Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 22 mars 2019

Så lyckas du med luktärt och frö

– Ingen annan sommarblomma ger så mycket tillbaka, säger Cecilia Wingård som startat en egen luktärtsfestival i skånska Rugerup.

Vill du också frossa i de väldoftande favoriterna? Prova Cecilias enkla och effektiva odlingsmetod!

 Under sommaren börjar dagen med blomfest. Cecilia Wingård plockar luktärter varje morgon.
Under sommaren börjar dagen med blomfest. Cecilia Wingård plockar luktärter varje morgon. FOTO: Agneta Bergström

Tack vare luktärtsfestivalen (obs: extern länk) har Cecilia Wingård fått tillfälle att prata med många besökare om deras luktärtsminnen.

– Luktärten är en otroligt kär växt och många minns den från sin barndoms trädgårdar, sensommarens födelsedagskalas eller kanske sin brudbukett. Och när det fortfarande var vanligt med trädgårdsmästerier odlade de ofta luktärter i växthusen på våren, berättar Cecilia.

Torkan 2018 hotade luktärten

I somras gjorde det heta, torra vädret det till en utmaning att hålla liv i de törstiga luktärterna. Cecilias brunn sinade redan i juni – resten av sommaren fick hon lov att fylla bilen med plastdunkar för att varje dag åka och hämta vatten hos en bussig granne.

– Men jag lärde mig mycket både i somras och under den regniga, kalla sommaren 2017. Framför allt att luktärter klarar kyla och väta bättre än hetta och torka och alltså passar utmärkt i vårt vanliga svenska klimat, säger hon.

Sår för utställning

Nu i mars är Cecilia i full färd med att förbereda årets luktärtsutställning, som är den femte i ordningen. Cirka 40 frön vardera av ett hundratal sorter ska sås.

– När man odlar som jag går det inte att hålla på och peta med ett par frön i varje kruka, och någon möjlighet att ge extrabelysning till allihop har jag inte – men luktärter är tuffare än de ser ut och tål både trängsel och en hel del kyla, berättar hon.

 En väldoftande parad med väldoftande gamla sorters luktärter.
En väldoftande parad med väldoftande gamla sorters luktärter. FOTO: Cecilia Wingård

En vanlig myt om luktärter är att fröna ska blötläggas innan sådd.

– Men det ska man absolut inte göra, då är risken stor att fröna ruttnar, säger Cecilia.

Härdas utomhus

Ett av Cecilias trick är att så fröna tätt och på så sätt spara plats. När skotten är decimeterhöga ställer hon ut krukorna i kylan. Där får de härdas tills det är dags att plantera dem i egna krukor.

– Det passar bra att göra en dag när det blivit så varmt att det är skönt att stå ute och plantera om, säger hon.

Under sommaren tycker Cecilia att det är enklast att odla luktärterna i markbäddar. I kruka är det ännu viktigare att passa dem med vatten och gödning.

– Luktärter behöver mycket vatten och näring för att orka växa och blomma maximalt hela sommaren, säger hon.

Får de det kan de fortsätta blomma långt in på hösten, till och med efter en lättare frostknäpp.

Plocka, plocka, plocka

 Vacker bukett med luktärt.
Vacker bukett med luktärt. FOTO: Cecilia Wingård

Men det allra viktigaste är att plocka blommor – helst varje dag! Då blir du belönad med att få fler och fler blommor som du kan slösa med i buketter. Om du å andra sidan inte plockar av blommorna slutar luktärten att sätta nya knoppar och lägger istället sin energi på att producera baljor med frön.

– Det är roligare att plocka blommor än baljor – gör det! säger Cecilia, som brukar gå en runda och plocka blommor varje morgon.

När Cecilia började odla luktärter var det de doftande brittiska sorterna från slutet av 1800-talet som hon först föll för. Ja, hon förälskade sig till och med lite i upphovsmannen, den skotska trädgårdsmästaren Henry Eckford.

– Jag tycker att det är så inspirerande och kul att han sade upp sig från en tjänst som chefsträdgårdsmästare och startade eget när han var 65 år fyllda. Och sedan blev han världsberömd som luktärtsförädlare, berättar Cecilia.

Hon tog ett liknande steg när hon gick i pension för några år sedan.

– Jag ville hitta ett sätt att dryga ut min pension men framför allt ville jag ha något roligt att göra och fördjupa mig i, berättar Cecilia om hur det gick till när hon startade sitt ”entantsföretag” med fokus på luktärter.

Doftande festival

Förutom att leta upp spännande luktärtssorter som hon numera säljer i sin egen webbutik och starta luktärtsfestival, har Cecilia fördjupat sig i luktärternas historia och hälsat på de vilda luktärterna på Sicilien. Resultatet blev boken Luktärt där Cecilia samlat allt hon lärt sig. Bland mycket annat att även luktärter utan eller med svag doft har sin plats.

– Vill man plocka in riktigt generöst med luktärter är sorter med svag doft och stora blommor på långa stjälkar perfekta. Inomhus kan en stor mängd starkt doftande luktärter bli lite för mycket av de goda, säger hon.

Lyckas med luktärtsfrö – Cecilias effektiva metod

 Luktärtens frö kan sås mycket tidigare än många tror.
Luktärtens frö kan sås mycket tidigare än många tror. FOTO: Agneta Bergström

1. Så i tid. I södra Sverige kan du så luktärter inomhus i rumstemperatur från vecka 12, längst i norr några veckor senare.

 Hårt packad jord får luktärten att trivas.
Hårt packad jord får luktärten att trivas. FOTO: Agneta Bergström

2. Packa jorden. Fyll en cirka 9 cm bred plastkruka med vanlig planteringsjord. Packa jorden hårt, till exempel genom att trycka en annan plastkruka mot ytan. Vattna igenom jorden.

 Luktärtens frön sås tätt.
Luktärtens frön sås tätt. FOTO: Agneta Bergström

3. Så tätt. Lägg upp till 20 frön på jordytan och fyll på med 2–3 cm jord. Vattna försiktigt.

 Namnlapp och litet ”växthus” till varje.
Namnlapp och litet ”växthus” till varje. FOTO: Agneta Bergström

4. Skriv namn. Sätt en namnlapp i varje kruka och placera den i en plastpåse med öppningen uppåt och öppen. På så sätt får varje kruka sitt lilla ”växthus”.

 Luktärten får tuffa till sig ute i snön.
Luktärten får tuffa till sig ute i snön. FOTO: Cecilia Wingård

5. Ställ ut. När småplantorna är cirka 10 cm ställer Cecilia ut krukorna i sina plastpåsar. Då tål de ner till minus 8 grader. Blir det kallare kan du ta in dem tillfälligt eller täcka med odlingsväv.

6. Plantera om. När vädret lockar till utomhusarbete delar du småplantorna och planterar om dem i varsin kruka där de får växa tills du planterar dem på sin slutliga plats.

 Luktärter behöver rejäla och höga spaljéer.
Luktärter behöver rejäla och höga spaljéer. FOTO: Agneta Bergström

7. Viktigt växtstöd. Den slutliga växtplatsen ska ha välarbetad och välgödslad jord i soligt eller halvskuggigt läge. Luktärter blir 180–300 cm höga och behöver rejäla spaljéer eller stöd av exempelvis hasselgrenar, sälg och viden, armeringsjärn eller armeringsnät.

8. Vattna & gödsla. Luktärterna blommar rikligare och får längre stjälkar om du skämmer bort dem med näring och vatten. Enklast är att ha lite näring i vattnet varje gång du vattnar. Det kan till exempel vara nässelvatten, kissvatten eller hönsgödsel upplöst i vattnet.

9. Plocka blommor varje dag! Ta med en liten hink med vatten att sätta ner blommorna i.

 Ta med en hink med vatten och plocka.
Ta med en hink med vatten och plocka. FOTO: Agneta Bergström

Läs också: Expertens favoriter – 12 ljuvliga luktärter

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen