Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 1 februari 2019

Så lurar du saintpaulian att blomma

Den kan stå helt blomtom eller bara skicka upp en blek blomma i taget. Så här lurar du saintpaulian att ladda upp med fler knoppar och större blommor!

 Många och stora blommor på en klassiskt blå saintpaulia.
Många och stora blommor på en klassiskt blå saintpaulia. FOTO: Istock

Den är så tålig att det nästan är löjligt. När andra blommor kämpar med bristen på fukt och sol i våra bostäder kan en saintpaulia stå i ett norrfönster, i rumstemperatur och blomma året om.

Orsaken är att den vilda saintpaulian växer på klippbranter under träden i Sydafrikas regnskogar. Där trivs den i indirekt ljus så länge träden står kvar. Kalhuggningen rycker skuggan från plantorna så att arten nu är hotad.

Hemma hos oss finns de kultiverade hybriderna av vilda blommor som vill ha det som ursprungsplantan.

Lär dig hur den ska tas om hand så kan den bjuda på blommor året om. Med ett litet trick kan du dessutom få den att ladda upp med fler om den står och stampar.

Läs också: Så sköter du om din porslinsblomma

Så lyckas du med saintpaulia

 Saintpaulian är en riktig samlarväxt massor av snygga varianter att snöa in på.
Saintpaulian är en riktig samlarväxt massor av snygga varianter att snöa in på. FOTO: IBL

Placering: Saintpaulian vill ha ljus men det ska vara indirekt, inte sol direkt på bladen. Ett norr- eller västerfönster är perfekt. Den kan också stå en bit in i rummet där inte solen når in.

Om den inte blommar alls kan det bero på för lite ljus. Om du vill ställa den under en växtlampa är det bara bra, den växer ofta ännu bättre där än i naturligt solljus.

Var försiktig med kyla, saintpaulian gillar inte kalldrag.

 En saintpaulia blir fler med bladsticklingar.
En saintpaulia blir fler med bladsticklingar. FOTO: IBL

Plantering: Planteras i väldränerad jord och krukan får inte vara för stor. Rotfri jord runt blomman blir som en kall och blöt överrock som hämmar och kyler.

Vattning: Två gånger i veckan på ett fat under krukan. Låt den dra upp vatten en stund och häll bort överskottet. Se till att inte vatten kommer på bladen.

Gödsel: Ge flytande näring ungefär en gång i månaden under sommaren.

Blomning: Saintpaulians blomning är ljusneutral. Den triggas inte att sätta knopp när det blir ljusare. Däremot reagerar den på temperatur. Om du vill ladda den med knoppar kan plantan ställas lite svalare under 6 veckor, det fungerar när som helst under året. Testa med 12-15 grader, inte svalare – och vattna bara en gång i veckan under tiden.

Förökning: Dela plantor vid omplantering eller ta bladsticklingar. Fyll en kruka med väldränerad jord och ett 2,5 centimeter tjockt lager sand ovanpå. Stick ner ett blad med stjälk i krukan. Bladets bas ska ha kontakt med sanden. Vattna och sätt en plastpåse över. Nya plantor kommer i bladbasen.Läs också: Så sköter du om din azalea

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen