Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 15 maj 2019

Så lyckas du med vårsådden

Så frön ute när det våras. Med koll på jordtemperaturen och med en spetsgardin som skydd mot kalla vindar får du fröna att trivas.

 Bella Linde lär dig ta tempen på jorden och så på mer än ett sätt.
Bella Linde lär dig ta tempen på jorden och så på mer än ett sätt. FOTO: istock

Äntligen är det dags för direktsådd i odlingsbäddarna, åtminstone i de delar av landet där jorden är tillräckligt varm.

Hållpunkten är att jorden ska reda sig, alltså ha torkat upp så mycket att den släpper från spaden när du gräver. Då håller den cirka 5-6 plusgrader, vilket är den temperatur som de flesta grönsaksfrön kan gro i. Till dem hör till exempel sallat, ruccola, ärter, persilja, spenat och dill liksom kålrot, kålrabbi och rädisor.

Tidigare ändå är bondbönan, som gror redan vid 4 grader. Det går också fint att peta ner gul sättlök i kall jord, medan rödlöken bör vänta någon månad. Den riskerar annars att gå i stock, alltså utveckla en blombärande stjälk istället för lök.

Då ska potatis sättas

När jorden blivit kring 8-10 grader är det tid för morötter, mangold och rödbetor, dessutom ska potatisen i jorden. Bönorna måste du vänta med tills jordtemperaturen är 12 grader, de ruttnar i kallare jord.

Om du är osäker på temperaturen kan en jordtermometer vara en god investering, den kostar en dryg hundralapp i trädgårdsbutiken.

 Du som har möjlighet att direktså nu kan vänta dig småplantor om bara några veckor.
Du som har möjlighet att direktså nu kan vänta dig småplantor om bara några veckor. FOTO: Bella Linde

Så här dags ska jorden vara förberedd med kompost och gödsel, och jordbädden ska vara lucker och väl bearbetad. Om ytan ändå är grov kan du gärna toppa med lite plantjord så att fröna får direktkontakt med jorden när du sår.

Bredså eller radså?

Det finns lite olika såmetoder, till exempel bredsådd, i rader eller på diagonalen. Att bredså innebär att du strör fröna jämnt fördelade över ytan och täcker med jord. Bredsådd passar särskilt snabbväxande grönsaker som dill, rädisor och plocksallat.

När du radsår drar du upp en fåra till det djup som fröet ska sås. För att få en rak fåra kan du spänna ett snöre mellan två pinnar och dra med hand eller kratta.

Diagonalsådd innebär att du sår fröna tätt, i princip med det avstånd mellan fröna som den färdiga plantan behöver för att få plats. Om du sår på diagonalen får du plats med fler frön och får därmed fler grönsaker än om du sår i rader, det färdiga resultatet blir som ett sicksack-mönster.

 Om jordytan är grov kan du lägga ut planteringsjord där du ska så, då har fröna något att fästa i.
Om jordytan är grov kan du lägga ut planteringsjord där du ska så, då har fröna något att fästa i. FOTO: Bella Linde

Så ska lök och potatis sås

Lök ska ner på 3–4 centimeters djup med rotfästet neråt och med ett avstånd som gör att den färdiga löken kan utvecklas väl. Potatis sätts på 8–10 centimeters djup och behöver stå med 17–30 centimeters avstånd för att plantorna ska utvecklas bra. Sena sorter kräver mer utrymme än tidiga. Sätt potatis med den sida som har flest groddar eller ”ögon” uppåt och täck med jord.

Senare på sommaren kan du fortsätta att direktså, så nytt i omgångar under säsongen. Satsa på korta kulturer, alltså grödor med snabb utvecklingstid, som kan hinna ge skörd innan hösten kommer. För att få ut så mycket som möjligt av odlingsbäddarna är det också smart att ha lite förodlade plantor på gång, då har du något att sätta ut i landen när du har skördat. Med förodlade plantor slipper du tomma hål i grönsakslandet och får dessutom en extra lång säsong.

Läs också: Lands odlarskola – häng med från början!

Så sår man

 Lägg ut sättlöken på jorden med lagom avstånd så att den färdiga plantan får plats. Sedan är det bara att trycka ner löken i jorden.
Lägg ut sättlöken på jorden med lagom avstånd så att den färdiga plantan får plats. Sedan är det bara att trycka ner löken i jorden. FOTO: Bella Linde
  • Dra upp fåror. Vattna jorden innan sådd.
  • Så på det avstånd och djup som anges på fröpåsen. Fem gånger fröets storlek brukar vara lagom. Om du odlar i djupa bäddar som du aldrig kliver omkring kan du så fröna tätt. Det viktiga är att plantorna sinsemellan har tillräckligt med utrymme för att utvecklas till sin rätta storlek samt att du gödslar ordentligt under växtperioden.
  • Täck över fröet med ett jordlager och tryck till så att det får jordkontakt. Vattna försiktigt med stril.
  • Täck gärna sådden med fiberduk under de första veckorna. Fiberduken hjälper till att hålla jorden varm och fuktig vilket skyndar på groningen. Den skyddar också mot kyla eller starkt solljus samt hindrar fåglar att mumsa i sig fröna.
  • Märk upp vad du har sått, och var. Annars kan det senare vara svårt att skilja på små grönsaksuppstickare och ogräs.
  • Vattna regelbundet och gallra när du ser att plantorna växer för tätt.

Rätt jordtemperatur när du sår

 Bondbönan klarar att gro i kall jord och är klar på 75 dagar.
Bondbönan klarar att gro i kall jord och är klar på 75 dagar. FOTO: Bella Linde

Eftersom temperaturskillnaden är stor mellan Sveriges olika delar är det omöjligt att ange en generell tidpunkt för sådd. Därför är det bättre att utgå från jordtemperaturen. Här får du en vink om hur många grader jorden ska hålla för att frön och utsäde inte ska ruttna i kallfukt utan kan gro i lugn och ro.

  • 4-5 grader – bondböna.
  • 5-6 grader – dill, kålrabbi, kålrot, palsternacka, persilja, rucola, rädisa, sallat, spenat, sättlök, ärter.
  • 8 grader – potatis.
  • 10 grader – grönkål, mangold, morot, rödbeta.
  • 12 grader – bönor.
  • 15 grader – tidiga majssorter. Kan direktsås i södra och möjligen mellersta delarna av landet, i varma lägen. Måste i övrigt förodlas.

Så sallat

Sallat gror inte om jordtemperaturen är över 20 grader, men det innebär inte att det är för sent att odla mer om du inte hinner innan högsommarvärmen kommer.

Det går att komma runt: Vattna jorden med isvatten innan sådd, då kan sallatsfröna ha en chans att gro trots sommarvärme.

Odla i etage

I en mindre trädgård kan det vara svårt att få ljuset att räcka till för alla växter. Knepet är att utgå från växternas höjd. Så eller plantera högväxande plantor mot norr och lägre växter i fallande skala mot söder. Då får alla tillgång till ljuset.

Täckduk vid sådd

 Spetsgardin är lika bra som fiberduk men mycket snyggare.
Spetsgardin är lika bra som fiberduk men mycket snyggare. FOTO: Bella Linde

Att täcka jorden med duk har flera fördelar. Den skyddar mot kyla och håller sommarsådden lagom fuktig i gassande sol samtidigt som den skyddar mot brännande sol.

Du kan använda fiberduk men ett alternativ är en tätmaskig spetsgardin, den skyddar sådden mot kyla men släpper också igenom vatten. Dessutom håller den i åratal och går att tvätta.

Att göra med vårsådden i maj!

 Land odlarskola ger dig råd för en odling på 100 kvadrat.
Land odlarskola ger dig råd för en odling på 100 kvadrat. FOTO: Maria Källström
  • Om du inte har förodlat gurka, pumpa och squash är det hög tid att göra det nu. Då har du plantor redo att sätta ut i grönsakslandet när risken för frost är över.
  • Förodlade plantor som ser ut att ha det för trångt behöver skolas om till större krukor med mer jord. Plantor som ser ut att trivas behöver inte skolas om.
  • Tilläggsgödsla förodlade plantor som stått mer än tre veckor i samma plantjord. Använd flytande näringslösning, guldvatten funkar utmärkt. Blanda en del urin med tio delar vatten och vattna över jorden. Näringsvattna cirka en gång i veckan.
  • Förodla så kallade pluggplantor i en liten barnkammare inne eller i ett skyddat hörn i trädgården. Då har du färdiga plantor att sätta ut i grönsakslandet allteftersom du skördar. Därmed förlängs skördetiden.

Läs också: Så gör du en smart nyckelhålsodling

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen