Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 20 april 2017

Så lockar du insekter till din trädgård – och räddar världen!

Utan bin och humlor havererar vårt jordbruk, våra blomsterängar och trädgårdar. Lösning är att locka pollinerarna till sig. Så här kan du bidra.

Bild 1/3 FOTO: All over press
Bild 2/3
Bild 3/3

Humlor, bin och andra pollinerare minskar kraftigt i hela världen. Utan pollinatörer försämras såväl jordbruk och livsmedelstillgång som fägringen på blomsterängar och i trädgårdar.

Enligt Thorsten Rahbek Pedersen, enhetschef på Jordbruksverket, har vildbin och humlor det extra tufft.

– Man ser att de slås ut. Samtidigt kan vi glädja oss åt att det går ganska snabbt att få upp bestånden igen genom att plantera in växter som lockar pollinerare i våra trädgårdar.

Hela samhällen raderas

Till hoten mot pollinatörerna hör kemiska bekämpningsmedel, även om neonikotinoider, som anses slå hårdast mot bin och humlor, är förbjudna inom EU.

Annat är jordbrukets monokultur, när mångfalden av växter minskar påverkas tillvaron för våra pollinatörer, liksom de varroa­kvalster som kan radera ut hela samhällen av honungsbin.

– Dessutom har vi blivit alldeles för bra på att bygga hus och plocka bort död ved i våra trädgårdar, säger Thorsten Rahbek Pedersen. Det innebär att det råder brist på de håligheter som många arter gillar. De vill helt enkelt ha ”bed & breakfast” vilket man kan bidra med genom att bygga bihotell.

Insekter är som skåningar

Att plantera växter som lockar till sig fjärilar, humlor och bin är alltså inte bara ett sätt att rädda insekterna själva, det är detsamma som fortsatt liv för världen. Och om Thorsten Rahbek Pedersen får råda ska vi föreställa oss insekterna som vore de skåningar:

– De vill ha god mat, mycket mat och mat i rättan tid.

Här är fler sätt att locka insekter

1. Vatten är viktigt för bin. Med en vattenspegel i form av en damm eller ett fågelbad lägger bina energi på pollinering i stället för att leta efter vatten.

2. Humlor bygger bo i lerkrukor och takpannor som är till hälften nedgrävda i marken. Gör gärna en liten koloni av lerkrukor och gamla trasiga takpannor.

3. En bunt avsågade bambupinnar eller ihåliga fläder- eller hallongrenar blir ett bibatteri. Bina använder utrymmet inuti pinnarna för att lägga ägg och lagra pollen.

16Bibatteri
Bihotell. Ett enkelt bibatteri är lätt att konstruera av en bunt bambupinnar eller ihåliga grenar. Här är pinnarna instuckna i en ihålig vedklabbe.

4. En vedklabb med ett antal 8 centimeter långa hål i änden blir ett bra bihotell. Använd omväxlande 3–13 mm borr.

5. Bygg en holk där fjärilarna kan övervintra. Principen är densamma som för en fågelholk, med skillnad att framstycket har 3–4 stycken 10 mm smala springor i stället för ett hål. Fyll fjärilsholken med grov bark och placera den i närheten av växter där fjärilar trivs.

17Fjarilsholk
En fjärilsholk fylld med bark och halm ger fjärilarna någonstans att boa.

6. Ett nässelstånd i ett soligt hörn av trädgården utgör en utmärkt barnkammare åt fjärilslarver.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen