Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 16 februari

Så odlar du fönstertomater

Du behöver inte vänta. Små kompakta dvärgtomater är tacksamma att odla på fönsterbrädan året runt.

 Dvärgtomaterna passar bättre i fönsterodlingen än större sorter.
Dvärgtomaterna passar bättre i fönsterodlingen än större sorter. FOTO: Anette Brunsell

Tomater är egentligen fleråriga i sitt vilda ursprung, men de flesta är så storvuxna att de helt enkelt inte platsar inomhus.

Med stadsodlingstrenden och mindre trädgårdar har arbetet med att ta fram kompakta och mindre plantor ökat lavinartat de senaste åren.

Ofta kallas de dwarfs eller kruktomater om de är tillräckligt små för att odlas på fönsterbrädan. Det är oftast kompakta buskar som ibland fortsätter att grena ut sig och kan sparas i flera år medan de ständigt levererar nya härliga klasar.

Hjälp till med fukt

Stammarna nedtill brukar glesna efter hand, vilket kan vara en anledning att så nytt eller sticklingsföröka.

Växtkraften är enorm och även sticklingar med blomning gror galant på ett par veckor och en ny planta har skapats. Sticklingsförökning är ett snabbare sätt att hela tiden hålla sig med fönstertomater.

Tomater önskar lite högre fuktighet än vad vi vanligen kan erbjuda inomhus, vilket avhjälps med en daglig dusch med spejflaska.

Varför inte göra omsorgen till en kort morgonrutin? Säg godmorgon med en liten mjuk pensel och dutta runt mellan blommorna för att säkra god pollinering och ge plantan ett par vattensprut.

Läs också: Malabarspenat – krukväxten du kan äta

 Extra belysning ger tomterna mer växtkraft.
Extra belysning ger tomterna mer växtkraft. FOTO: Anette Brunsell

Kolla samtidigt att alla blad mår bra och nyp några mogna godistomater till frukostmackan. Det behöver bara ta nån minut. Tomatplantor levererar i ljust fönster men blir mycket finare och ger större skörd med extra belysning.

Lämpliga tomatsorter att odla inne

Wilma, First In Field (40 dagar från sådd till frukt), Nebolshoy Limon (gul), Minibell, Tiny Tiger.

En del sorter finns hos de större fröfirmorna medan andra hittas hos privata odlare i tomatgrupper eller säljsajter på internet.

Vill du ha fler odlingstips? Läs tidningen Land

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen