utvecklats, sedan kan frukterna ligga framme som prydnad tills det är dags för användning.

• Purjolök kan stå kvar i landet och skördas under vintern. Täck med halm så att den inte fryser fast i jorden. Purjo kan också frysas in efter att först ha hackats i bitar.

• Rotfrukter förvaras bäst i temperaturer nära noll, i till exempel jordkällare, stuka eller en tunna nedgrävd i marken.

• Rödbetor förvaras bäst i jordkällare, stuka eller tunna nedgrävd i marken. Rödbetor kan också syras eller läggas in.

• Sallat håller sig i någon vecka i en plastpåse i kylen. Knepet för att ha sallat länge är att odla olika sorter och i etapper. Vintersallat kan skördas även när det har blivit kallt.Läs också: Så fryser du bäst in dina tomater

• Tomater, röda, kan frysas in direkt. För att spara plats kan de först hettas upp, skalas och mixas. Tomater kan också torkas.

• Tomater, gröna, kan lagras i rumstemperatur och mognar efterhand. Rodnad påskyndas om de läggs ihop med ett äpple. Om tomaterna slås in en och en i papper skyddas de lite extra. Gröna tomater kan också syltas.

• Vaxbönor och brytbönor bevaras genom att förvällas och frysas. Bönor kan också syras, men måste då först förvällas lätt. De kan också torkas.

• Vitkål passar bra för syrning. Lagras annars bäst i jordkällare, hängd med huvudet nedåt eller liggande på hyllor.

• Äpplen kan förvaras i jordkällare, stuka eller tunna nedgrävd i marken. Blanda inte äpplen med rotfrukter, äpplen innehåller gassubstansen etylen som påskyndar mognadsprocessen och som även påverkar andra grödor som ligger nära.

Äpplen kan också torkas i ringar uppträdda på pinnar eller snören och sedan läggas i en flat korg för vidare torkning innan förvaring. En äppelsvarv är en bra investering, den kärnar ur, skalar och skivar på samma gång och spar därmed tid.

Läs också: Så sparar du skörden ute och inne

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen