Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 11 februari 2017

Så odlar du chili – experten lär dig steg för steg

Det som började med ett par krukor i köksfönstret har växt sig till en het passion. Kerstin Rosengren i Glemmingbro på Österlen odlar över 300 sorters chili i sitt växthus.

Här berättar Kerstin hur du kan odla din egen chili.

Kerstinportratt-jpg
Kerstin Rosengren har över 300 chilisorter i sitt växthus.

Odla chili – steg för steg

1. Blötlägg frön i ljummet vatten i max ett dygn innan sådd. Så i brätten eller låga krukor med dräneringshål. Använd vanlig såjord. Tryck ned fröna knappt 1 centimeter i jorden. Chilifrön kan sås från sen höst till tidig vår.

2. Håll sådden jämnt fuktig och varm, 20–25 grader. Efter cirka två veckor sticker de första hjärtbladen upp. Se till att ha god belysning, det ger plantan förutsättningar för att utveckla en kraftig stam.

3. När sticklingarna fått minst två par artblad är det dags för omplantering i småkrukor. Bottna med mullrik jord, strössla på lite naturgödsel och sätt ned plantan. Fyll på med jord upp till krukans kant, hjärtbladen ska hamna i nivå med jorden. Vattna ordentligt och gödselvattna kontinuerligt med till exempel tomatgödsel.

4. Efter cirka sex veckor behöver växten planteras om i större kruka. Kom ihåg att gödselvattna och sörja för god belysning och värme.

5. I mitten av juni är det dags för ännu större kruka, 3, 5 eller 10 liter beroende på sort och storlek. Fortsätt vattna och gödsla kontinuerligt.

6. Vid blomning sköter plantan normalt pollineringen själv, men hjälp den gärna på traven genom att skaka den lite lätt.

Beroende på sort tar det sex till tio månader från frö till frukt. Skörda kontinuerligt.

7. Chili är flerårig. Efter skörden kan plantan klippas ned, ställas svalt och vattnas så den aldrig torkar ut. Framåt vårkanten kommer den i gång igen med hjälp av vatten, gödsel, värme och ljus.

Så blir du av med lössen

Chilins värsta fiender är löss. I större odlingar bekämpas löss med andra insekter, steklar. I mindre odlingar räcker det oftast med såpvatten.

Gör eget såpvatten

5 l ljummet vatten

1 dl såpa

Blanda lösningen och häll den i en sprejflaska och spreja på lusen, som kvävs av lösningen. Spreja inte i gassande sol, då kan plantan få brända blad. Upprepa behandlingen efter någon vecka.

Så gör du egna chiliflingor

ChiliflingorNY

Med egen chili gör du enkelt chiliflingor, att använda som smaksättare i grytor, pizzor och pastarätter.

Så här gör du:

1. Torka chilin hel, uppträdd på tråd, eller rosta den i ugn i max 60 grader tills frukterna är knap­riga och helt torra.

2. Kör chilin i en mixer till önskad grovlek.

3. Förpacka i sluten förpackning.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen